Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Spilgts stāsts dažās minūtēs

Inga Patmalniece

Īsā laikā izstāstīt spilgtu stāstu ir katra īsfilmu režisora misija. Un skaidrs ir viens - lai izpaustu savu domu 30 minūšu, trīs minūtes vai minūti garā īsfilmā, tās veidotājs eksperimentēs gan ar vizuāliem, gan citiem materiāliem, cenšoties savu sakāmo pasniegt vislabākajā veidā. Tā par īsmetrāžas kino eleganci stāsta kinofestivāla Future Shorts rīkotāja Latvijā Olga Meļņikova. Šis īsmetrāžas mākslas festivāls sevi pieteicis kā ikgadējs sezonas kinopasākums, un Rīga ieņem goda vietu Future Shorts pasaules demonstrāciju kartē.

Rīt, 6. martā, Rīgā radošā vidē ar neparastu, festivāla garam atbilstošu atmosfēru Vecpilsētā bārā un mākslas galerijā Cita puse (11. novembra krastmalā 35) būs iespēja noskatīties sešas dažādu valstu dažādu žanru labākās īsfilmas. Divās 1,5 stundas garās programmās varēs redzēt franču režisora Eduardo Viljamsa drāmu That I`m falling?, Polijas režisora Jakuba Stožeka dokumentālistiku Out of Reach, Francijas režisoru animācijas komēdiju Blind of Spot, Serbijas režisoru Annas Nedeljkovicas un Nikolasa Majdakas animāciju Rabbitland, Somijas režisora Jenni Toivoniemi komēdiju The Date un Afganistānas režisora Sama Frenča drāmu Buzkashi boys.

Olga Meļņikova stāsta, ka XXI gadsimtā īsmetrāžas kino kļuvis par plaši pieprasītu žanru, kas, gluži tāpat kā literārā novele, aizrauj skatītājus ar savu metaforiskumu un izteiksmes lakonismu. Viņa atklāj, ka šīgada skatē režisori darbos liek lielus akcentus uz cilvēku savstarpējām attiecībām. Piemēram, poļu režisors savā stāstā runā par divām māsām, kuras izmisīgi meklē savu māti. «Arī 30 minūšu garā filmā skatītājs var atklāt drāmas būtību un izjust stāsta kodolu,» atklāj festivāla organizatore.

Jautāta, cik populāra īsmetrāžas dokumentālā žanra filmu skatīšanās ir starp Latvijas skatītājiem, viņa teic, ka šim kinovirzienam ir sezonāls raksturs. «Dokumentālais žanrs populārs kļūst ziemā vai pavasara sākumā, jo cilvēki ir psiholoģiski atvērtāki domāšanai, savukārt vasarā - gaišajos mēnešos - viņi vēlas skatīties komēdijas, animācijas,» skatītāju paradumus raksturo O. Meļņikova. Viņa atklāj vēl kādu būtisku šī festivāla niansi, kas to atšķir no parastas kino skatīšanās kinoteātrī: «Future Shorts mērķis ir dzīvas, skatītājus vienojošas atmosfēras radīšana. Tas, ka jauno talantu filmu demonstrēšanai mēs izvēlamies alternatīvas platības ar ierobežotu vietu skaitu, nepavisam nav nejaušība, jo atmosfēra taču ir tikpat svarīga kā pati filmu skatīšanās, pat vēl vairāk - tā ir festivāla neatņemama sastāvdaļa. Tas, kur un ar ko jūs skatāties kino, ir tikpat svarīgi kā tas, ko jūs skatāties.»

Biļetes uz Future Shorts filmām pieejamas Biļešu servisa kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?