Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Summa ir par mazu mājoklim

Valsts plānotā atbalsta programma jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei, ko paredzēts iedzīvināt jau šī gada vasarā, ir labs instruments, lai daudzas ģimenes tiktu pie sava mājokļa. Tikai tagad atbildīgajām institūcijām ir svarīgi nekļūdīties un neizstrādāt atbalsta mehānismu, kas darbosies tikai uz papīra un nedos gaidīto rezultātu.

Valstij daudz izdevīgāk būtu atbalstīt tieši jauno mājokļu iegādi, jo šādā gadījumā tā atgūtu galvoto summu dubultā jau pirkuma brīdī, ņemot vērā, ka attīstītājam jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) valstij. Līdz ar to valstij nebūtu nekādu risku, un tā vēl sildītu ekonomiku, radot jaunas darbvietas, palielinot nodokļu ieņēmumus un veicinot saistīto nozaru attīstīšanos. Jāmin, ka darījumi starp privātpersonām sekundārā mājokļu tirgū netiek aplikti ar PVN un veicina ēnu ekonomikas veidošanos un nelegālu nodarbinātību.

Līdz šim publiski minētā atbalsta summa ir daudz par mazu gan jaunam, gan sekundārā tirgus mājoklim. Plānots, ka valsts garantēs 10% no ķīlas. Kopējā galvojuma summa triju gadu laikā nepārsniegs piecus miljonus eiro uz 1000 darījumiem. Tas nozīmē, ka vidējā valsts garantētā summa pirmajai iemaksai būtu aptuveni 5000 eiro vienai ģimenei, kas ir par maz, lai programma reāli darbotos.

Lai atbalstītu ģimenes, kas vēlas iegādāties trīsistabu mājokli jaunajos projektos, šai summa būtu jābūt divreiz lielākai. Vienlaikus tā neatbilst arī sekundārajam mājokļu tirgum, jo bankas diezgan rūpīgi izvērtē riskus un par šāda mājokļa aizdevumu nosaka augstāku pirmo iemaksu - 20-40% apmērā no pirkuma summas, tas nozīmē, ka atkal programma nestrādātu, jo tā sedz tikai 10% no ķīlas vērtības.

Valstij būtu jādomā par dzīvojamā fonda atjaunošanu, tāpēc svarīga ir domāšana ilgtermiņā un nepieciešams noteikt pirmās iemaksas summu saprātīgākā apjomā, kas atbilstu arī jauna mājokļa iegādei. Piemēram, aptuveni 100 000 eiro, kas ir normāla šībrīža tirgus cena trīsistabu dzīvoklim jaunā projektā.

No tā ieguvēja būtu arī valsts, jo tā uzreiz no darījuma atgūtu budžetā šo garantēto summu no nomaksātā PVN un no samaksātā nodokļa valstij par darījuma reģistrēšanu zemesgrāmatā. Turklāt finanšu līdzekļi uzreiz tiktu atgūti dubultā, jo PVN ir 21% pretstatā valsts ieguldītajiem 10% no pirkuma summas. Piemēram, SIA NCC Housing pērn valstij samaksāja vairāk nekā miljonu eiro kā PVN, savukārt kā sociālo nodokli - 38 000 eiro.

Jauno projektu attīstīšanā iesaistīti celtnieki, ražotāji un tirgotāji, tas nozīmē jaunas darbvietas, nodokļu nomaksu un saistīto nozaru attīstīšanos. Šāda ieguvuma tautsaimniecībai nebūs no sekundārā tirgus mājokļu iegādes, jo nauda paliek privātpersonas rokās un neattīstīs tautsaimniecību.

Ņemot vērā banku piesardzīgo hipotekārās kreditēšanas politiku, valsts garantētā pirmā iemaksa palīdzētu īstenot daudzu jaunu ģimeņu sapni par savu mājokli. Tomēr taustāmam rezultātam būtu svarīgi, lai valsts atbalstīto nekustamo īpašumu darījumu skaits nebūtu mazāks par 300 darījumiem gadā, lai šo iespēju varētu izmantot maksimāli daudz jauno ģimeņu, nevis tikai dažas, jo tas var radīt korupcijas riskus.

* SIA NCC Housing valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?