Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Strīdi par uzturēšanās atļauju ierobežošanu sāk otro apli

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Saeimai otrreizējai caurlūkošanai nodotos grozījumus Imigrācijas likumā, kas nosaka ierobežojumus termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanā par darījumiem ar nekustamo īpašumu, vēlas rūpīgi izvērtēt. Tāpēc otrdien komisija vēl nesāka skatīt iesniegtos priekšlikumus, bet vispirms vēlas uzklausīt nozaru un ministriju pārstāvjus, ko ierosināja Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Saeima bija paredzējusi, ka likuma izmaiņas sāk darboties no šā gada 1. janvāra, un jau šāgada valsts budžetā ir plānota arī speciāla ekonomikas attīstības programma, kurā tiek veikti ārzemnieku maksājumi par darījumiem ar nekustamo īpašumu apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām.

Valsts prezidents Andris Bērziņš novembra sākumā atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Imigrācijas likumā, kas tika sagatavoti pēc Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) uzstājīga aicinājuma koalīcijai ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu. Saeima noteica ļoti ilgu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, paredzot likuma atkārtotu izskatīšanu 30. janvārī. Likuma grozījumu sagatavošanas laikā par tiem atbildīgā vispirms bija Aizsardzības un iekšlietu komisija, bet tagad šī atbildība uzticēta Tautsaimniecības komisijai. Tās rīcībā nav informācijas, kuru nozaru un ministriju pārstāvji bija iesnieguši aizsardzības komisijai, tāpēc tā otrdien tika pieprasīta vēlreiz, atliekot priekšlikumu izskatīšanu līdz 28. janvārim. Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Edgars Pastars norādīja, ka atbildīgās komisijas nomaiņa agrāk nav bijusi raksturīga atkārtotā likumu izskatīšanā.

Saeima var izskatīt tikai ierosinājumus pantos, pret kuriem prezidents izteicis iebildumus. Prezidenta juridiskais padomnieks Reinis Bērziņš informēja, ka A. Bērziņš norādījis uz vairākām nepilnībām. Piemēram, nav vērtēta likuma ietekme uz tautsaimniecību, kā arī uz valsts un pašvaldību budžetiem. Prezidentam ir bažas, vai ar kvotu sistēmas ieviešanu netiek raidīti nepareizi signāli ārvalstu investoriem, kuriem var zust uzticība Latvijai kā valstij, kur ir droša un stabila uzņēmējdarbības vide. Likumā ir arī ietverta pretruna, jo, no vienas puses, ir noteikta kvotu sistēma darījumiem ar nekustamo īpašumu, bet, no otras puses, veicot iemaksas valsts budžetā, var saņemt termiņuzturēšanās atļaujas bez ierobežojumiem.

No koalīcijas partiju iesniegtajiem priekšlikumiem redzams, ka Vienotība paredz palielināt slieksni, kas nepieciešams termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai. Ja likumā ir noteikta iespēja ārzemniekam uz to pretendēt, ja ir iegādāts īpašums, kura vērtība ir ne mazāka par 150 000 eiro, tad Vienotība rosina noteikt vērtību ne mazāku kā 250 000 eiro. NA aicina atteikties no normas, kas paredzēja termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu gadījumos, ja valstij iemaksāti 50 000 eiro, saglabājot kvotas. NA cer uz Saeimas atbalstu, taču jāatgādina - par likumu parlaments lems, kad būs jauna valdība, kurai nav saistošas iepriekšējās koalīcijas vienošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?