Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Štata rēķinātāju vēl nevajag

Lai gan projekta Dienas Starts dalībnieces Evas Narunovskas* uzņēmums IT Sapiens piedāvā dažnedažādus uzņēmuma vadības risinājumus, izstrādāt savu grāmatvedības programmatūru uzņēmēja šobrīd neplāno. Galvenais iemesls - biežās grāmatvedību regulējošās likumdošanas izmaiņas, kas padara programmatūras uzturēšanas procesu ļoti darbietilpīgu. Turklāt šai tirgus segmentā valda ļoti liela konkurence.

Pirmsākumi

Grāmatvedības pamata uzdevums kopš seniem laikiem ir bijis ļaut laicīgajai varai iekasēt no uzņēmējiem nodokļus. Tās pirmsākumi ir meklējami Mezopotāmijā 7000 gadus senā pagātnē, savukārt divkāršā ieraksta grāmatvedība, kādu to pazīstam arī mūsdienās, pirmo reizi tika ieviesta Venēcijas un Dženovas pilsētvalstīs XIV gadsimtā. Zinātniski to pirmo reizi savā 27 lappuses garajā traktātā Par aprēķinu un pierakstu detaļām 1494. gadā apraksta Lučia Pačioli. Ideja ir vienkārša - tabula, kuras vienā pusē aprakstīts, kas tirgonim pieder, bet otrā - kur viņš to ir dabūjis. Lai nepieļautu krāpšanos, bilances abu pušu summai ir jāsakrīt. Šajā laikā parādās arī tādi termini kā kredīts, debets un saldo.

Latvijas likumdošana nosaka, ka uzņēmējam ik mēnesi Valsts ieņēmumu dienestam jāsniedz pārskats par darbinieku algām un sociālajām iemaksām, savukārt datu iesniegšanas biežums par kompānijas ieņēmumiem ir atkarīgs no firmas apgrozījuma - lielākiem uzņēmumiem atskaites jāiesniedz reizi mēnesī, mazākiem retāk. Reizi gadā - pavasarī - uzņēmumam ir jāiesniedz gada pārskats.

Jūtas kā vienīgais klients

Ar Evas Narunovskas uzņēmuma grāmatvedību nodarbojas viņas studiju biedrenes Antras Baļčūnes uzņēmums RB Kantoris. Firmai bez Evas uzņēmuma ir vēl aptuveni 17 klientu, un tā piedāvā arī juridiskos pakalpojumus. Eva par grāmatvedības pakalpojumiem ik mēnesi maksā aptuveni 50 latu. Lai gan uzņēmumam IT Sapiens nav liels ikmēneša operāciju skaits, Antra palīdz arī ar finanšu dokumentu sagatavošanu dažādām uzņēmējdarbības atbalsta programmām.

Eva uzskata, ka nelielam uzņēmumam nav nepieciešams štata grāmatvedis. «Runa nav tikai par izmaksām, kas, algojot vēl vienu cilvēku, būtu daudzkārt lielākas. Runa ir par kompetenci. Es zinu, ka Antras uzņēmumā, pat ja viņa pati nebūs uz vietas, vienmēr atradīsies kāds, kas sniegs kvalificētu konsultāciju. Turklāt brīžiem es jūtos kā šā uzņēmuma vienīgais klients. Šī attieksme man ļoti patīk,» Eva vērtē.

Grāmatvedība - tikai kā ārpakalpojums

Grāmatvedības ārpakalpojumu izvēlas arī pārējie projekta Dienas Starts dalībnieki. Sanda Tutina mazgāšanas uzņēmumam grāmatvedības pakalpojumi izmaksā pārdesmit latu mēnesī, arī šeit darījumu skaits nav liels. Rēķinus un pieņemšanas-nodošanas aktus Sandis izraksta pats, savukārt grāmatvedības uzņēmums tiek galā ar pavadzīmēm un čekiem par iztērētajiem materiāliem un degvielu. «Apjoms šobrīd galīgi nav liels, tāpēc, protams, ka ārpakalpojums ir izdevīgākais risinājums,» stāsta uzņēmējs.

Ingas Mundas valodu apmācības firmai Password X grāmatvedības pakalpojumus sniedz kāds vietējais Jelgavas uzņēmums, bet Romāna Ruzina elektrisko velosipēdu tirdzniecības un velorikšu ražošanas biznesa projekts izmanto viņa tēva uzņēmuma grāmatvedības servisu. «Tēva metālapstrādes uzņēmums izmanto grāmatvedības firmas pakalpojumus. Attiecībā uz manu biznesu - labās ziņas ir tās, ka beidzot no Hipotēku bankas esmu saņēmis apstiprinājumu par finansējuma piešķiršanu mana elektrisko velosipēdu biznesa paplašināšanai. Līdz ar to ceru, ka augusta sākumā man jau būs savs patstāvīgs uzņēmums,» par patīkamajiem jaunumiem priecājas Romāns.

Pavadzīmju smagsvars

Ja iepriekšminētajos biznesos stāvoklis ar grāmatvedību ir aptuveni līdzīgs - darījumu un veicamo grāmatojumu skaits nav liels -, tad Ginta Zīverta sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums ir pilnīgs pretstats: «Man mēnesī ar preču pavadzīmēm vien sanāk pilni lielie failu vāki, plus vēl arī kādi 60 parastie čeki. Grāmatvežiem katrs šis dokuments ir jāiegrāmato. Katra pavadzīme ir jāreģistrē arī uz vietas - uzskaites žurnālā. To gan var darīt elektroniski - kaut vai tajā pašā ekselī vai google dokumentos. Galvenais, lai būtu iespēja šo sarakstu izdrukāt, ja ierodas pārbaude. Toties kases aparāta žurnāls ir jāaizpilda ar roku, un, lai to izdarītu, ir jābūt rūpīgam un labi jāprot rēķināt.»

Ginta restorānam Kotai grāmatvedības pakalpojumus arī sniedz cits ārpakalpojumu uzņēmums. «Sākumam patlaban esmu vienojies par salīdzinoši nelielu ikmēneša samaksu, tomēr man ir bažas, ka rēķins par grāmatvedību varētu pieaugt arī līdz 200-300 latiem mēnesī. Viss ir atkarīgs no grāmatojamo dokumentu daudzuma,» Gints lēš.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Inga Munda joprojām atrodas atvaļinājumā un ceļo pa Balkāniem. Spriežot pēc tā, ka viņas tālrunis jau pāris dienu ir izslēgts, viņai klājas labi.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāns Ruzins ir saņēmis Hipotēku bankas apstiprinājumu savam biznesa plānam palielināt elektrisko velosipēdu tirdzniecības apjomu. Piešķirto finansējumu viņš izmantos jaunas preces iegādei.
Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts. )
Sandis Tutins cīnās par iespēju veikt pirmsatklāšanas uzkopšanas darbus Rēzeknes jaunajā radošo pakalpojumu centrā Caran d'ache, ko tautā dēvē vienkārši par Karandašu.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Ginta Zīverta restorāns Kotai ir beidzot ticis pie āra galdiņiem. Uzņēmējs stāsta, ka ceļš līdz tiem nav bijis viegls un ir nācies pacīnīties pilsētas domes birokrātiskajā frontē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?