Tomēr šo tradīciju ir grūti lauzt. Aptuveni pirms desmit gadiem bija mēģinājums Latvijā izplatīt labas kvalitātes Bulgāru sausos vīnus. Toreiz neizdevās lauzt mūsu patērētāju stereotipus, un viņi nebija gatavi pirkt Bulgāru vīnu, kas maksā vairāk par diviem latiem. Šobrīd vērojams vēl viens mēģinājums.
Nesen veikalu plauktos parādījušies klasiskā Eiropas stilā veidoti Bulgārijas vīni no lielas vīna darītavas Telish.
Telish Cabernet Sauvignon 2008. Aromātā ļoti sulīgas, saldenas ogas, kafija, ķirši. Šis ir ļoti maigs vīns, tomēr tam piemīt pietiekami stingrs mugurkauls. Garšā sulīgas ogas: ķirši, kazenes, avenes. Pēcgaršā ļoti samtainas miecvielas. Lai arī garšas ziņā vienkāršs, tomēr ļoti dzīvīgs un sulīgs vīns. Varētu teikt, ka tā ir Eiropas atbilde Čīles vīniem, tomēr pretstatā līdzīgas cenas Jaunās pasaules vīniem šim un arī citiem Telish vīniem piemīt maigāka un līdzenāka garša, kas nedaudz velk uz klasisku Bordo stilu. Jācer, ka šo gadu laikā situācija būs mainījusies - patērētāji akceptēs arī savādāku Bulgāriju.
Nedaudz citāda situācija ir ar Bordo vīniem. Šis reģions mūsu patērētāju apziņā jau automātiski asociējas tikai ar labiem vīniem. Diemžēl dzīvē bieži vien zem šī nosaukuma tiek pārdoti arī ne pārāk veiksmīgi produkti. Arī te mēs daļēji esam vainīgi. Man šķiet, ka daudziem svarīgākais ir dabūt pēc iespējas zemāku cenu. Reālai garšas kvalitātei nav nozīmes, jo zemapziņā ir iesēdies, ka visi Bordeaux ir labi, neatkarīgi no cenas. Savukārt tie, kas tiešām grib kaut ko labu, izvēlas jau konkrētāku apakšreģionu (Medoc, Saint Emilion, Pessac-Leognan utt.). Jāatzīst, ka arī es, ja gribu labu Bordo, līdz šim neskatījos Bordeaux AOC. Tā tas bija līdz brīdim, kad pagaršoju dažus Clarence Dillon vīnus. Tie tapuši sadarbībā ar pasaules slavu ieguvušās Chateau Haut Brion vīna darītavas speciālistu komandu. Specializētajos vīnu veikalos Clarence Dillon maksā ap 14 latiem, kas atbilst jau daudz prestižāku Bordo apakšreģionu vīnu cenai, tie noteikti ir tā vērti.
Clarendelle Blanc 2009, Bordeaux AOC. Aromātā maigi citrusaugļi ar ābeļu ziediem. Garšā labs skābums, bet tas nav agresīvs. It kā krēmīgs, taču tajā pašā laikā pēcgaršā ir labi jūtami minerāli. Ļoti ilga pēcgarša. Sen nebiju dzēris tik perfekti sabalansētu baltvīnu. Lūk, arī iemesls. Pēc ražotāja informācijas sastāvā: 24% Sauvignon Blanc, 68% Sᅢᄅmillon, 8% Muscadelle vīnogu. Veikalos tas parādās tikai pēc nogatavošanās pašā vīna darītavā.
Šie mani piemēri parāda, ka laiku pa laikam vajag pārvarēt stereotipus un paspert solīti sāņus. Tā var atrast daudz interesantu lietu.