Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sola izstrādāt citu atbalstu

Valdības lēmumu, kas paredz, ka mikrouzņēmumus no 2016. gada 1. janvāra nevarēs dibināt 37 nozarēs, to pārstāvji vērtē atšķirīgi. Daži izsakās atzinīgi, norādot, ka publiskajos iepirkumos vairs netiks kropļota konkurence, citi šo lēmumu uzskata par vēršanos pret mazo biznesu, kas var negatīvi ietekmēt mūsu valsts tautsaimniecību.

Uzņēmēju organizācijas pauž bažas, ka vairs nebūs atbalsta tikko strādāt sākušajiem uzņēmumiem, īpaši ņemot vērā ieceri ieviest minimālo sociālā nodokļa likmi. Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) gan sola strādāt pie jauniem nodokļu regulējumiem biznesa sācējiem un mazajam biznesam. Pirmais būs par speciālo nodokļu režīmu uzņēmējdarbības uzsācējiem jeb tā sauktajiem start up, kuru varēs piemērot trīs gadus kopš biznesa sākšanas, un otrais nodokļu regulējums būs domāts maziem mikrouzņēmumiem. Jaunie regulējumi jāizstrādā līdz 2017. gadam.

Jāpiebilst, ka valdības ieviestajiem nozaru ierobežojumiem noteikts pārejas periods. Ja uzņēmums MUN maksātāja statusu ieguvis līdz 2015. gada 30. aprīlim un veic saimniecisko darbību nozarē, kurā šo statusu no 2016. gada nepiemēro, tad šādam uzņēmumam MUN maksātāja statusu piemēros vēl 2016., 2017. un 2018. gadā. Savukārt, ja šis statuss iegūts no 2015. gada 1. maija līdz 2015. gada 31. decembrim, tad tas darbosies tikai 2016. gadā.

Bažas par ēnu ekonomiku

37 nozaru, kurās netiks piemērots MUN, sarakstu sagatavoja FM. Tika ņemti vērā četri kritēriji. Pirmais - netiek ievērotas sabiedrības intereses sociālās drošības jomā, jo pastāv augsts nelaimes gadījumu risks un darbiniekiem sociālo pakalpojumu klāsts pieejams mazākā apmērā nekā darbiniekiem, par kuriem nodokļi tiek maksāti vispārējā režīmā. Otrais - pastāv augsts risks, ka MUN režīmu izmanto, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Trešais - jomā ir augsts ienākumu potenciāls un ir nepieciešamas atbilstošas zināšanas un kvalifikācija. Ceturtais - netiek ievērotas sabiedrības intereses godīgas konkurences jomā. Jāteic, ka šādam nozaru sarakstam iebilst EM, un EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko uzskata, ka FM izvirzītie kritēriji nozarēm, kurās nevarēs piemērot MUN maksātāja statusu, nav pamatoti. Tomēr valdība lēma citādi un nozaru sarakstu apstiprināja.

Pašu nozaru vērtējums par turpmāku MUN režīma nepiemērošanu ir atšķirīgs. Piemēram, Latvijas Grāmatvežu asociācija un Latvijas Juristu biedrība kategoriski tam iebilst. Latvijas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Ruta Šneidere uzskata, ka pilnībā pietiek ar noteiktajiem apgrozījuma ierobežojumiem uzņēmumiem, kuri vēlas pretendēt uz MUN statusu.

«Īpaši smagi jaunais regulējums skars mazos uzņēmumus laukos, kur objektīvi ir maz klientu un nekādu augstu ienākumu nevar būt. Jāņem vērā, ka daudziem grāmatvežiem, arī man, darbs mikrouzņēmumā ir tikai blakus nodarbe, kur netiek strādāts uz pilnu slodzi. Šāds aizliegums tikai veicinās ēnu ekonomikas pieaugumu nozarē,» uzskata R. Šneidere.

Savukārt Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, atzīstot, ka nevar tieši pateikt, kā tas ietekmēs viņa pārstāvēto nozari, ir pārliecināts, ka tas nav labs risinājums. «Parasti šādas izmaiņas «no augšas» nodokļos rodas tad, ja trūkst naudas budžetā. Manuprāt, MUN ir labs atbalsts mazajiem uzņēmējiem un vēl piecus sešus gadus, kamēr Latvija pilnībā atkopsies no krīzes, šo nodokļu režīmu aiztikt nevajadzēja,» norāda A. Borovkovs.

Ir arī atbalsts

Savukārt Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grīnbergs ar jauno normu ir ļoti apmierināts un uzsver, ka «lielais skaits mikrouzņēmumu būtiski kropļo konkurenci nozarē, īpaši tas attiecas uz pašvaldību publiskajiem iepirkumiem, kur mikrouzņēmumi var piedāvāt būtiski zemāku cenu nekā vispārējā nodokļu režīmā strādājoši uzņēmumi.»

Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss norāda, ka mikrouzņēmumi izkropļojuši darba tirgu, jo «saviem darbiniekiem var piedāvāt lielāku neto algu nekā parastie uzņēmumi. Līdz ar to pēdējiem ir grūtības ar darbinieku piesaisti.»

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzīst, ka MUN nepiemērošana gadījumos, kad to nevēlas pašas nozares, ir pareiza, taču šādas nozares esot tikai pāris, nevis 37.

«Jāieklausās nozaru viedokļos, ja nozare šādu iespēju vēlas saglabāt, tas būtu jāatļauj. Viena no nozarēm, kur nevarēs darboties mikrouzņēmumi, ir informācijas tehnoloģijas. Tas nozīmē, ka netiks radītas jaunas darba vietas ar augstu pievienoto vērtību. Būtībā FM pasaka, ka šajā nozarē biznesa uzsācēji nav gaidīti. Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija FM viedoklim iebilst,» teic J. Endziņš un retoriski jautā: «Vai tad mēs nevēlamies attīstīt augstas pievienotās vērtības ekonomiku?»

Ministriju viedokļi

FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne gan norāda, ka jaunais nodokļu regulējums, kas attieksies uz komercdarbības uzsācējiem, ļaus ar samazinātu nodokļu likmi darboties visiem start up, to vidū arī informācijas tehnoloģijas jomā. «Tas būs mērķtiecīgs atbalsts uzņēmējdarbības uzsācējiem. Pašreizējā situācija, kad zināms konkrēts piemērs - programmētājs strādā 28 mikrouzņēmumos, neatbilst nekādiem kritērijiem,» uzskata A. Kaļāne.

EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko norāda, ka EM nostāja gan ir, ka labāk būtu pilnveidot esošo mikrouzņēmumu regulējumu, nevis strādāt pie jauna, taču «valdība lēma citādi». Tāpēc kopā ar FM strādāsim pie diviem jauniem regulējumiem. «Jāļauj cilvēkam veidot mazo biznesu, kas tāds arī paliek. Ne visi grib attīstīt nopietnus uzņēmumus, un valstij nevajag spiest to darīt,» pārliecināts ir R. Aleksejenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Mežizstrāde (02.20)
Mežsaimniecības palīgdarbības (02.40)
Ar ieguves rūpniecību saistītās palīgdarbības (09)
Tabakas izstrādājumu ražošana (12)
Koksa un naftas pārstrādes produktu ražošana (19)
Farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana (21)
Metālu ražošana (24)
Gatavo metālizstrādājumu ražošana (25, izņemot 25.71, 25.72, 25.73, 25.94, 25.99)
Automobiļu piekabju un puspiekabju ražošana (29, izņemot 29.32)
Ēku būvniecība (41)
Inženierbūvniecība (42)
Ēku nojaukšana un būvlaukuma sagatavošana (43.1)
Elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un citas līdzīgas darbības (43.2)
Citas būvdarbu pabeigšanas operācijas (43.39)
Vairumtirdzniecība (46)
Taksometru pakalpojumi (49.32)
Gaisa transports (51)
Telekomunikācija (61)
Datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības (62)
Informācijas pakalpojumi (63)
Finanšu pakalpojumu darbības (64)
Apdrošināšana, pārapdrošināšana un pensiju uzkrāšana (65)
Finanšu pakalpojumus un apdrošināšanas pakalpojumus papildinošas darbības (66, izņemot 66.22)
Sava nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana (68.10)
Juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi (69)
Centrālo biroju darbība (70)
Arhitektūras un inženiertehniskie pakalpojumi (71)
Zinātniskās pētniecības darbs (72)
Reklāmas un tirgus izpētes pakalpojumi (73)
Citi profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, izņemot foto un tulkošanas pakalpojumus (74, izņemot 74.20 un 74.30)
Darbaspēka meklēšana un nodrošināšana ar personālu (78)
Personiskās drošības darbības (80.10)
Biroju administratīvās darbības un citas uzņēmumu palīgdarbības (82, izņemot 82.92)
Valsts pārvalde un aizsardzība, obligātā sociālā apdrošināšana (84)
Veselības aizsardzība (86)
Sociālā aprūpe ar izmitināšanu (87)
Sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība (94)
* pēc NACE kodiem
Avots: MK noteikumi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?