Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šovi virs Jūrmalas varētu notikt arī turpmāk

Par godu festivāla Jaunais vilnis atklāšanai virs Jūrmalas sarīkotā gaisa šova lidmašīnas bija tās, kas 28.jūlija pēcpusdienā vairākkārt izlidoja ārpus tām noteiktās zonas. Tas esot darīts, lai izvairītos no putnu bara un ar hēliju pildītajiem baloniem. Pretēji Dienas iepriekš rakstītajam airBaltic pasažieru lidmašīnas slēgtajā zonā neielidoja, jo tas būtu rupjš aviācijas pamatnoteikumu pārkāpums.

Tā kā Latvijas gaisa satiksmes dispečers neļāva nolaisties, vairāki komercreisi bija spiesti ilgstoši riņķot debesīs gaidīšanas zonā, bet divas lidmašīnas tāpēc pat bija spiestas doties uz kaimiņvalstu lidostām. «Redzot, ka komercreisiem gaidīšanās zonā jau veidojas rinda, dispečeram vajadzēja akrobātiskās lidmašīnas novirzīt uz citu pusi vai pat likt šovu vispār pārtraukt,» uzskata Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktors Māris Gorodcovs.

Pirmdien airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags Dienai kategoriski noliedza, ka kāda no kompānijas lidmašīnām būtu ielidojusi slēgtajā zonā, jo «tā ir viena no pirmajām lietām, ko māca pilotam, - ielidot slēgtajā zonā būtu tas pats, kas braukt neatļautajā virzienā pa vienvirziena ielu».

«Mēs noteicām akrobātisko lidojumu maksimālo zonu, taču (šova īstenotāja K.S.Avia) lidmašīnas vairākas reizes šķērsoja tās robežu. Savukārt dispečers ne reizi viņus par to neinformēja,» stāsta M.Gorodcovs. Redzot, ka zona netiek ievērota, dispečeram bija jārīkojas, jo prioritāte ir komercreisi, taču «no torņa nebija nekādas reakcijas», uzskata CAA vadītājs. Arī K.S.Avia komercdirektors Dmitrijs Osits apgalvo, ka putnu un balonu dēļ pieņemts lēmums mainīt maršrutu, bet no dispečera nekādi norādījumi par to neesot saņemti.

Lidojumus kontrolējošās Latvijas gaisa satiksmes valdes priekšsēdētājs Artūrs Kokars Dienai sacīja, ka līdz nedēļas beigām «arī šo faktoru» pārbaudīs uzņēmuma iekšējā dienesta izmeklēšana. Viņa subjektīvais viedoklis gan esot, ka dispečers rīkojies atbilstoši situācijai, kādā no drošības viedokļa esot nostādīts.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds vēl joprojām nebija pilnīgi iepazinies ar dienesta pārbaudes atzinumu un tikai skaidroja, ka konstatētas «sistēmiskas problēmas», kas saistītas ar lidojumu atļauju izsniegšanu un lidojumu norisi. Tās tagad tikšot risinātas. Uz jautājumu, vai turpmāk izklaides lidojumi virs Jūrmalas varētu tikt aizliegti, N.Freivalds aicināja ar šādu secinājumu nesteigties. «Gaisa telpa ir trīsdimensiju. Ja visu kārtīgi sakombinē, saplāno, šādi šovi varētu notikt arī turpmāk,» teic SM valsts sekretārs.

Reisu novirzīšana uz Tallinu un Viļņu airBaltic radījusi būtiskus papildu izdevumus, «ko mēs mēģināsim atgūt, kad tiks noskaidroti atbildīgie», sacīja J.Vanags.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?