Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Streikos, līdz samaksās visu. Jelgavas mērs netic, ka itāļi blēdās

Dusmās par nesamaksāto algu jau divas dienas Jelgavā streiko 41 uzņēmuma Nordic Metalplast strādnieks. Daļai itāļu uzņēmuma darbinieku vakar kontos ieskaitīta puse no darba samaksas, un viņi aicināti atgriezties darbā, taču nostāja ir stingra - kamēr nesamaksās visu, streiks turpināsies.

No aptuveni 60 uzņēmuma darbiniekiem streiko lielākā daļa strādnieku, streikā nepiedalās tikai divas pirmspensijas vecuma darbinieces un trīs jauni darbinieki, kuri nesen pieņemti uz pārbaudes laiku, norāda Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības LAKRS priekšsēdētāja vietnieks jurists Edvīns Krieviņš. Nordic Metalplast strādājošo vidējā darba alga ir 250 latu mēnesī, tādējādi mēneša algas parāds ir ap 20 tūkstošiem latu. Daļai strādnieku visa alga nav izmaksāta arī 2009. gadā. 38 no streikojošajiem ir LAKRS biedri, un viņi saņem 10 latu pabalstu dienā no arodbiedrības līdzekļiem, taču nav zināms, cik ilgi arodbiedrība spēs šādu pabalstu maksāt, jo līdzekļi nav neierobežoti. Darbinieki prasa ne vien neizmaksāto algu, bet arī darba devēja kopš februāra ieturētos arodbiedrības biedru maksājumus. «Vadītājs, kas ir uz vietas, nav pilnvarots runāt, bet īpašnieks skaipā esot solījis samaksāt visu naudu piektdien. Kamēr nauda nebūs saņemta, strādnieki ir noskaņoti streikot,» Dienai stāstīja E. Krieviņš.

Tas, ka darbinieki streiko, Latvijā nav tipisks gadījums, streiki līdz šim bijuši uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi, norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdis Pēteris Krīgers. «Šis ir izņēmuma gadījums, kad darbinieki izvēlējušies šādu protesta formu, jo citas metodes nav palīdzējušas atrisināt situāciju,» viņš vērtē. Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektors Ģirts Greiškalns ar itāļu investoriem nav pazīstams un, būdams atvaļinājumā, nevarēja komentēt konfliktu Nordic Metalplast. Savukārt Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš vērtējumā ir skarbs: «Tā ir cūcība, tā nav korekta rīcība no īpašnieku un uzņēmuma vadības puses. Situācija nav tāda, lai uzņēmēji nespētu samaksāt strādniekiem algas.» Zemgales Ziņas par streiku ziņoja jau 4. jūnijā, kad darbinieki tikai pēc streika pieteikuma saņēma algu par martu un pēc tam arī par aprīli. Jūlija sākumā uzņēmums vēl nebija norēķinājies ar darbiniekiem par maiju.

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) gan saka, ka itāļu uzņēmuma nedienās, visticamāk, vainojams otrais ekonomiskās krīzes vilnis, kas veļas pār Eiropu, naudas plūsmas ir apstājušās un uzņēmēji netiekot pie kredītiem. «Tur nav blēdības,» viņš uzskata. Ja uzņēmuma strādnieki paliks bez iztikas līdzekļiem, viņi var vērsties pašvaldībā pēc sociālās palīdzības, bet pašvaldībai neesot instrumentu, ar kuriem vērsties pret Nordic Metalplast īpašniekiem, norādīja A. Rāviņš.

Ceļu un ceļu būvdarbu laukumu apzīmējumu ražotājs, kas gan pieder itāļiem, gan gatavo produkciju realizē Itālijā, jau divas reizes sodīts par algu nemaksāšanu - administratīvā lietvedība sākta aptuveni pirms diviem gadiem, un Valsts darba inspekcija (VDI) piemērojusi divus sodus - Ls 1500 sodu pērn, kas nav samaksāts, un Ls 1750 šogad, kas arī nav samaksāti, bet vēl nav beidzies samaksas termiņš, aģentūrai LETA stāstījis Zemgales reģionālās VDI vadītājs Valdis Dūms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?