Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Soda procenti vēl negriežas

Lai lieki netracinātu jau tā nervozos kreditorus, Veselības ministrija (VM) būtisku informāciju par Latvijas slimnīcu pašreizējo finansiālo stāvokli padarījusi slepenu. Ierēdņi baidās, ka, uzzinot, cik daudz mūsu slimnīcas ir parādā zāļu un medicīnas preču piegādātājiem, kādam kreditoram neizturēs nervi un tas iesniegs tiesā pieteikumu maksātnespējai. Tas nav nemaz tik neticami. Dienas aplēses rāda, ka valsts un pašvaldību medicīnas iestādes par zālēm un medicīnas precēm (šļircēm, cimdiem, marlēm utt.) jau ir parādā vismaz 16 miljonu latus.

Zāļu tirgotāji satraukušies par slimnīcu un ministrijas kūtrumu samilzušās problēmas risināšanā, jo viņiem trūkst naudas, lai norēķinātos ar zāļu ražotājiem. Slimnīcas stāsta, ka dara visu, ko var, bet tas nav diez cik daudz.

Pēc jūlija lielā budžeta samazinājuma otrajam pusgadam slimnīcām vienkārši naudas neesot. Valsts lielākās slimnīcas lēš, ka pēc pāris mēnešiem tām darbība būs jāpārtrauc. Ko darīt? Visticamāk, gaidāms ierastais scenārijs - skaļas debates un papildu finansējuma piešķiršana. «Tāda ir politika daudzu gadu garumā,» secina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Viesturs Boka.

Cik ir parādā?

Raksta tapšanas laikā VM vēl nevarēja pateikt Latvijas veselības iestāžu kopējo parādu summu, jo dati tiekot apkopoti. Taču zināms, ka lielākoties parādu veido divas pozīcijas - nesamaksātā nauda par zālēm un medicīnas precēm.

Pēc Dienas aplēsēm, šī summa ir vismaz 16 miljonu latu - 7,6 miljoni zālēm un vismaz 8,1 miljons par medicīnas precēm. Kopējais nesamaksāto līgumu cipars gan noteikti ir lielāks, jo Latvijā ir aptuveni 60 firmu, kas piegādā medicīnas preces, bet datus par nesaņemto naudu apkopojušas 15 no tām. Tās šogad apvienojušās Medicīnas tehnoloģiju piegādātāju asociācijā, lai efektīvāk cīnītos ar valsti un slimnīcām par savas naudas atgūšanu. «Trakākais gadījums ir Stradiņa slimnīca. Līdz šim mēģinājām runāt individuāli, bet vadība mūs sūta tālāk, tādēļ apvienojāmies,» skaidro asociācijas runasvīrs Olafs Gūtmanis.

Tirgotāju satraukums par Stradiņa slimnīcas attieksmi ir pamatots, jo šī un Austrumu slimnīca ir valstī lielākās ārstniecības iestādes un līdz ar to arī lielākās parādnieces. VM dati rāda, ka jūlija beigās zāļu ražotājiem abas bija parādā 3,4 miljonus latu, kas ir 80% no valsts kopējā kavēto maksājumu parāda par zālēm.

Abas slimnīcas stāsta, ka situāciju risina - veido jaunus maksājuma grafikus un lūdz firmas samazināt cenu. Taču parādus tas būtiski nemazina, tādēļ firmas slimnīcām piegādā tikai nepieciešamākās zāles un medicīnas preces. Soda procenti par parādiem gan vēl negriežas. Abas puses saprot, ka viena bez otras nevar pastāvēt.

Kādēļ radās parādi?

Akūtajā naudas trūkumā Stradiņa un Austrumu slimnīcas vaino milzīgo veselības budžeta samazinājumu jūlijā, kas abām bija vairāk nekā 60-70%. Lai nodrošinātu obligāto medicīnisko palīdzību, pie esošās pacientu plūsmas abām slimnīcām vidēji mēnesī vajag 2,5 miljonus latu. Valsts kopš jūlija maksā vidēji 1,5 miljonus. Reāli slimnīcas jūlijā uzņēma vairāk pacientu un līdz ar to arī iztērēja vairāk naudas, nekā drīkstēja. Strauji uzkrājās nenomaksāto rēķinu skaits.

Austrumu slimnīcas vadītājs V.Boka rēķina: ja būtu saglabājies iepriekšējais finansējums, «līdz gada beigām būtu tikuši cauri pa nullēm».

Smagāka situācija ir Stradiņos, kas no kopējā slimnīcas budžeta medikamentiem tērē trīs reizes vairāk nekā Austrumu slimnīca, jo «mums ir dārgās valsts ārstniecības programmas, piemēram, kardioķirurgija», skaidro slimnīcas finanšu direktors Modris Dzenītis. Viņš nevēlējās izpaust kopējo parādu, bet pēc Dienas aprēķina par zālēm un medicīnas precēm tie ir vismaz 6,2 miljoni latu. Pie pašreizējā valsts finansējuma sanāk, ka pusgadam piešķirto naudu Stradiņi būs iztērējuši jau septembrī. M.Dzenītis skaidro, ka apcirpts viss iespējamais - algu fonds par 32%, ietaupīts miljons uz saimnieciskajiem izdevumiem. Sāpīgi iegrieza arī PVN paaugstināšana zālēm no 5 uz 10%, kas Stradiņiem prasīja vēl papildus 600 000 latu. Austrumu slimnīcā algu fonds šogad samazināts par 30%.

Ko tālāk?

Slimnīcas cer, ka būs kā vienmēr - ar skaļiem kašķiem naudu valdība atradīs. Par to liecina arī VM pārstāvja Jura Bunduļa mierinājums: «Nevajadzētu ļoti satraukties. Ministrei ar premjeru ir vienošanās, ka mēneša laikā būs risinājums.» Kopš vienošanās pagājušas divas nedēļas. Pēc VM aplēsēm, redzot jūlija pārtēriņus, līdz gada beigām slimnīcām vajadzēs vēl aptuveni 30 miljonu latu - līdzīgu summu valdība «nogrieza» jūlijā.

Priekšlikumus situācijas uzlabošanai izteikuši arī debitori. Zāļu lieltirgotāji lūguši Finanšu ministriju izvērtēt iespēju piešķirt viņiem nodokļu atlaides slimnīcu parādu apmērā. Atbildes vēl nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?