Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Spīķeru «zviedriete»

Spīķeru radošajā kvartālā līdzās kultūras un naktstirgus labumu patērētājiem regulāra parādība ir jebkuros apstākļos solīdi (un tumši) ģērbusies jauna sieviete - Zane Čulkstēna, biedrības Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs valdes priekšsēdētāja, un biedrība Spīķeros īsteno projektu kim?. Gluži kā blakusesošajā tirgū Zanes un divu viņas kolēģu dzīve ir nepārtraukta rosība.

«Pēdējā laikā iesniegti 26 projekti,» pie melnas kafijas baltajā Spīķeru _Meta-kafe_ Z. Čulkstēna stāsta par _kim?_ mēģinājumiem piesaistīt finansējumu, sev raksturīgajā allaž labajā omā un zemajā balsī nosmejot: «Negulētas naktis, _kim?_ projektu vadītāja Egita Kurpniece vispār, man šķiet, gatava pakārties, ha, ha, ha...»

Vai Z. Čulkstēna būtu uzņēmusies šā projekta vadību tagad, kad valsts finansējums kultūrai ir jūtami samazinājies? «Grūti atbildēt. Situācija ir pilnīgi citāda. Taču, kā es visiem mēdzu stāstīt, īstenībā mana pārliecība nostiprinājās tieši šā gada janvārī, kad projektam nogrieza 90% budžeta,» stāsta Zane. «Mēnesi visi turpināja strādāt bez algām, bet ar apņēmību un divreiz lielāku izstāžu plānu. Paradoksālā veidā šis dramatiskais budžeta samazinājums ir atsijājis to, kas spēj pastāvēt, no tā, kas var būt un arī tikpat labi var nebūt.»

Ar kim? viņai ir sajūta, ka spars divkāršojies - sāktas izglītības programmas. «Viss liecina par to, ka ir jābūt slikti, bet kaut kādā dīvainā veidā šeit viss iet tikai uz labo pusi,» piebilst Z. Čulkstēna.

kim? veiksmei var minēt arī citus iemeslus, ne tikai uzņēmību - tā ir organizācija, kuras saturu diktē paši mākslinieki, bet efektivitāti - Z. Čulkstēnas komanda. Bez viņas tās ir vēl divas jaunas sievietes (starptautisko attiecību absolvente un filosofe) bez kuratoriem raksturīgām vēlmēm izcelt sevi. Cilvēki, kuriem ar kim? darbiniecēm ir darīšana, uzteic viņas par lietišķo attieksmi. «Vēl Zane Onckule no galerijas Supernova pievienosies atsevišķiem projektiem, jo viņai ir baigā jauda,» stāsta Z. Čulkstēna.

Iespējams, sava loma veiksmīgajā vadībā ir faktam, ka Z. Čulkstēna ir nevis no mākslas vides, bet no «zviedriem» - Rīgas Ekonomikas augstskolas. Pēc absolvēšanas viņa piecus gadus nostrādāja par stratēģi reklāmas birojā DDB. «Sociālā hiperaktivitāte man vienmēr bijusi,» skaidro kim? vadītāja. «Zviedros» viņa uzsāka mākslas nedēļu Je Joue, vēlāk - īsfilmu programmu Future Shorts. «Apziņa, ka varu darīt šīs lietas profesionāli, gan nāca vēlu,» viņa saka. «Nolēmu pievērsties jomai, kas saistīta ar finansējuma piesaisti kultūras jomā, jo redzēju, ka daudzi darbojas sporta mārketingā, bet kultūrā tā īsti gandrīz neviens.»

Vai radošas ambīcijas pašai nav bijušas? «Nē, bet es 12 gadus gāju šūšanas pulciņā!» Z. Čulkstēna iesmejas. Tomēr elegantus kostīmus gan pati sev nešujot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Muzeju naktī 15. V kim? piedāvā programmu no plkst. 19 līdz plkst. 2: mākslinieces Evelīnas Deičmanes un fotogrāfu Ivetas Vaivodes un Aleksandra Gronska izstāžu atklāšana; scenogrāfa Rūdolfa Bekiča, modes mākslinieku tandēma Mareunrol's, mākslinieka Kaspara Groševa un gaismu mākslinieka Krišjāņa Strazdīša instalācija Hotel Ēdene u. c.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?