Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Solot cenu stabilitāti, rosina uz nenoteiktu laiku atlikt gāzes tirgus liberalizāciju

Dabasgāzes tirgus liberalizācija tiks atlikta uz nenoteiktu laiku un gāzes apgādes uzņēmums Latvijas gāze (LG) vēl vairākus gadus saglabās monopolstāvokli - šādu nākotni Latvijai sola Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas slēgtajā sēdē apstiprinātie grozījumi Enerģētikas likumā, kuri jau ir nodēvēti par pakļaušanos Kremļa šantāžai.

Komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) skaidroja, ka atbalstītie grozījumi paredz gāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu, līdz «netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju». Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka tas diez vai būs iespējams ātrāk par 2018. gadu, kad varētu tikt izveidots gāzes pārvades sistēmu starpsavienojums starp Lietuvu un Poliju. Viņš arī piebilda, ka likuma grozījumus ir atbalstījis komisijas vairākums un tikai Reformu partijas deputāti ir atturējušies no balsojuma, uzskatot, ka mandāts sarunām ar Krievijas uzņēmumu Gazprom ir valdībai un nav gluži korekti, ka likumdevējs iejaucas valdības vestās sarunās.

«Grūti iedomāties stulbāku un Latvijas patērētājiem kaitnieciskāku lēmumu. Tas ir pieņemts Kremļa šantāžas iespaidā - piesolot atlaides un vienlaikus netieši draudot ar iespējamo cenu kāpumu,» sašutumu par lēmumu pauda Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība). K. Kariņš ir pārliecināts - ja likuma grozījumi tiks apstiprināti, gāzes piegādātāji Eiropā vairs nopietni nevērtēs iespējas ienākt Latvijas tirgū, jo būs pārliecināti par to, ka Latvijas dabasgāzes tirgu pilnībā kontrolē Krievija. «Saeimai nekādā gadījumā nevajadzētu atbalstīt šos likuma grozījumus,» uzskata politiķis.

«Pat formāla liberalizācija būtu nozīmīgs solis, jo tas demonstrētu Latvijas gatavību meklēt alternatīvas, tāpat kā to dara Lietuva. Latvija šobrīd dabasgāzes cenas ietekmēt nespēj, un liberalizācijas atlikšana šo stāvokli nostiprina uz nenoteiktu laiku, jo ārvalstu starpsavienojumu tapšanas laiki vēl ir ļoti neskaidri,» likuma grozījumus kritizē sabiedriskās politikas centra Providus pētnieks Reinis Āboltiņš. R. Āboltiņš arī kritizē faktu, ka šis visus Latvijas iedzīvotājus ietekmējošais jautājums ir ticis vērtēts slepenībā. «Tas rada iespaidu, ka lēmums ir pieņemts tikai LG interesēs,» norāda pētnieks, pievēršot uzmanību faktam, ka tehniski Latvijai būtu iespējas saņemt dabasgāzi arī no Lietuvā Klaipēdas ostā plānotā sašķidrinātā dabasgāzes termināļa.

Pretēji domā LG vadība, kuras preses sekretārs Vinsents Makaris uzsver - šādi likuma grozījumi ir patērētāju interesēs un ļaus ierobežot gāzes cenu kāpumu. «Tirgus liberalizācija «uz papīra» un ar to saistītā LG sadale radīs papildu izmaksas, kuras nāksies segt patērētājiem, turklāt LG privatizācijas nosacījumi paredz, ka kompānija jāatstāj nesadalīta līdz 2017. gadam. Šāds lēmums šīs papildu izmaksas novērsīs,» skaidro V. Makaris, kurš arī norāda, ka plānotie likuma grozījumi atbilst ES likumdošanai. Savukārt valstī lielākā gāzes patērētāja, energkompānijas Latvenergo pārstāve Ivita Bidere nevēlējās izteikties par vai pret straujāku gāzes tirgus liberalizāciju, norādot, ka kompānijai nozīmīgākais jautājums ir cenu elastība un gāzes tirgus atvēršana jāvērtē, vadoties pēc izmaksām un tehniskajām iespējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?