Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Solījumu šķetināšana

Priekšvēlēšanu reklāmas kampaņa aizgājušajā nedēļā sākusies pa īstam, pēc nedēļas jādodas uz iecirkņiem. Pēdējais laiks iedziļināties.

Rīdziniekiem šīs vēlēšanas uzliek sevišķi smagu atbildības nastu, jo galvaspilsētas balsojuma rezultātam varētu būt rezonanse arī visas valsts mērogā, tāpēc pievērsīsimies tieši viņu sarežģītajai izvēlei.

Tiem, kuri negrib pieņemt lēmumu, balstoties tikai uz emocijām, atliek lasīt programmas un pētīt kandidātu sarakstus. Partiju priekšvēlēšanu solījumi, sakoncentrēti 4000 rakstuzīmju garās uzrunās vēlētājiem, atrodami www.cvk.lv pie katra saraksta. Lai lasītājiem būtu nedaudz vieglāk orientēties, šeit būs daži vērojumi. (Šajā rakstā neiztirzāsim nacionālo jautājumu, jo partiju piederība «latviskai» vai «krieviskai» nometnei visiem tā vai tā ir skaidra, bet ar to ir stipri par maz, lai vēlētājs 6.jūnijā varētu izdarīt izvēli.)

Sāksim ar pārskatu par to, ko sola visi.

1. Darba vietas. Daži pat ir gatavi nosaukt konkrētus skaitļus: 50 000 (LPP/LC); 15 000 (Sabiedrība citai politikai); 10 000 (Pilsoniskā savienība); 5500 (LSDSP), citi tik ļoti neriskē ar konkrētību.

2. Dzīvokļi. Te cieņā ir skaitlis 2000 - tik daudz jaunu pašvaldības dzīvokļu katru gadu sola gan LPP/LC, gan Jaunais laiks, taču pat partijas, kuras neuzņemas prognozēt konkrēta mājokļu skaita radīšanu, ir gatavas atbalstīt un veicināt. Tipisks piemērs (no TB/LNNK): «Pilnveidosim pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā.»

3. Birokrātijas apkarošanu sola pat visiesīkstējušākie činavnieki. Ar citātiem nemocīsim.

Un tad vēl pabalstu nodrošināšana trūcīgajiem, sabiedriskie darbi bezdarbniekiem, sporta zāļu celtniecība un veloceliņu ierīkošana, novieto & brauc tīkla attīstība, iekšpagalmu sakārtošana, dzīvokļu māju siltināšana…

Visi šie jautājumi, protams, ir pilsētas iedzīvotāju uzmanības centrā, taču tie visi vairāk vai mazāk ietilpst pašvaldības tradicionālo funkciju klāstā un būtu dīvaini, ja kāda partija teiktu, ka ar tiem nenodarbosies, cik vien sparīgi spēj un prot.

Tomēr dažos populāros jautājumos manāmas arī zīmīgas nianses.

Piemēram, bērnudārzu vietu skaita palielināšana ir gandrīz visu partiju redzeslokā, tomēr tikai dažas partijas (Tautas partija, Pilsoniskā savienība, Zaļo un Zemnieku savienība, Jaunlatvija, daļēji Saskaņas centrs) akcentē iespēju šo jautājumu risināt, veicinot privātu bērnudārzu dibināšanu, kuri saņemtu naudu no pilsētas par bērnu skološanu. Par nelaimi, šis kopumā racionālais piegājiens varētu izrādīties krīzes apstākļos nereāls - jau gatavojot 2009.gada budžetu, Rīga ierobežoto līdzekļu dēļ apsvēra iespēju pavisam atteikties no jau esošajiem salīdzinoši mazajiem pabalstiem tiem bērniem, kuri netiek pilsētas bērnudārzos.

Ir arī jautājumi, kuri interesē tikai dažas partijas.

Samudžinātās, necaurskatāmās Rīgas pašvaldības sistēmas reforma pieminēta tikai atsevišķu partiju programmās. TB/LNNK, Sabiedrība citai politikai, Visu Latvijai! un Libertas.lv atbalsta izpildvaras nošķiršanu no lēmējvaras, kas nodrošinātu lielāku skaidrību jautājumā, kas par ko atbild. Pilsoniskā savienība iestājas par tiešu pilsētas mēra ievēlēšanu un deputātu ievēlēšanu no konkrētām apkaimēm. Jaunais laiks grib samazināt domes deputātu skaitu.

Par tīru pilsētvidi plašāk izsakās tikai Zaļo un Zemnieku savienība un LSDSP. ZZS savā programmā runā pārsvarā par zaļajām vērtībām (zaļo zonu paplašināšanu, rūpēm par ūdens tīrību), LSDSP iekļauj programmā «zaļo iepirkumu» un priekšrocību piešķiršanu videi draudzīgiem automobiļiem. Citas partijas šiem jautājumiem pieskaras labi ja garāmejot. Tiesa, Ainārs Šlesers kādā tikšanās reizē ar vēlētājiem paziņoja, ka viņš nekad neesot «nostājies pret putniem un pret dzīvniekiem kopumā».

Gandrīz katrai partijai ir arī kāds oriģināls piedāvājums, no tiem daži ir nopietni, citi - ne sevišķi. ZZS sola pārtraukt sāls lietošanu ielu uzturēšanai. TB/LNNK, kuras saraksts ir viens no negatīvajiem līderiem Delnas pētījumā par kandidātiem, kuri rada aizdomas «par pretēji sabiedriskajam labumam veiktu rīcību», sola «nelokāmi» turpināt «iesākto darbu pretkorupcijas jomā». Sabiedrība citai politikai izveidos iedzīvotājiem brīvi pieejamu datubāzi par pilsētas īpašumiem. Eiroskeptiskā Rīcības partija atvēzējas padarīt Rīgu par Eiropas galvaspilsētu un galveno Eiropas Savienības ostu. Libertas.lv piedāvās iespēju reģistrēt uzņēmumu cauru gadu jebkurā diennakts laikā jeb 24/7/365. Jaunais laiks sola padarīt Rīgu par «reģiona studentu galvaspilsētu». Šlesers/LPP/LC atjaunos Centrāltirgu. PCTVL atjaunos Pētera Pirmā pieminekli. Visu Latvijai! Uzvaras parkā uzcels pieminekli uzvarai pār Bermontu. TP nodrošinās skolēniem iespēju nopelnīt brīvpusdienas, piedaloties pilsētas sakopšanā. Pilsoniskā savienība piedāvā «Jauna VEF» konceptu, atbalstā uzņēmējdarbībai uzsvaru liekot uz «gudro ražošanu». LSDSP dibinās pašvaldības banku. Saskaņas centrs skolēniem piešķirs bezmaksas peldbaseinu apmeklējumu.

Protams, solījumus izpildīs vai neizpildīs konkrēti cilvēki. Vērtīgs resurss, kas atsauks atmiņā kandidātu «spožākos brīžus», ir jau minētais Delnas pētījums, kuru var atrast organizācijas mājaslapā www.delna.lv. Tur ir ko papētīt.

Līdz vēlēšanām atlikušas tikai septiņas dienas. Laiks sagatavoties pamatotai izvēlei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?