Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Smalkais aprēķins biļetē

Iespaidīgā cenu celšana Rīgas sabiedriskajā transportā, kā arī autostāvvietu maksas palielināšana ir bijis pārāk nenozīmīgs solis, lai iedragātu uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) tēlu sabiedrības acīs. Jaunākie publiskotie dati liecina, ka pasažieru skaits sarucis par četriem procentiem. RS pārstāvis Viktors Zaķis norāda, ka šīs izmaiņas uzskatāmas par niecīgām, un arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) iepriekš LTV ziņu raidījumā uzsvēra, ka tas esot pat «ļoti pozitīvs rādītājs».

Dienas aptaujātie uzņēmumu tēla pētnieki norāda, cenu paaugstināšana sabiedrības viedokli par RS nav mainījusi. Zīmolu eksperts Krišjānis Papiņš, piesaucot nupat publiskoto pētījumu par Baltijas valstīs iecienītākajiem zīmoliem, šo situāciju salīdzina ar citiem uzņēmumiem - proti, ka, pat par spīti Zolitūdes traģēdijai, Maxima Latvijā ir tikpat mīlēta kā Rimi. «Nekas nav mainījies. Šis pētījums tam ir kārtējais apliecinājums. Pērn to parādīja arī uzņēmumu reputācijas tops. Tad kāpēc lai kaut kāda cenu celšana ietekmētu? Kopumā ņemot, pasaulē viss kļūst sliktāk, dažu simtu kilometru attālumā notiek karš, un uz tā fona mums paceļ sabiedriskā transporta biļešu cenas. Jā, protams, tas ir nepatīkami, bet lielos vilcienos tas ir nieks. Cilvēki pieradīs un aizmirsīs,» komentē K. Papiņš.

Svētā trīsvienība

Rīgas satiksmi, Rīgas domi un tās mēru K. Papiņš sauc par svēto trīsvienību, kuru tēli savā starpā ir ļoti cieši saistīti, pat saplūduši: «Jāatzīst, ka kopumā viņu tēls ir veiksmīgs. Var jau būt, ka satiksmes jautājums, kas Ušakovam it kā piesiets pie vienas kājas, viņam liek nedaudz pieklibot, bet smaids sejā to kompensē.»

Citādi piesauktās «trīsvienības» tēlu vērtē sabiedrisko attiecību eksperts Arnis Lapiņš, sakot, ka tas vienmēr ir bijis visai negatīvs. «Ir kaut kādi brīži, kad tēlam nemaz tik lielas nozīmes nav. Lielai daļai cilvēku nav, kur likties, un viņiem gribot negribot ir jābrauc ar sabiedrisko transportu. Šeit tēlam nav nozīmes,» viņš saka. Tajā pašā laikā viņš neizslēdz, ka tas varētu radīt ietekmi pašvaldību vēlēšanās. Kaut līdz 2017. gadam vēl tālu, konkurentu partijas to varētu atcerēties un sabiedrībai atsaukt atmiņā. «Cenu celšana šajā periodā tik tālu līdz vēlēšanām bija pilnīgi apzināta. Ir bijuši daudz dažādu cenu celšanas gadījumi, un, pēc pieredzes varu teikt, cilvēki ātri pielāgojas. Ja cenu celšana notiktu īsi pirms vēlēšanām, tam varētu būt izšķiroša nozīme,» norāda eksperts.

Sodīts vairāk

Līdz ar biļešu cenu paaugstināšanu RS kontrolieru algas nav paaugstinātas. Tās joprojām veidojas no pamatalgas un daļas no iekasētajiem sodiem. Kopumā martā veikts 25,2 tūkstoši biļešu pārbaužu, kas ir teju par 7000 pārbaužu vairāk nekā februārī. Martā sodīto bezbiļetnieku skaits ir par gandrīz 3000 vairāk nekā mēnesi iepriekš.

Februārī apsardzes kompānijas Koblenz pakalpojumi izmaksājuši 24 000 eiro, par martu vēl ziņu nav, tiek pieļauts, ka summa varētu būt līdzīga. Uz jautājumu, vai apsardzes piesaistīšana ir atmaksājusies, RS pārstāvis V. Zaķis konkrēti neatbild. «Naudas izteiksmē to ir grūti raksturot. Bet paskatieties no cita aspekta - pret biļešu paaugstināšanu ir bijusi ļoti liela agresivitāte. Ir atsevišķas grupas, kas to izrāda diezgan klaji. Pirms dažām nedēļām bija situācija, kad uz kontrolieriem, kuriem nebija klāt apsardzes, tika šauts ar gāzes pistoli, nerunājot par visām rupjībām un citiem agresijas veidiem, ko viņiem nākas piedzīvot. Tāpēc to visu nebūtu pareizi mērīt naudā vien. Viņi ir kontrolieri un tikai dara savu darbu. Apsardzes un policijas klātbūtne tomēr palīdz šo situāciju normalizēt,» klāsta uzņēmuma pārstāvis, atzīstot, ka pagaidām par apsardzes atcelšanu neviens nedomājot: «Kā būs pēc mēneša, pusgada vai gada, to ir grūti prognozēt.»

Arī minēt, par cik varētu vēl samazināties pasažieru skaits, viņš neuzņemas. Parasti pasažieru skaits krītas vasaras mēnešos, īpaši jūlijā un augustā. Svārstības parasti ir piecu procentu robežās.

Zaķi nepadosies

Niecīgo pasažieru skaita kritumu apšauba aplikācijas Zaķiem.lv izstrādātājs Roberts Vītols. Viņš nesaprot, no kā tiek aprēķināts šis procents. Aplikācija turpina strādāt ar pilnu jaudu. Tuvākajā nākotnē autori sola iepriecinošus jaunumus, kas lietotāju interesi vairos. «Nelielo pasažieru skaita kritumu es ļoti apšaubu, jo mūsu aplikāciju jau tagad izmanto ļoti daudz cilvēku. Tautai ir svarīgi atrast kādu protesta formu, bet bieži ir tā, ka nekas netiek atrasts. Varbūt tāpēc saņēmām tik lielu mediju atbalstu un sabiedrības atsaucību. Daudzi mums piedāvāja palīdzību, un tas mūs uzlādēja,» saka aktīvists.

Par spīti iepriekš izskanējušai informācijai, R. Vītols norāda, ka aplikācijas izstrādātāji ar Rīgas domes pārstāvjiem nav tikušies, to darījusi cita kustība. Aplikācijas autori gan izsaukti uz policiju, kur uzrakstīts iesniegums pret aplikācijas darbību. «Rīgas satiksmes spiediena dēļ mūsu aplikācija tika aizliegta. Tā joprojām ir slēgta jaunām lejupielādēm, tomēr liegums attiecas tikai uz Apple telefoniem. Pie tā mēs strādājam un pavisam drīz daudzus iepriecināsim,» detalizētāk pagaidām neko neskaidrojot, saka R. Vītols.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Populārākie maršruti

Visvairāk cilvēku pārvadāts:
3. autobusā (Bolderāja-Pļavnieki) - 813 435
15. trolejbusā (Latvijas Universitāte-Ķengarags) - 722 039
6. tramvajā (Ausekļa iela-Jugla) - 853 232

Vismazāk cilvēku pārvadāts:
34. autobusā (Centrāltirgus-Saulīši) - 5471
20. trolejbusā (Latvijas Universitāte- Televīzijas centrs) - 4971
9. tramvajā (Aldaris-Tirdzniecības centrs Dole) - 27 877
Avots: Rīgas satiksme (dati par martu)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?