Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sprūdža amatu reformisti citai partijai neatdos

Pilnīgi izslēgts, ka Reformu partija pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža atkāpšanās varētu no šī posteņa atteikties par labu kādai citai partijai, pirmdien sacīja Reformu partijas (RP) priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Savukārt E. Sprūdžam neesot pamata domāt, ka viņš varētu demisionēt agrāk nekā 1. decembrī. Atbildi uz jautājumu, vai plāno atjaunot Saeimas deputāta mandātu, viņš vēl pataupīšot vēlākam laikam. E. Sprūdžs vēlēšanās bija pieteikts kā premjera kandidāts un no savas partijas Rīgas vēlēšanu apgabalā ieguva vislielāko atbalstu.

RP priekšsēdētājs E. Demiters apstiprināja, ka nekādas steigas nav - neviens nespiedīs E. Sprūdžu tuvākajā laikā atstāt amatu, arī ārkārtas valdes sēdi nav pamata sasaukt, bet kārtējā ir paredzēta 12. septembrī. E. Sprūdžs iepriekš izteicis vēlēšanos atgriezties uzņēmējdarbībā, bet, ja viņš nolems atjaunot Saeimas deputāta mandātu, viņam ir visas tiesības to darīt, skaidroja priekšsēdis. Partijai svarīgi šobrīd apzināt tos darbus, kas E. Sprūdžam ministrijā vēl ir jāpaveic, kā arī izraudzīties nākamo ministra kandidātu. Pašlaik kā nopietnāki ir minēti divi - Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica un Liepājas domnieks Jānis Vilnītis. Viņš ir uzņēmuma Liepājas papīrs valdes priekšsēdētājs, un arī politiķa ģimene dzīvo Liepājā. Tāpēc būtu nepieciešami ļoti nopietni argumenti, lai veiktu tik radikālas pārmaiņas savā dzīvē, atzina J. Vilnītis. Viņš Liepājas domē ir opozīcijā valdošajai koalīcijai. To vada Liepājas mērs Uldis Sesks, kurš šogad ir arī Lielo pilsētu asociācijas prezidents. Lūgts vērtēt J. Vilnīša iespējamo nominēšanu amatam, U. Sesks sacīja: «Partijai ir jāizvērtē, vai viņa gribēšana saskan ar varēšanu.» Pēc U. Seska domām, ministrija ir jāvada cilvēkam ar pašvaldību vadītāja darba pieredzi. Ja Reformu partijai tāda neesot, U. Sesks varot ieteikt Māri Kučinski.

Dienā, kad izskanēja E. Sprūdža paziņojums, Reformu partija un Visu Latvijai!-TB/LNNK vienojās par sadarbību valsts budžeta izskatīšanas laikā. E. Demiters un VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš noliedza, ka šīs sarunas būtu saistāmas ar izmaiņām ministru sastāvā. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP)intervijā Latvijas Radio pieļāva, ka E. Sprūdža aiziešana nebūs zaudējums partijai. To E. Sprūdžs nevarēja komentēt. Viņš arī nevēlējās atklāt, ko vēlētos redzēt kā savu pēcteci, jo tas nebūtu korekti. V. Dombrovskis (RP) kolēģa aiziešanu no amata saistīja ar viņa neveiksmīgo cīņu pret Aivaru Lembergu, kurš ievēlēts par Ventspils domes priekšsēdētāju. Smago apsūdzību dēļ A. Lembergam ir noteikti ierobežojumi pildīt amata pienākumus, bet tiesvedība ilgst gadiem. E. Sprūdžs neveiksmīgi mēģināja panākt A. Lemberga atstādināšanu. V. Dombrovskis norādīja arī uz nepietiekamo kolēģa sadarbību ar sociālajiem partneriem. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis atzina - ja ministram būtu bijusi labāka sadarbība ar pašvaldībām, viņš varētu izdarīt vairāk.

Jau rakstīts, ka sabiedroto trūkums valdībā un arī partijā traucēja E. Sprūdžam īstenot iecerēto. Viņš sacīja - partija nav ne ģimene, ne draugu loks, bet organizācija, kas apvieno cilvēkus kādas idejas īstenošanai. To, ka viņa valdīšanas laikā ministriju ir atstājuši vairāki desmiti darbinieku, E. Sprūdžs saista ar valsts pārvaldei raksturīgo cilvēku aizplūšanu no valsts iestādēm uz privāto sektoru. Taču, viņaprāt, ministrijas kapacitāte nav kļuvusi zemāka, bet «nevar izslēgt šo pārmaiņu blakni, kad ir aizgājuši arī profesionāli cilvēki». Taču vadības maiņu Valsts vides dienestā, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldē E. Sprūdžs minēja starp labajiem darbiem. Šā saraksta galvgalī ir Latgales attīstības programma, ko atzinīgi vērtējuši arī Latgales pašvaldību vadītāji. Ministru gandarī arī tas, ka izdevās noteikt amatu savienošanas ierobežojumus pašvaldību deputātiem, kuri vairs nevar vienlaikus strādāt pašvaldību iestādēs. «Man nav pamata justies sarūgtinātam par šo laiku,» sacīja E. Sprūdžs, atbildot uz vaicāto, vai viņš vēlreiz piekristu vadīt ministriju, ja varētu atgriezties 2011. gada rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?