Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Starts balkonam

Redz, kas interesanti - dzimumattiecību brīvības jomā mēs esam nonākuši senlaikos, kad trīspadsmit četrpadsmit gadu vecām Džuljetām sekss un domas par bērnu nebija nekāds tur amorāls brīnums! Ar ko tagadējās latviešu meitenes būtu «sliktākas» par temperamentīgajām itālietēm? (Uzskatīsim šo par nejauši noklausītu sarunu pie Dailes teātra kasēm premjeras - Šekspīra traģēdijas Romeo un Džuljeta - gaidās.)

Man interesantāk šķiet apdomāt izrādes režisora Džilindžera popularizēto ziņu par teātra eksperimentu - četri jaunie aktieri, kuri titullomās (Ieva Segliņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kristaps Rasims, Artūrs Dīcis), nezināšot, ar kuru partneri tiem katrā nākamajā izrādē būs jāspēlē. Kā - vai tad šis stāsts par milzonīgajām jūtām, kuru dēļ varoņi gatavi nāvē doties, neprasa īpašu pieslīpēšanos, tik unikālu «jūtu ķīmiju», kāda var dzimt vienreiz mūžā? Tāpēc jau tas ir pasaulē skaistākais/skumjākais mīlas stāsts, lai skatītāji izrādes laikā sajustos līdzdalīgi brīnumā - pie mīlas jūtu dzimšanas…

Itāļu kinorežisors Franko Dzefirelli, gatavodamies slavenās 1968. gada Romeo un Džuljetas versijas uzņemšanai, aktierprovēs testēja tūkstošiem jauniņu Romeo un Džuljetu no visas Eiropas, līdz atrada to īpašo, saderīgo, ideālo pāri (tas nekas, ka mazpieredzējušie britu aktieri Leonards Vaitings ar Oliviju Hasiju filmēšanas gada laikā paguva viens otram noriebties līdz nāvei - galvenokārt nespēdami tikt galā ar «lomas atbildības» smagmi, jo iedomājās sevi par kaprīzām zvaigznēm, kam atļauts viss). Tomēr - varbūt šis ballē ieraudzītā mīlestības partnera pēkšņums tieši prasa pēc šādas nervozas neziņas - kurš būs mans Romeo? Arī leģendām apvītā cukursaldā Dailes teātra patriarha Smiļģa izrāde (1953) ar Viju Artmani un Mildu Klētnieci kā Džuljetu taču bija līdzīgs un, jāatzīst, diezgan nežēlīgs eksperiments - vienu vakaru Džuljetai pretī stāvēja blondcirtainais putniņš Eduards Pāvuls, citu - melnīgsnējais skaistulis Harijs Liepiņš… Ar kuru tad sanāca tā «īstā ķīmija» - mēs nekad neuzzināsim - slavenie latviešu aktieri nu rotaļājas ar simtiem, tūkstošiem eņģeļu Romeo un Džuljetām.

1597. gadā publicētā luga, kuru Londonā pirmais teātra kritiķis Zāmuēls Pepīss nosauca par «visbriesmīgāko, ko viņš savā dzīvē pieredzējis», izcietusi dažādākās modernizācijas un interpretācijas. Romeo un Džuljeta traktēta gan kā stāsts par divu naidīgu dzimtu (vai tautību - piemēram, krievu un latviešu) lāstu, gan kā himna pašuzupurēties gatavai draudzībai, gan kā līdzība par nejaušu apstākļu sakritībām, kuras cilvēki muļķīgi domājas saukt par fātumu, likteni. Ir režisori, kas amizējušies ap faktu, ka Šekspīra laikos sieviešu lomas spēlēja jauni zēni, un Džuljeta, kam pazodē tikko dīgst spalviņas, - Primadonnu iebarotiem skatītājiem varētu būt jautri.

Tomēr pat slavenākais XX gadsimta modernā teātra teorētiķis, šekspirologs Jāns Kots spiests atzīt - pasaules literatūrā Romeo un Džuljeta visupirms un galvenokārt ir dižākais, smeldzīgākais stāsts par mīlestību: «Ja uz skatuves jums nav vajadzīga mīlestība - ņemiet citu lugu, negrābstieties gar Šekspīru!»

Dziest rampas ugunis, teātra izplatījumā izplēn kaislais love story, un skatītājs alkst emocionālas katarses: For never was a story of more woe/Than this of Juliet and her Romeo.

«Nav stāsta skumjāka…» Exeunt - tā Šekspīram finālā. Viņi aiziet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?