Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sprādziens iesloga šahtā ogļračus

Vēl nav paguvušas nodzeltēt avīžu lapas, kurās tika aprakstīta čīliešu ogļraču nedēļām ilgā gaidīšana iegruvušā šahtā, kad liktenis sarūpējis līdzīgu pārbaudījumu zemeslodes otrā pusē - piektdienas rītā sprādziens Jaunzēlandes Dienvidsalā iesprostojis pazemē 27 cilvēkus. Lai arī pie Paikriveras šahtas nekavējoties ieradušies glābēji, bažas par nākamajiem sprādzieniem atturēja viņus no došanās pazudušo meklējumos.

Piektdien glābējiem neizdevās nodibināt kontaktu ar iesprostotajiem, tāpēc nav zināms, cik daudz strādnieku izdzīvojuši un kāds ir viņu veselības stāvoklis. Vienīgās ziņas par situāciju pazemē saņemtas no diviem ievainotajiem, kam neilgi pēc incidenta izdevies izkļūt no šahtas.

Problēma tika konstatēta, kad raktuvēs tika iesūtīts elektriķis, lai pārbaudītu, kāpēc pārtrūkusi elektrības padeve. Viņš šahtā atrada ievainotu iekrāvēja vadītāju, kura mašīna bija uzsprāgusi. Elektriķis sacēla trauksmi un izveda ievainoto ārā. Vēlāk no šahtas iznāca vēl viens cilvēks, taču par 27 darbiniekiem nav nekādu ziņu.

Raktuvju īpašniece kompānija Pike River Coal pavēstījusi, ka tās rīcībā nav ziņu par bojāgājušiem. «Mums patlaban nav izdevies nodibināt sakarus ar nevienu pazemē esošo,» masu medijiem teica uzņēmuma vadītājs Pīters Vitols. Viņš mēģināja iedrošināt darbinieku tuviniekus, apgalvojot, ka visiem šahtā esošajiem obligāti jānēsā līdzi skābekļa balons. Tātad gaiss kādam laikam pietiks pat tad, ja ventilācijas sistēmas būs aizdambētas. «Vīri ir 2-2,5 kilometrus dziļi šahtā, taču, tā kā tā sākas kalna malā, iespējams, ka viņi ir tikai 120 metru zem zemes,» P. Vitolu citē raidsabiedrība BBC. P. Vitols piebilda, ka darbinieki ir apmācīti avārijas gadījumā meklēt drošāko vietu un sagaidīt palīdzību.

Eksperti lēš, ka sprāgusi vai nu metāna gāze, vai arī ogļu putekļi. Iespējams, ka tā bijusi abu elementu kombinācija. Vietējā telekompānija TVNZ pēc vietas apsekošanas ziņoja, ka sprādziens bijis pamatīgs, jo pie ieejas apdeguši koki un virs tās izveidojies tumšs dūmu mākonis.

Policijas pārstāve Barbara Dana pavēstīja, ka glābēji sākuši pārbaudīt ventilācijas sistēmas un mēģina noteikt cilvēku atrašanās vietu. Savukārt kalnrūpniecības ministrs Gerijs Brounlijs apsolījis no valdības puses jebkādu palīdzību, kas nepieciešama glābšanas darbos. «Viņu prioritāte ir dabūt cilvēkus ārā no turienes. Es katrā ziņā ļoti jūtu līdzi darbinieku ģimenēm. Viņiem šī ir briesmīga situācija,» ministra teikto pārraida aģentūra AFP.

Paikriveras raktuvēs, kas Dienvidsalas rietumu piekrastē izveidotas pirms diviem gadiem, nodarbināti aptuveni 150 cilvēku. 2,3 kilometrus garais kalnā izcirstais tunelis ved uz ogļu iegulas vietu. 1967. gadā šajā reģionā vecākās raktuvēs jau notika viens sprādziens, kurā gāja bojā 19 cilvēku, taču tas bija pēdējais lielais incidents Jaunzēlandē un kopumā šajā valstī ir augsti kalnrūpniecības standarti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?