Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Spēka izrādīšana pirms Ženēvas sarunām

Pirms ceturtdien Ženēvā paredzētajām četrpusējām sarunām par Ukrainas krīzes risināšanu Kijevai pakļautie spēki un Maskavas atbalstītie separātisti demonstrējuši spēku Austrumukrainas pilsētās, no kurām pienāk daudz pretrunīgas informācijas.

Neziņa par bruņutehniku

Ukrainas armijas bruņutransportieri vakar iebrauca Kramatorskas pilsētā, kur otrdien ukraiņu karavīri atguva kontroli pār lidlauku, ko bija sagrābuši promaskaviskie separātisti.

Vietējie iedzīvotāji, sadevušies rokās, centās nepieļaut bruņutehnikas nokļūšanu pilsētā, bet karavīri viņus atspieda malā un izveidoja dzīvo koridoru, caur kuru transports virzījās tālāk.

Savukārt pa netālās kaimiņpilsētas Slovjanskas ielām pārvietojās vairāki bruņutransportieri ar Krievijas karogiem, uz dažiem bija sasēdušies kamuflāžā tērpušies bruņoti vīri, kuriem pie krūtīm bija piespraustas tā sauktās Georga lentītes.

Saņemta dažāda informācija par to, kā tehnika nokļuvusi labi bruņoto separātistu rokās. Vieni avoti apgalvoja, ka daļa ukraiņu karavīru pārgājuši pretējā pusē.

Tomēr Slovjanskā esošais žurnālists Leonīds Rogozins sociālajā tīklā Twitter ziņoja, ka nav manījis nekādas pazīmes par ukraiņu karavīru labprātīgu pāriešanu pie prokrieviskajiem spēkiem. «Es redzēju, kā viņi «zaļo cilvēciņu» pavadībā savāc savas mantas no bruņutransporta,» rakstīja žurnālists.

Ukrainas parlamenta deputāts Sergejs Soboļevs paziņoja, ka Krievijas karogi pie bruņutransportieriem bijusi «kara viltība».

Citi ziņoja, ka bruņutransportu sagrābušas vietējās «pašaizsardzības vienības», kurām pavēles dodot Krievija. Šo informāciju apstiprināja Ukrainas Aizsardzības ministrija, kas paziņoja, ka separātistu rīcībā nonākuši seši bruņutransportieri.

Ukrainas prasības Krievijai

Pirms sarunām Ženēvā, kur paredzējuši ierasties Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības (ES) un ASV pārstāvji, Ukraina izvirzījusi vairākas prasības Krievijai.

Ukrainas pagaidu valdība Kijevas pārstāvim sarunās - ārlietu ministra pienākumu izpildītājam Andrejam Deščicam - uzdevusi uzstāt, lai Maskava «pārtrauc atbalstīt teroristiskus grupējumus» Austrumukrainā un nosoda tur esošo separātistu rīcību, vēsta portāls Liga.net.

Ukraina arī pieprasīs, lai Krievija atvelk karaspēku no Ukrainas robežas, atceļ Valsts domes lēmumu atļaut karaspēka izmantošanu Ukrainas teritorijā. Kijeva arī vēlas, lai Krievija izved spēkus no anektētās Krimas un atdod pussalu Ukrainai.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš arī plāno piedalīties Ženēvas sarunās, aicināja Kijevu nelietot spēku pret Austrumukrainas dumpiniekiem un ieklausīties viņu viedoklī. Viņš solīja panākt, ka Ukrainas valdība «ar cieņu izturas pret Ukrainas dienvidaustrumu reģionu iedzīvotāju prasībām», tostarp vēlmi pēc valsts federalizācijas.

ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle brīdināja Krieviju par «plašākām ekonomiskajām sankcijām», ja Maskava turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā. «Bruņoto grupējumu, arī to, kas Ukrainas teritorijā ieradušies no ārzemēm, koordinētā un profesionālā darbība Ukrainas austrumos atgādina Krimas scenāriju,» sacīja Š. Fīle, ES ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones vārdā uzrunājot Eiropas Parlamentu.

Neskatoties uz situācijas saasināšanos Austrumukrainā, Savienotās Valstis jaunas sankcijas pret Krieviju neieviesīšot agrāk kā pēc Ženēvas sarunām, paziņojis ASV Valsts departaments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?