Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Solodovs: kara histērija traucē investēt

Ieskatoties BMA publiskotajos datos, redzams, ka jūsu tirgus daļa jeb auditorija pēdējos ceturkšņos samazinās. Piemēram, krievvalodīgie skatītāji 2014. gada 3. ceturksnī BMA kanāliem bija 55%, šī gada 1. ceturksnī - 50%, samazinājušies arī kopējās auditorijas rādītāji.

Šādas nelielas procentu svārstības ir iespējamas. Sezonalitāte un ar to saistītie TV skatīšanās paradumi. Es no šiem skaitļiem neizdarītu secinājumus par kādu tendenci. Tie tikai parāda, cik laika nogrieznī mūsu kanālus skatījusies tā vai cita auditorijas daļa. Jāskatās, salīdzinot vienu gadu ar otru.

Esot Saeimā mediju jomu pārraugošās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdēs, jūsu pārstāvjus īpaši bieži neredzu.

Mēs labi saprotam, kur varam un kur nevaram ietekmēt lietas. Iet uz sanāksmēm, zinot, ka tur nebūs rezultāta, nav jēgas.

Un kur jūs varat ietekmēt?

Ja runājam, piemēram, par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, šobrīd otrajā lasījumā ir 19. panta labojumi, kuros teikts, ka, ja izplatāmajā programmā ir reklāma latviešu valodā, ja reklāma paredzēta Latvijas mērķauditorijai vai tiek reklamēta prece, kuru izplata Latvijā, šādai programmai apraides atļauju izsniedz Latvijas mediju regulators - Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP). Ja esam saņēmuši apraides atļauju citur Eiropas Savienībā (ES), piemēram, Lielbritānijā, tad tagad mums būs jāsaņem atļauja Latvijā.

Kas tur slikts?

Vispirms šāda norma ir pretrunā ar attiecīgo direktīvu, jo ierobežo brīvu programmu izplatīšanu ES. Ir jau precedenti šādas normas apstrīdēšanā tiesā. Apskatīsim - kurš to iniciējis? Tas ir skaidrs - nacionālisti. Kādiem mērķiem (pret ko)? Pret mums? Diez vai. Šobrīd arī MTG kanāli apraides atļaujas izņēmuši Lielbritānijā, tāpat kā mēs. Lattelecom tagad translē nišas kanālus. Viņi arī atļaujas izņēmuši citās valstīs. Tagad arī viņiem būs jāiet uz NEPLP. Jautājums - kāpēc tāda attieksme tikai pret televīzijām?

Televīzijas ir ietekmīgākais masu saziņas līdzeklis.

Ak tāpēc var pārkāpt likumus? To pārsūdzēs - un ne tikai mēs.

Kādas vispār šobrīd ir attiecības ar NEPLP?

Oficiālas. Mums ir lietišķa sarakste, ir dažas lietas tiesvedībā. Viņi dara to, kas viņiem būtu jādara. Nav nekāda īpaša antagonisma.

Nupat Saeimā sākts process ar nolūku atstādināt visu NEPLP sastāvu.

Nekā pārdabiska. Tā notiek. Ja izvēlēs jaunu sastāvu, turpināsim sadarboties tāpat kā ar šo.

Sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus. Jūsu vērtējums?

Uzskatu, ka tas nav pareizi. Pirmkārt, aplūkojot Igaunijas un Lietuvas pieredzi, reklāmas nauda, kas aiziet no sabiedriskajiem medijiem, privātajos nenonāk. Radio gadījumā tas varētu darboties. Tik labi situāciju nepārzinu, bet esmu dzirdējis, ka SWH radio un citi varētu kādu daļu iegūt. Televīzijas gadījumā apšaubu, ka, piemēram, MTG grupa varētu iegūt reklāmas naudu, kas aizplūdīs no LTV. Visticamāk, reklāmu vienkārši noņems. Tāpēc, ka reklāmas aizpildījums no iespējamā mums šobrīd ir ap 60%, MTG varētu būt 60-70%. Kādēļ klientam jāpērk vēl reklāmas tai pašai auditorijai - neredzu pamatu. Otrkārt, tas būs slikti sabiedriskajiem kanāliem. Jebkurš menedžments, nepiedaloties biznesā, zaudē sacensības komponenti. Programmas kļūst garlaicīgas, reitingi neko neietekmē, nedarbojas stimulējošie instrumenti.

Otrs debatētais projekts ir trešais LTV kanāls krievu valodā.

Jā, tas ir Beltes (LTV valdes priekšsēdētājs - aut.) projekts. Mans subjektīvais viedoklis - ar abām rokām par. Pirmkārt, kaut kādā līmenī mums vairs nekarinās visādas birkas - Kremļa roka, kāda tur kāja un tādā garā…

Sabiedriskā TV tad būs Kremļa roka?

Nē. Iedomājieties situāciju. Nu, palaidīs to krievu kanālu. Mums vairs nepiesiesies, jo nu ir no kā prasīt - kāpēc nav pietiekamas ietekmes, kāpēc slikta programma, kāpēc direktors ne tāds… Visi jautājumi plūdīs uz turieni. Tagad - kurš vainīgs? PBK. Kas jāslēdz? PBK. Vēlreiz rezumējot - esmu par to, lai atstāj reklāmu sabiedriskajos medijos un lai izveido to krievu kanālu.

Tomēr kāda daļa jūsu auditorijas aizies.

Ko nozīmē - aizies? Tagad monitorējam, ko krievu auditorija skatās. Man ir informācija, ka apmēram 70% izvēlas medijus ar rietumniecisku redzējumu, 30% - Kremļa viedokli. Ieskaitot mūsu kanālus. PBK nebūt nenosedz 50% krievvalodīgo, kā pieņemts vērtēt.

Jums ir pārliecība, ka kāds Ivanovs, kurš skatās programmu Vremja jūsu kanālā, pirms tam jau būs noskatījies LTV Panorāmu?

Man ir oficiāli skaitļi, tagad tiek sagatavoti publicēšanai. Jūsu pieminētais Ivanovs 70% sava mediju patēriņa tāpat izlieto dažādos rietumnieciska viedokļa medijos.

Pirms pāris gadiem bija projekts, ka BMA gatavo televīzijas kanālu latviešu valodā. Kādēļ apstājāties?

Neesam apstājušies, bet izlēmām, ka sāksim nevis Latvijas, bet Lietuvas vai Igaunijas tirgū. Lietuvā šobrīd sākusies kaut kāda kara histērija, ka visas krievu programmas a priori ir ienaidnieki. Tāpēc Lietuvā esam apstājušies, bet Igaunijā plānojam sākt kanālu krievu valodā ar igauņu subtitriem. Tas būs Krievijas seriālu un šovu kanāls bez ziņām un politikas. Ja viss ies normāli, rudenī startēsim.

Pirms kāda laika dzirdējām par jūsu vēlmi pirkt Apollo portālu, tas arī pieklusis…

Šobrīd tādu plānu nav. Ja pērk ko lielu, jārēķinās ar lielu, brīžiem nereālu naudu, kaut kādus mazus es nemaz tā īsti neredzu. Sākt pašiem no nulles… būs dārgi. Ja tikai krievvalodīgo auditorijai, nebūs rentabli. Konkurēt ar Delfiem… var, bet vēl ir TVNET ar Apollo un citi. Kopumā - vēlēšanās ir, pat biznesa plāns sagatavots. Vajadzīgs investors. Ja sāk no nulles un finansē BMA holdings… tad laikam ne.

Pēdējā laikā ir bijuši priekšlikumi pirkt no jums BMA?

Nav gan. Tagad jau vispār kaut ko pirkt, kad bezmaz tanki visur braukā… Ja kurina paniku - karš būs, karš būs… kurš šādas histērijas apstākļos investēs?

Nesaskatāt Kremļa vainu šajā histērijā? Krima. Donbass. Mazo valstu bažām ir pamats.

Krievija kādam ir uzbrukusi? Lūk, Krievijai gan uzbrukuši zviedri, franči, vācieši. Gruzijā? Gruzīni pirmie uzbruka, to dokumenti pierāda. Krima? Tur neviena šāviena nebija.

Nebija gan. Tāpat paņēma.

Kā paņēma? Nobalsoja!

Nu, labi, tas ir jūsu viedoklis.

Tas ir kopējais viedoklis, kur man ir sava noteikta pozīcija. Es, piemēram, uzskatu, ka tur bija pārspīlējumi ar privātīpašuma nacionalizāciju (pēc iekļaušanas Krievijas sastāvā - aut.). Nevajadzēja ņemt nost, tas bija nepareizi, kaut kāda septiņpadsmitā gada revolūcijas smaciņa…

Donbass.

Ko es tur varu teikt (brīdi domā). Krievijai ir tiesības uz savu pozīciju tajā reģionā, jo tur ir ļoti daudz krievvalodīgo. Ja viņi prasīja kādu palīdzību, Krievijai ir tiesības izlemt, kam palīdzēt, kam ne. Citām valstīm tur jaukties iekšā, pēc manām domām, nav jēgas, jo… tā būtu jaukšanās svešās lietās.

Tā jau Krievija var palīdzēt arī tautiešiem Latvijā.

Tā tak cita lieta! Latvija ir NATO. Prezidents Putins nesen teica, ka tikai vājprātīgais var uzbrukt NATO. Tas bija stingri pateikts, un tam jābūt signālam tiem, kuri grib karu vai par to runā. Tak nebūs te nekā tāda, vajag nomierināties, necelt paniku, nepostīt vidi investīcijām.

Jautājumi par dažādām robežām. Kur ir preses brīvības robeža?

Ja brīvībai ir robežas, tad tā vairs nav brīvība. Tikpat labi var jautāt, kurā cietuma kamerā brīvāk - 15 vai 45 kvadrātmetros. Nevar būt ierobežojumu preses brīvībai. Nekādu.

Vai ir bijuši gadījumi, kad jūs kā īpašnieks esat zvanījis uz studiju žurnālistiem?

Es to varētu darīt tikai post factum. Ir bijuši gadījumi - 16. martā un tamlīdzīgi. Iemesls varētu būt neatbilstība likumam, neprofesionālisms. Visas vērtēšanas notiek tikai pēc fakta, nevis pirms ētera.

Kur ir propagandas un žurnālistikas robeža?

Ko nu kurš uzskata par propagandu. Te par propagandu sauc «mesidžus», kas nāk no Kremļa. To, kas nāk no valstīm viņpus okeāna, neviens par propagandu nesauc.

Ir definīcija. Speciāli līdzi paņēmu.

Ir, ir. Bet to jau tikai Kremlim piemēro.

Īsie jautājumi. Nesen mūsu dāmas uzvarēja Krieviju basketbolā. Kurai komandai jutāt līdz?

Īpaši basketbolu neskatos. Skatos hokeju. Un tur mana komanda ir Rīgas Dinamo, kuru atbalstu, vienalga - ar ko tā spēlē.

Sākāt mācīties latviešu valodu, tad teicāt, ka daudz darba, pārtraucāt. Esat atsācis?

Man tagad angļu valoda pirmajā vietā.

Kāda, jūsuprāt, ir lielākā kļūda, ko esat pieļāvuši, strādājot mediju biznesā?

(Ilgi klusē.) Stratēģiskas kļūdas neredzu. Nebija labi, ka t. s. treknajos gados nepalaidām ziņu portālu. Mēģinājām, investējām, diemžēl nebija veiksmīga menedžmenta. Ja tas izdotos, tagad būtu daudz labāk.

Paldies par sarunu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?