Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Smags trieciens Meksikas karteļiem

Karavīriem noslepkavojot vienu no ietekmīgākajiem Meksikas narkobaroniem, retos augļus šonedēļ devusi valsts prezidenta Felipes Kalderona apsolītā cīņa pret narkokarteļiem, kas savstarpējā karā par iekļūšanu ienesīgajā ASV tirgū gatavi iet pāri amatpersonu un nevainīgu cilvēku līķiem.

Apšaude luksusrajonā

Par bosu bosu dēvētais Arturo Beltrans Leiva tika nogalināts trešdien apšaudē, kurā viņa karteļa biedriem pretī stājās aptuveni 200 karavīru. Divarpus stundu ilgajā operācijā tika nogalināti vēl trīs A.B.Leivas padotie, bet viens - karavīru ielenkts - izdarīja pašnāvību. Karteļa locekļu mestās granātas ievainoja trīs kareivjus, vēsta AP. Aculiecinieki dzirdējuši vismaz desmit sprādzienus.

Apšaude notika dārgu dzīvokļu rajonā Kvernavakas pilsētā netālu no Meksikas galvaspilsētas Mehiko. Karavīri apkārtnē dzīvojošos cilvēkus evakuējuši uz kādu sporta zāli.

A.B.Leiva ir līdz šim lielākais loms F.Kalderona pirms trijiem gadiem pasludinātajā karā pret narkokarteļiem, kurā iesaistīti 45 tūkstoši karavīru. Pēdējo reizi Meksikas varas iestādes kādu no galvenajiem narkobaroniem nogalināja 2002.gadā, kad kāds policists nošāva Tihuanas karteļa vadītāju Ramonu Arelano Feliksu.

«Bosu boss» atradās Meksikas 24 visvairāk meklēto noziedznieku sarakstā, un par viņu bija izsludināta atlīdzība 2,3 miljonu (1,1 miljons latu) dolāru apmērā.

Leivas impērija

A.B.Leiva ir viens no pieciem brāļiem, kuri 2003.gadā atšķēlās no ietekmīgā Sinaola karteļa un apvienojās ar Los Zetas - no bijušajiem karavīriem formētu vienību, kuru slepkavību veikšanai algoja Līča kartelis. Šī šķelšanās tiek uzskatīta par galveno iemeslu pēdējo gadu asiņainajām narkokarteļu cīņām, kurās kopš 2006.gada dzīvību zaudējuši 16 tūkstoši cilvēku. A.B.Leivas vadītā organizācija tiek pieskaitīta sešiem ietekmīgākajiem Meksikas narkokarteļiem.

ASV Narkotiku apkarošanas administrācija uzskata, ka A.B.Leivas kartelis ir galvenais kokaīna importētājs un izplatītājs Savienotajās Valstīs. Organizācija ir arī viena no lielākajām heroīna piegādātājām pēc narkotikām izsalkušajam Amerikas tirgum. A.B.Leivas padotajiem ar bagātīgiem «ziedojumiem» izdevies pārliecināt amatpersonas un policistus aizsargāt karteļa rūpalu un ziņot par armijas pretnarkotiku reidiem.

ASV tiesībsargājošās iestādes apgalvo, ka kartelis veicis virkni šaušalīgu slepkavību, arī galvas nociršanu saviem upuriem. Morelosas štatā, kurā atrodas Kvernavaka, un kaimiņos esošajā Gerrero štatā pēdējo mēnešu laikā bijis vardarbības uzplaiksnījums. Atrasti daudzi sadalīti līķi, kuriem piesprausts papīrs ar uzrakstu «bosu boss».

Līdz šim F.Kalderona dedzīgā cīņa pret narkokarteļiem bijusi ļoti smaga, jo noziedzniekiem nav pa prātam, ka tiek apkarots viņu bizness. Narkobandu algotņi ir tik labi bruņoti un apmācīti, ka nebaidās stāties pretī policijai un karavīriem. Pēdējā gada laikā brutāli nogalināti vairāku pilsētu (pārsvarā valsts ziemeļos) policijas priekšnieki, kuri sankcionējuši narkokarteļu locekļu arestus. Arī ceturtdien Durango štatā Meksikas ziemeļos pie baznīcas tika atrastas sešas vietējo policijas izmeklētāju galvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?