Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Studentiem varētu nebūt jānīkst rindās pēc e-talona

Paņemt studenta apliecību. Pasi. Aizbraukt uz vienu no septiņiem Rīgas satiksmes (RS) klientu apkalpošanas centriem. Izstāvēt vairākus desmitus metru garu rindu. Aizpildīt iesniegumu uz divām lapām. Un beidzot saņemt 50% atlaidi braukšanas maksai Rīgas sabiedriskajā transportā. No augusta beigām līdz septembrim līdzīgu scenāriju piedzīvoja 19 733 studenti, kam bija nepieciešams pagarināt studenta statusu braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai, kā arī 7119 studentu, kas personalizēto e-talonu saņēma pirmoreiz.

Iespējams, šī mācību gada semestra sākums vairāku augstskolu studentiem bija pēdējā reize, kad jānīkst milzu rindās. Jau sākta sistēmu salāgošana, lai students savu statusu RS informācijas sistēmās varētu atjaunot, nepieceļoties no datorkrēsla. Tomēr RS plāni ir vēl ambiciozāki - izveidot sistēmu, kas ļautu studentiem tikt pie e-talona, neizejot no augstskolas. RS pārstāvis Viktors Zaķis norāda, ka pagaidām tā ir tikai vīzija, kuras tehniskais izpildījums var būt ļoti dažāds, tādēļ pāragri runāt par konkrētām izmaksām. Augstskolu pārstāvji par plāniem izsakās atzinīgi un uzsver, ka jāmazina birokrātija, taču norāda arī uz RS darbības nepilnībām.

Latvijas Universitātē jau sākta informācijas sistēmu salāgošana - paredzēts, ka pēc tehnisko resursu salāgošanas students no sava LUIS profila varēs pagarināt arī studenta statusu e-talonam. Sistēma saņems informāciju arī studenta eksmatrikulācijas gadījumā, stāsta LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis.

Savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē sadarbības modelis būs nedaudz citāds - students savu statusu varēs pagarināt RS interneta veikalā, tam pieslēdzoties ar RTU studenta lietotājvārdu un paroli, stāsta RTU Informācijas tehnoloģiju dienesta direktors Gatis Praličs. Augstskolas no savas puses visu esot izdarījušas, tagad tiek gaidīts uz RS. Abas augstskolas sadarbības līgumus ar RS noslēgušas vasaras beigās, augstskolu budžetā šis projekts robu nav izcirtis, jo darbu veikuši pašu darbinieki. Arī Rīga Stradiņa universitātes (RSU) pārstāvis Edijs Šauers ziņo, ka RSU pašreiz izstrādā studentu portālu, kurā līdzās studiju informācijai, piemēram, atzīmju grāmatiņai, izvērtējot citu augstskolu pieredzi, tiktu integrēta arī iespēja pieteikties un pagarināt e-talonu internetā.

Pie Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) RS ar šādu piedāvājumu gan vēl nav vērsusies. «Mēs jau esam maza augstskola,» spriež LKA rektors Jānis Siliņš, taču ideju viņš vērtē apsveicami un norāda, ka esošā kārtība ir pārlieku birokrātiska. Viņš gan atzīst, ka LKA būtu ar mieru sadarboties ar RS, ja tā neprasīs finansējuma piesaisti no augstskolas. J. Siliņš atgādina, ka RS joprojām nav nodrošinājusi, ka akadēmijas tuvumā būtu iespējams iegādāties vai papildināt elektroniskās biļetes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?