Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Starp baržu un kuterīti

To, ka šonedēļ Dailes teātrī ar Aleksanda Ostrovska lugas Līgava bez pūra iestudējumu viesojas Pjotra Fomenko darbnīca, var uzskatīt par savdabīgu parāda atdošanu Latvijai. Izrādei Rīgā vajadzēja viesoties 2008. gadā minifestivālā Zelta maska Latvijā, dažus mēnešus pēc pirmizrādes Maskavā. Toreiz A. Ostrovska lugas vietā Pjotrs Fomenko uz Rīgu atveda citu krievu klasikas iestudējumu - Karš un miers. Romāna sākums pēc Ļeva Tolstoja darba motīviem.

Šopavasar Rīgas skatītāji var novērtēt nobriedušāku izrādi, Krievijas nacionālās prēmijas Zelta maska nominanti kategorijā Labākā lielās formas dramatiskā izrāde 2007./2008. gada sezonā. Prestižajam apbalvojumam par šo iestudējumu bija nominēts arī pats režisors, savukārt Poļina Agurejeva par Larisas lomu saņēma Labākās aktrises balvu.

«Izrāde ir kā liela kravas barža, kas peld pa Volgu - māmuļu. Tai negribas būt baržai. Tā sapņo kļūt par vieglu kuterīti izbraucieniem. Tā pūlas veikt izsmalcinātus un ātrus manevrus, bet tur jau tā lieta, ka manevri tai ir bīstami. Baržām pienākas peldēt lēnām,» par Pjotra Fomenko iestudēto Līgavu bez pūra 2008. gada sākumā rakstīja izteiksmē allaž elegantā kritiķe Marina Davidova.

Līgava bez pūra, A. Ostrovska «repertuāra» pamats, ko pazīst ne tikai teātra mīļotāji, bet, pateicoties Eldara Rjazanova megapopulārajai Cietsirdīgajai romancei arī kino un televīzijas skatītāji (filmas skatītāju skaits kinoteātros savulaik pārsniedza 22 000 000!), P. Fomenko apdarinājumā mēģinot izlikties te par A. Čehovu, te par M. Gorkiju. Un iestrēgstot kaut kur pa vidu - izrādes varoņi, ietērpti art deco tērpu stilizētajos kostīmos, nav ne īsti čehoviskie izglītotie muižnieki, ne A. Ostrovska kupči. «Kas gan tā par čigānieti, kas nemīl Mandelštamu,» par čigānu melodijās apdarināto dzeju ironizē kritiķe M. Davidova, noslēgumā piemetinot, ka līdz paša P. Fomenko «jaunatklātajiem» ostrovskiem izrādei vēl jāaug un jāaug.

Izrāde ir Pjotram Fomenko neierasti lakoniska, bez (stila) «mežģīnēm, kas spētu noslēpt tukšumu» - uzsver arī citi recenzenti, gan uztverot to kā savdabīgās izrādes spēka, ne vājuma pazīmi. Kam taisnība - pašreiz iespēja vērtēt skatītājiem Rīgā.

Turklāt Pjotram Fomenko izrāde ir ļoti būtiska. Ne velti ar Līgavu bez pūra 2008. gadā tika atklāta režisora teātra ēka. Ne velti P. Fomenko vairākkārt uzsvēris, ka izrādi iestudē, īpaši domājot par saviem jaunajiem aktieriem, tātad - investējot teātra nākotnē. Visbeidzot šodien aizvien aktuālais dvēseļu un cinisko dzīves likumsakarību attiecību pētnieks A. Ostrovskis ļauj režisoram runāt par «dvēseles nenocietināšanu, neļaušanos ikdienas rutīnai un nepārtrauktu virzīšanos uz priekšu». Ne jau bagātu līgavaini meklē Poļinas Agurejevas Larisa. Pjotra Fomenko Līgava bez pūra drīzāk stāsta par talantu un tā likteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teātris

A. Ostrovskis Līgava bez pūra
Pjotra Fomenko darbnīcas viesizrāde Rīgā. Režisors P. Fomenko
Dailes teātrī 13. maijā plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā
Ls 10-30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?