Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sudraba kritizē piemaksas FM

Valsts kontroliere Inguna Sudraba asi kritizē Finanšu ministrijas (FM) centrālā aparāta algu palielinājumu un piemaksas 2011. gadā. Veicot finanšu pārskatu revīziju 25 institūcijās, Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka pērn FM centrālajā aparātā kopējais atlīdzības fonds pieaudzis par 23% jeb 731 tūkstoti latu, kamēr štata vietu skaits palielinājies tikai par trim, otrdien informēja I. Sudraba.

Viņa norādīja, ka FM gandrīz katrs ceturtais darbinieks katru mēnesi saņem samaksu par nostrādātajām virsstundām. Citās valsts institūcijās VK šādu praksi neesot konstatējusi. Pērn no maija līdz decembrim teju puse FM darbinieku saņēmuši piemaksas par darba kvalitāti. «Piemaksas vien sastāda vairāk mēnesī nekā noteiktā pastāvīgā mēnešalga. Neuzskatu un nekad neuzskatīšu šādu atlīdzību par caurskatāmu, pamatotu, vienotu. Un vēl jo vairāk ministrijā, kura atbild par budžeta sagatavošanu,» ministrijas rīcību kritizē I. Sudraba. FM šādu pieaugumu esot motivējusi ar nepieciešamību atalgojumu pielīdzināt citu ministriju vidējam atlīdzības līmenim. Tomēr VK norāda, ka 2010. gadā FM vidējā atlīdzība bija 1047 lati, savukārt valsts budžeta iestādēs 2010. gada 3. ceturksnī vidējā mēneša darba samaksa bijusi Ls 471. FM norāda, ka atalgojuma sistēma ir caurskatāma un atbilst Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam, kā arī MK noteikumiem.

No kopumā veiktajām pērnā gada finanšu pārskatu revīzijām 25 institūcijās septiņās no tām VK sniegusi atzinumus ar iebildēm un divos gadījumos sākts kriminālprocess. Patentu valdē VK konstatēja finanšu līdzekļus ārvalstu komercbankās, un līdz ar to tika sākts kriminālprocess par iepriekšējā direktora Zigrīda Aumeistara dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Otrs kriminālprocess ir par Centrālās zemes komisijas (CZK) vēl 2010. gada pārskatā konstatētajiem pārkāpumiem. I. Sudraba uzsvērusi, ka iestādes iepriekšējais vadītājs arī pērn turpināja izmantot dienesta automašīnu privātajām vajadzībām.

Tāpat VK konstatējusi, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecības štābā nepilnīgi un neprecīzi uzskaitīts inventārs. NBS pērn decembrī veikuši līgumā neparedzētu priekšapmaksu par gaisa telpas patrulēšanu. Izglītības un zinātnes ministrijas rīcības rezultātā, tai nenodrošinot profesionālās izglītības iestāžu optimizācijas plānam atbilstošu ERAF projektu ieviešanas uzraudzību un pārtraucot 18 projektus, valsts budžetam ir nodarīti zaudējumi par vismaz 4,29 miljoniem latu. VK pārmetumus atspēko arī IZM, norādot, ka uzskata projektu apturēšanu par pamatotu un valstiski tālredzīgu rīcību, kā rezultātā zaudējumi tieši novērsti.

VK arī konstatējusi, ka Datu valsts inspekcijas direktore pērn pārsniegusi ar ministriju saskaņoto komandējumu izdevumu summu par tūkstoti latu un pati sev apstiprinājusi šos izdevumus. Kontrole arī informējusi Ģenerālprokuratūru par to, ka Rīgas Stradiņa universitātē ārvalstu studenti daļu studiju maksas maksā kā ziedojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?