Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Solīts makā nekrīt

«Ja jauns klients, slēdzot līgumu, vairākas reizes uzsvērti apgalvo, ka samaksās, visticamāk, viņam ar maksāšanu ir problēmas,» šādu novērojumu atklāj uzņēmēja, firmas, kas piedāvā datorizētas uzņēmumu vadības sistēmas, dibinātāja Eva Narunovska.

Viņai ir pieredze ar dažādiem partneriem un klientiem. Bieži arī tādiem, kas ne vienmēr pilda solījumus un tur doto vārdu. Viņa stāsta, ka visbiežāk tās ir rēķinu samaksas problēmas. «Attiecībā uz Latvijas klientiem, kas piemirsuši samaksāt, vēl ir kādas idejas, kā viņus pasteidzināt, bet sadarbībā ar ārzemju partneriem nekādu mehānismu nav. Pasūtītājs nesamaksā par paveikto vienu nedēļu, otru, uz e-pastiem neatbild. Tad, kad beidzot izdodas sadabūt rokā, stāsta, ka naudas šobrīd nav. Tai pašā laikā sociālajos tīklos ir salicis bildes, kurās redzams, kā tikko atpūties Havaju salās,» stāsta Eva un piebilst, ka beigās tomēr pasūtītājs esot samaksājis, jo šādu pakalpojumu sniedzēju, kāds ir Evas Narunovskas uzņēmums IT Sapiens, pasaulē neesot daudz un pasūtītājam esot bijuši nepieciešami sistēmas uzlabojumi un papildu serviss. Tiesa gan, tagad darījumi ar šo klientu notiek, tikai saņemot priekšapmaksu.

Jāpaļaujas uz intuīciju

«Varbūt lieli uzņēmumi to izjūt mazāk, bet man bieži tie nesamaksātie 500-1000 latu ir izdzīvošanas jautājums. Ja cilvēks vēl godīgi pasaka, ka tagad nav un ka samaksās saprātīgā termiņā vēlāk, tas ir pieņemami, bet, ja vienkārši ņem un uzmet… pārņem liela bezspēcības sajūta. Es gan no kļūdām mācos un pēc katras šādas apdedzināšanās pamainu līguma nosacījumus jauniem klientiem,» pārdomās dalās Eva Narunovska. Viņa stāsta, ka jāpaļaujas uz intuīciju - ja ir sajūta, ka kaut kas nebūs kārtībā, tā ir 85% iespēja, ka tiešām nebūs. «Tomēr ir jābūt gatavam šīs situācijas risināt, un pēc pirmās atrisinātās situācijas būs skaidrs, ko darīt pārējos gadījumos. Esmu pamanījusi, ka ir tādi cilvēki, kas saka - visi mani čakarē. Ja cilvēks dzīvo ar šādu domu, ir vērts pašam paanalizēt, ko viņš dara nepareizi. Varbūt šis cilvēks ir noguris, varbūt viņš pats to kaut kādā veidā provocē.»

Arī uzņēmējs Romāns Ruzins ir saskāries ar negodprātīgu attieksmi no partneru puses: «Reiz sūtīju velosipēdus, bija transporta kompānija, ar ko nebiju iepriekš strādājis. Kad prece bija Rīgā, izrādījās, ka nebrīdinot ir krietni pieaugušas transporta izmaksas - loģistikas firma bija noklusējusi, ka ir arī diezgan iespaidīgas «zemes transporta» izmaksas no kuģa līdz muitas noliktavai. Ar šo elektrisko riteņu partiju sanāca iebraukt mīnusos.» Reiz arī neesot samaksājis kāds klients, kurš turklāt bijis no paziņu loka. Konflikts beidzies ar to, ka abi ar tēvu esot aizbraukuši ciemos un paņēmuši riteni atpakaļ: «Veicot darījumus ar draugiem, jābūt divtik uzmanīgam - pievilšanas gadījumā zaudējums ir ne tikai nauda, bet arī draudzība.»

Epopeja ar blenderiem

Ginta Zīverta restorānā nesamaksāt ir grūti, jo čeks tiek izsniegts un jānorēķinās, jau izdarot pasūtījumu, tāpēc tādu klientu, kas aiziet nesamaksājuši, nav daudz. Arī tādu, kas burkā atnes līdzi mušu, paslēpj to ēdienā un pieprasa atpakaļ naudu, nav bijis. Toties ir ventilācijas sistēmas piegādātājs, kas brīdī, kad sākās problēmas, pārstāja atbildēt uz telefona zvaniem, bet tad, kad beidzot tika sazvanīts, ātri pārtrauca sarunu, aizbildinoties ar lielu aizņemtību. Vajadzēja meklēt citu risinājumu.

«Otrs gadījums bija ar blenderu piegādātāju - lai gan instrukcijā ir norādīts, ka ar tiem var smalcināt kokteiļu ledu, abi blenderi ātri vien izgāja no ierindas. Vienu tirgotājs nomainīja, otru solīja saremontēt. Kad izrādījās, ka iekārta nav remontējama, tirgotājs piedāvāja ar atlaidi nopirkt jaunu, taču tas mani galīgi neapmierina. Šis kašķis turpinās joprojām,» savos pārdzīvojumos dalās Gints Zīverts.

Termiņu kavēšana bija iemesls, kāpēc aizkavējās Ingas Mundas valodu mācību spēles ražošana. «Es zinu, ka viņi to nedarīja no ļauna prāta, vienkārši poligrāfijas nozarē tā mēdz gadīties, ka mazajam klientam, kāda esmu es, kāds lielais var aizlīst rindā priekšā. Man to arī godīgi pastāstīja - drukātājiem vajadzēja pirms manis izpildīt kāda liela uzņēmuma pasūtījumu, ja to neizdarītu, būtu lieli zaudējumi. Godīgās attieksmes dēļ es neesmu dusmīga, lai gan ražošanas process iekavējās par vairākiem mēnešiem,» stāsta valodu skolotāja.

Sandis Tutins atceras - kāda radiostacija bija izteikusi vēlmi viņu intervēt tiešajā ēterā, bet beigās intervētāji kaut kur pazuduši. «Es jau biju sacerējies, ka būs iespēja popularizēt savus pakalpojumus, bet nekā, čiks vien sanāca,» smaida uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Taizemiešu restorāns Kotai
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Restorāns Kotai meklē ēdējus, kam ir ISIC karte. Studētāji saņems žilbinošu 20% atlaidi karstām taizemiešu pusdienām. Rakstiet tviterī @kotailv




Mazgāšanas uzņēmums Tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Ja dzīvo Rēzeknē vai tās apkārtnē un tev nepatīk, kā izskatās tava māja, Sanda Tutina universālās tīrīšanas dienests to nomazgās ne tikai no ārpuses, bet iztīrīs arī no iekšpuses. Meklē viņu draugiem.lv/tutinelli
Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Te arī ir darbs! Password Jelgavā meklē draudzīgu un atraktīvu angļu valodas pasniedzēju. Piesakies arī tad, ja vēlies mācīt vācu, krievu vai norvēģu valodu. Rakstiet [email protected]

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Romāns Ruzins ir papildinājis savu braucamrīku klāstu ar jaunu rudens kolekciju. Šiem divriteņiem ir arī spidometri un vēl citas ekstras. Rakstiet tviterī @eritenis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?