Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sūdzas pat sociālajos tīklos

Lai gan pērn situācija valsts valodas lietošanas jomā uzlabojusies, joprojām pārkāpumu ir daudz. 2014. gadā kopumā par administratīvajiem pārkāpumiem sākta 2231 lietvedība, bet administratīvi sodītas 769 personas. Savukārt lielākās problēmas vēl arvien ir valsts valodas nelietošana nepieciešamajā apjomā, pildot darba pienākumus, un preču realizēšana, nenodrošinot to marķējuma vai lietošanas instrukciju tulkojumu valsts valodā.

Taču stāvoklis latviešu valodas lietojumā, pēc ekspertu domām, varētu uzlaboties, jo ir nomainījušās paaudzes un jaunieši, pabeidzot izglītības iestādes, prot valsts valodu.

Arī no sociālajiem tīkliem

Vairāk nekā 5000 veiktu pārbaužu un 980 personu iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem - tāda ir pērnā gada statistika. Taču sodīto personu skaits, salīdzinot ar 2013. gadu, samazinājies par 364 gadījumiem. Kā Dienai skaidro Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna, centrs plānotas pārbaudes veic ceturkšņa kontroles programmas ietvaros, savukārt neplānotas pārbaudes - izskatot personu iesniegumus. Turklāt informācija tiek saņemta arī no sociālajiem tīkliem. Piemēram, pagājušajā nedēļā kāds twitter.com lietotājs centram ziņojis par tirdzniecības centrā Origo atskaņotām reklāmām krievu valodā, uz ko VVC atbildējis, ka tiks sākta lietvedība. Arī paskatoties centram agrāk sūtītos publiskos ziņojumus, secināms, ka cilvēki ir aktīvi. Jāņem gan vērā, ka ne vienmēr iesniegums rezultēsies administratīvajā sodā. Pēc pārbaudes šie fakti var neapstiprināties, vai arī pārkāpums ir maznozīmīgs, tāpēc sāktā lietvedība tiek izbeigta. Pērn sods piemērots vien aptuveni 35% gadījumu. Piemēram, ja ir iesniegums, kurā norādīts, ka persona, veicot darba pienākumus, nelieto valsts valodu nepieciešamajā apjomā, tiek pārbaudītas konkrētās personas latviešu valodas zināšanas.

Situācija labāka

2013. gadā par nerunāšanu latviešu valodā darbā sodītas 568 personas, savukārt pērn piemēroti 423 administratīvie sodi. Pēc S. Pāvulēnas teiktā, problēma joprojām ir aktuāla tieši apkalpojošās sfēras uzņēmumos. Situācija gan skaidrojama ar krievu valodas pašpietiekamību lielajās pilsētās, tādējādi apkalpojošās sfēras darbiniekiem nav nepieciešams ikdienā lietot valsts valodu. Taču eksperte piebilst, ka stāvoklis valsts valodas lietojumā ir uzlabojies, jo jaunieši, beidzot izglītības iestādes, prot valsts valodu. Līdz ar to šāda tendence varētu saglabāties.

Pārkāpumu skaits ir mazinājies arī attiecībā uz preču marķējumu, administratīvie sodi pērn piemēroti 231 gadījumā - tas ir par 153 sodītām personām mazāk nekā 2013. gadā. Šo problēmu gan pagaidām izskaust neizdodas, jo, attīstoties uzņēmējdarbībai, paplašinās arī preču sortiments un tāpēc tiek pieļauti jauni pārkāpumi, atzīmē VVC pārstāve. Arī veikalu tīkla Maxima pārstāvis Jānis Beseris Dienai nenoliedz, ka kļūdas tiek pieļautas: «Ņemot vērā lielo produktu skaitu, ik pa laikam ir situācijas, kad mūsu veikalos pārdotajai precei nav instrukcijas vai tā ir nekvalitatīvi sagatavota. Šādas situācijas rodas, jo preču piegādātājs ir vai nu cilvēcīgi aizmirsis pievienot precei instrukciju, vai nu piegādātājs izmantojis nekvalitatīvu tulkošanas pakalpojumu. Cenšamies pārbaudīt katru piegādāto preču partiju, taču fiziski neiespējami ir pārbaudīt katru preces iepakojumu.» Savukārt, ja pircēji tomēr saskārušies ar šādu problēmu, klientam tiekot nosūtīta trūkstošā instrukcija. Dienas aptaujātie cilvēki gan atzīst, ka šādos gadījumos pie veikala vadības, visticamāk, nevērstos. Tāpat ne visi pievērš uzmanību produkta marķējumam vai instrukcijai latviešu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?