Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sola īslaicīgu risinājumu

Veicināt, nevis nodrošināt skolēnu dalību starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs - tāds līdz šim bijis Valsts izglītības satura centra uzstādījums (VISC). Realitātē tas nozīmē - lai aizbrauktu uz Starptautisko fizikas olimpiādi Mumbajā Indijā vai matemātikas olimpiādi Čhīangmai Taizemē, par ceļu un citiem izdevumiem skolēnu vecākiem jāmaksā pašiem. Palīdzīgu roku gan sniedz pašvaldības un mecenāti, bet skaidrs ir tas, ka sistēma sakārtota nav. Gadiem ieilgušo problēmu nu sola risināt, pāris gadu izmantojot Eiropas naudu, bet pēc tam atkal būsim tajā pašā situācijā.

Uz pašu pleciem

No 12. līdz 15. maijam Beļģijā, Ģentes pilsētā, norisināsies šī gada Starptautiskā Pasaules filozofijas olimpiāde. Viena no dalībniecēm būs arī Tukuma Raiņa ģimnāzijas 12. klases skolniece Rasma Kroņkalne. Kā Dienai stāsta skolas direktore Sigita Kūla, valsts apņēmusies nodrošināt dzīvesvietu Beļģijā, bet skolas uzdevums ir nodrošināt visu, kas saistīts ar ceļa un uzturēšanās izdevumiem. Skola to pati izdarīt nevar, tāpēc lūgts palīdzēt pašvaldībai. Kopumā nepieciešami 450 eiro, tajā skaitā 300 eiro lidmašīnas biļetēm. Kā redzams Tukuma novada domes mājas lapā, naudu plānots piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. S. Kūla vēl piebilst, ka nav daudz gadījumu, kad kāds no Tukuma puses izcīna iespēju doties uz starptautisku olimpiādi, tāpēc pašvaldība uzskata par pienākumu šos jauniešus atbalstīt. «Tas būtu grēks, ja šādu iespēju neizmantotu un liegtu jaunietim piedalīties,» saka skolas direktore.

Nauda šai olimpiādei būs jāmeklē arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. Tās direktors Māris Brasla Dienai sacīja, ka valsts atbalsta nebūs. Risinājums tad ir pašvaldības, mecenātu vai pašas skolas finansējums. Rīgas pašvaldības Izglītības pārvaldes Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa Dienai atzīmē, ka šādi gadījumi, kad lūgta pašvaldības palīdzība, ir bijuši, bet ne daudz. Tā noteikti nav arī sistēma, jo ierasti par to domā skola vai pati skolēna ģimene. Taču, ja pašvaldībā vēršas ar iesniegumu, tad līdz šim līdzekļi palīdzībai ir atrasti. Budžetā tam gan nauda netiek paredzēta, to atrod līdzekļos neparedzētiem gadījumiem.

Valsts pienākums

Pagājušajā gadā publiskajā telpā skaļāk izskanēja arī stāsts par ziedojumu vākšanu Bauskas Valsts ģimnāzijas 12. klases skolniecei, lai dotos uz Starptautisko matemātikas olimpiādi Taizemē. Valsts meiteni iekļāva sešu skolnieku komandā, taču ceļa un citus izdevumus valsts neapmaksāja. Kopumā ceļa izdevumiem, veselības apdrošināšanai un vīzu noformēšanai bija nepieciešami 1100 eiro. Tāpat valsts lūdza pašvaldību meitenei iedot dienas naudu, kā arī vēl līdzekļus, ja rastos kādi papildu izdevumi naktsmītnēm, veicot pārlidojumus. Kā Dienai stāsta skolas direktors Raimonds Žabovs, toreiz atsaucība bijusi liela un iesaistījās ne tikai pašvaldība un uzņēmumi, bet arī pilsētas iedzīvotāji. Šodien skolas direktors savu viedokli nav mainījis - šie skolēni valstij ir jāatbalsta. Turklāt jau pirms tam vajadzētu būt zināmiem nosacījumiem, jo valsts atbalsta trūkums pērn bijis pārsteigums. Līdzīgi domā arī citi Dienas aptaujātie skolu direktori.

Sola, ka būs

Dienai stāsta Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks, līdz 2009. gadam valsts tiešām nodrošināta pilnīgu atbalstu, taču līdz ar krīzi «tas tika nogriezts». «Valsts olimpiādes mēs nodrošinām, bet starptautiskās olimpiādes mēs atbalstām,» uzsver direktors. Rezultātā pēdējos gados valsts ir nodrošinājusi dalības maksas un apmaksājusi mentoru dalību. Izlīdzēts ir ar sponsoru atbalstu, bet lielākais slogs gūlies uz pašvaldību pleciem, kur situācija mēdz būs krasi atšķirīga.

Kopš pagājušā gada problēmai jau meklēts risinājums, un VISC direktors sola, ka turpmāk tiks finansētas visas izmaksas, ne tikai dalības maksa. Tam paredzēts Eiropas struktūrfondu projekts talantīgo jauniešu atbalstam. Naudai vajadzētu būt pieejamai jau no šī pavasara. Ministru kabineta noteikumi par šo projektu pieņemti gan vēl nav. Tam vajadzētu notikt maija sākumā, un līdz ar to būtu leģitīms pamats šos izdevumus apmaksāt. G. Catlakam gan nav atbildes, vai visi izdevumi tiks apmaksāti, ja kāds skolēns dosies uz vairākām starptautiskajām olimpiādēm. Jāskatās, kādi būs projekta nosacījumi. Jāņem arī vērā, ka šis finansējums būs pieejams tikai līdz 2020. gadam, tāpēc pēc pāris gadiem sanāks atgriezties atkal pie problēmas saknes. «Šis risinājums, bez šaubām, nav mūžīgs, tas nav sistēmisks un ilgtspējīgs. Valstij būs jādomā, kā nodrošināt ilgtspēju finansējuma ziņā. Neizbēgami kaut kad nākotnē tam būs jāatgriežas valsts budžeta ietvarā,» piebilst VISC vadītājs. Viņš arī apliecina, ka tas ir valsts uzdevums un to nedrīkstētu atstāt uz skolēna ģimenes pleciem. Paradoks gan ir tāds, ka šobrīd, ja šajās olimpiādēs ir iegūtas godalgotas vietas, skolēni saņem arī naudas balvu, lai gan dalība olimpiādē atbalstīta vien minimāli. Piemēram, aprīļa sākumā Ministru kabineta apbalvojumi pasniegti 42 mācību olimpiāžu laureātiem, kuri pērn guvuši sasniegumus matemātikas, informātikas, bioloģijas, fizikas un ķīmijas olimpiādēs, kā arī viņu pasniedzējiem par sasniegumiem darbā ar talantīgiem skolēniem. Olimpiāžu uzvarētāji un viņu pedagogi saņēma naudas balvas kopumā 26 749 eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?