Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sola sodīt par uzbrukumiem Ķelnē

Reaģējot uz ziņām, ka Jaungada svinību laikā Ķelnē un citās valsts lielākajās pilsētās notikuši seksuāli uzbrukumi sievietēm, kurus, iespējams, pastrādājuši migranti un patvēruma meklētāji, Vācijas augstākās amatpersonas piedraudējušas ar ieslodzījumu un deportāciju, ja izrādīsies, ka uzbrucēji patiešām bijuši iebraucēji.

Tikmēr Ķelnes policija saņem aizvien vairāk iesniegumu no sievietēm, kuras apgalvo, ka naktī uz 1. janvāri pilsētas centrālās dzelzceļa stacijas apkaimē tikušas seksuāli aizskartas vai aplaupītas. Daudzas no viņām pieredzēto izklāstījušas medijiem. Atklātībā nonākušas arī bargi kritizēto likumsargu liecības par notikumiem Jaungada svinību laikā.

Varētu pārskatīt likumus

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss paziņojis, ka cilvēki, kuri piedalījušies pirms nedēļas notikušajos noziegumos, ir jāsoda, neraugoties uz to, no kurienes viņi ir un kāds ir viņu statuss.

Viņš norādījis, ka pagaidām nav skaidrs, vai noziegumus patiešām pastrādājuši patvēruma meklētāji, bet brīdinājis ar deportācijām un cietumsodu, ja atklāsies, ka personas, kuru patvēruma lūgumu izskata Vācijas varasiestādes, būs vainīgas, vēsta Deutsche Welle.

Kolēģim Vācijas valdībā pievienojies iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs. «Ikvienam, kas pastrādā smagus noziegumus, jārēķinās ar izraidīšanu no Vācijas, neraugoties uz viņa statusu,» sacīja ministrs.

Vācijas likumi paredz, ka tikai notiesāšanu vismaz uz trim gadiem bez pārbaudes laika var uzskatīt par pietiekami nopietnu iemeslu, lai noraidītu patvēruma lūgumu, raksta The Wall Street Journal. «Mums būs jādomā, vai šo normu nepieciešams mainīt,» izteicies iekšlietu ministrs.

Vācijas valdošie politiķi uzskata, ka Jaungada naktī notikušos uzbrukumus nedrīkst izmantot, lai vērstos pret visiem patvēruma meklētājiem. «Mēs nevaram turēt aizdomās bēgļus kā kopumu, bet, no otras puses, - jautājuma apspriešana nevar būt tabu,» uzskata T. de Mezjērs.

Izmeklēs saistību

Ķelnes policija ceturtdien informēja, ka pēc fotoattēlu un videoierakstu aplūkošanas izdevies identificēt 16 aizdomās turamos, kas varētu būt piedalījušies uzbrukumos sievietēm naktī uz 1. janvāri pie pilsētas centrālās dzelzceļa stacijas.

Policija saņēmusi vismaz 121 iesniegumu, pārsvarā no sievietēm, par seksuālu uzmākšanos un aplaupīšanu. Divas no viņām apgalvo, ka tikušas izvarotas. Liela daļa cietušo uzbrucējus aprakstījuši kā arābu vai ziemeļafrikāņu izcelsmes.

Kāda britu pusaudze, kura Jaungada naktī bijusi Ķelnē, raidsabiedrībai BBC apgalvo, ka pie dzelzceļa stacijas valdījis haoss, ko radījuši simtiem iereibušu un agresīvi noskaņotu vīriešu. Viņi metuši cilvēkiem ar tukšām pudelēm un uzmākušies sievietēm, kuras raudājušas un saukušas pēc palīdzības.

Arī Hamburgas policija saņēmusi vismaz 53 sieviešu iesniegumus par uzbrukumiem, tostarp 39 par seksuālu uzmākšanos publiskās vietās Jaungada naktī. Frankfurtes policijā vērsušās trīs jaunietes, kuras apgalvo, ka viņām naktī uz 1. janvāri seksuāli uzmākušies vairāki vīrieši, kuri esot izskatījušies pēc ziemeļafrikāņiem.

Izmeklētāji mēģina noskaidrot, vai uzbrukumi dažādās pilsētās ir saistīti un vai tie bijuši organizēti. Federālā policija neizslēdz, ka aiz uzbrukumiem stāv «organizētas struktūras».

Ņirgājās par policistiem

Ķelnes policija sākotnēji centās noklusēt dramatiskos Jaungada nakts notikumus, apgalvojot, ka svinības pilsētā aizritējušas «lielākoties mierīgi». Tomēr vācu medijos noplūdinātie likumsargu ziņojumi atklāj skarbu ainu.

«Pie stacijas atradās vairāki tūkstoši pārsvarā ārvalstu izcelsmes vīriešu, kuri lietoja pirotehniku un svieda pudeles pūlī,» kāda augsta ranga policista rakstīto, ko publicējis portāls Spiegel Online un tabloīds Bild, citē TheLocal.de. Viņš apgalvo, ka raķetes apzināti raidītas arī policijas automašīnu virzienā.

Pie klātesošajiem policistiem esot vērsušās vairākas «raudošas un šokētas sievietes, kuras ziņojušas par seksuāliem uzbrukumiem, ko pastrādājuši atsevišķi migranti vīrieši vai grupas». «Policisti nespēja kontrolēt notikumus, uzbrukumus un noziegumus - tas nebija iespējams, jo vienlaikus notika tik daudz kas,» norāda policists.

Ziņojumā arī teikts, ka daudzi nekārtību dalībnieki atklāti ņirgājušies par likumsargiem un skaļi lielījušies, ka viņiem par izdarīto nekas nedraud. Viņi arī traucējuši policistiem nokļūt pie palīgā saucējiem un draudējuši tiem, kuri vērsās pie policijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?