Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Svarīga ir bioloģiskās daudzveidības saglabāšana

Latvija ir viena no mežiem bagātākajām valstīm Eiropas Savienībā. Vairāk nekā pusi visas mūsu valsts teritorijas klāj meži, un savukārt vairāk nekā puse no mežiem (1,4 miljoni hektāru) ir a/s Latvijas valsts meži (LVM) pārziņā. LVM īsteno valsts intereses mežu apsaimniekošanā, nodrošinot bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un palielināšanu.

Meža apsaimniekošanas ikdienas darbu sastāvdaļa ir dabas vērtību apzināšana, izvērtēšana un saimnieciskās darbības ietekmes uz vidi mazināšanas pasākumu īstenošana. Lai šos uzdevumus veiksmīgāk realizētu, LVM sadarbībā ar Mežzinātnes institūtu Silava izstrādāts pētījums par mežsaimniecības ietekmi uz vidi, kas ļaus vēl efektīvāk īstenot dabas daudzveidības saglabāšanu visā mežu apsaimniekošanas darbības ciklā.

Arī līdz šis LVM darbojas vides monitoringa sistēma, kas nodrošina pamatinformāciju, kā sekot līdzi, vai noteiktie vides mērķi tiek sasniegti, un, ja nepieciešams, pamatot izmaiņas meža apsaimniekošanas praksē ietekmes uz vidi mazināšanai.

Dabas aizsardzība

Vairāk nekā 16% no mežu kopplatības un vairāk nekā 20% no visu LVM pārziņā esošo zemju (meži, purvi, lauksaimniecības zemes, ūdeņi) kopplatības uzņēmums apsaimnieko ar mērķi - dabas aizsardzība, neveicot nekādas mežsaimnieciskās darbības vai veicot tikai specifisku sugu, dzīvotņu un biotopu kvalitātes uzlabošanas pasākumus. Vienu daļu platību veido teritorijas, ko valsts noteikusi ar likumu kā dabas un vides aizsardzības teritorijas. Ir arī platības, kuru aizsargājamību noteicis LVM kā apsaimniekotājs, izvērtējot un definējot dabai un vietējiem iedzīvotājiem nozīmīgas teritorijas. Platībās, kur koncentrējas aizsargājamu sugu dzīvotnes, aizsargājami biotopi un citas bioloģiski vērtīgas mežu un purvu teritorijas, LVM nosaka tā dēvētos ekomežus dabai. Īpašu atbildību LVM izjūt par medņiem, jo 90% no Latvijas medņu populācijas mīt tieši LVM mežos. Vietās, kur riesto medņi, tiek noteiktas medņu riestu teritorijas. Savukārt ekomežus rekreācijai veido teritorijās, kuras vietējie iedzīvotāji iecienījuši kā atpūtas un vides izziņas vietas. Rekreācijai tiek ierīkotas atpūtas vietas, dabas takas un skatu torņi. Ir arī teritorijas, kur nav speciālu rekreācijas objektu, bet tās ir ainaviski skaistas pastaigām un atpūtai. Ekomeži ir, piemēram, Augstie kalni Vidzemes pusē, Baldones meži, Ventspils piekrastes meži, Balvu vecais parks un Vilkukalna - Krievukalna meža masīvs Zemgalē.

Ekomežu teritorijās LVM plāno veicamās darbības atšķirīgi no pārējā, saimnieciskā meža. Tas nozīmē īpašus nosacījumus cirsmu veida un izvietojuma plānošanai, izvēloties lielākus attālums starp cirsmām, termiņa ierobežojumus meža apsaimniekošanas darbību veikšanai un tamlīdzīgi.

LVM neapsaimnieko rezervātus un nacionālos parkus - tur valstij piederošā zeme ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārziņā.

«Dabas un vides aizsardzības teritorijas LVM apsaimnieko saskaņā ar meža apsaimniekošanas plānu, kas pamatots uz valsts noteiktajiem normatīviem atbilstoši aizsargājamo teritoriju specifikai un LVM papildus izstrādātajām prasībām. Rezultātā, piemēram, vairāk nekā 30% no uzņēmuma apsaimniekotajām teritorijām pavasara - vasaras periodā noteikts meža darbu termiņa ierobežojums,» stāsta LVM vides plānošanas vadītāja Laila Šica.

Latvija pārsvarā ietilpst mērenā klimata skujkoku mežu - boreālo skujkoku un platlapju mežu joslā, meži ir dažādi, jo augšanas apstākļi variē no sausām minerālaugsnēm līdz pārmitrām kūdras augsnēm. Tās ir ļoti komplicētas ekosistēmas, kas ietver gan kokaudzes to dažādās attīstības pakāpēs, gan pameža un zemsedzes augus un meža dzīvniekus (zīdītājus, putnus, rāpuļus, abiniekus, bezmugurkaulniekus), gan augsni ar tās faunu, sīkbūtnēm, sēnēm. Starp visiem šiem elementiem notiek sarežģīta mijiedarbība, tāpēc teritoriju apsaimniekošanas ilgtspējīgai nodrošināšanai jāveic rūpīgs izvērtējums un plānošana. Pirms meža apsaimniekošanas darbu uzsākšanas LVM veic plānoto darbību ietekmes uz vidi vērtēšanu, apseko iespējamās meža darbu vietas. Tas tiek darīts, lai noteiktu un kartētu dabai vērtīgākās platības, kurās uzņēmums neplāno saimniecisko darbību: mežaudzēs, kur sastopamas reto un aizsargājamo augu, sēņu, ķērpju, bezmugurkaulnieku un citu organismu grupu sugas, aizsargājamie meža, purvu, pļavu un vēl citi biotopi, kur ligzdo vai riesto retie un aizsargājamie putni.

Jāplāno atbildīgi

Būtisks solis ietekmes uz vidi mazināšanai ir atbildīga mežu apsaimniekošanas plānošana. Potenciālajās cirsmu platībās plānotāji, aizpildot LVM izstrādātu anketu, vērtē mežam raksturīgo struktūru daudzumu un kvalitāti mežaudzē. Ja vērtējums pārsniedz LVM vadlīnijās noteikto punktu summu, informācija par potenciāli bioloģiski vērtīgo mežaudzi tiek nodota vides ekspertam. Vides eksperts vērtē mežaudzes atbilstību aizsargājamajam biotopam, kartē aizsargājamo sugu atradnes, ja tādas tiek konstatētas. Ja mežaudze atbilst aizsargājamajam biotopam, eksperts novērtē biotopa kvalitāti un saimnieciskā darbība šajā mežaudzē netiek plānota vai tiek plānota tā, lai saglabātu biotopam raksturīgās meža struktūras. Ja mežaudze neatbilst aizsargājama biotopa pazīmēm, plānotājs plāno koku ciršanu šajā mežaudzē un ietekmes uz vidi mazināšanai apzina un marķē cirsmā saglabājamās dabiskam mežam raksturīgās struktūras (saglabājamos dzīvos kokus, atmirušo koksni, mitras ieplakas, dobumainus kokus un vēl citus), ūdeņu aizsargzonas, kultūrvēsturiskos objektus un citus saglabājamos dabas un vides objektus.

«LVM apmāca gan uzņēmuma darbiniekus, gan pakalpojumu sniedzējus, kas veic mežu darbus, un ir izstrādāta virkne iekšējo normatīvo dokumentu, kuros ietvertas dabas un vides aizsardzības prasības. Daļa no tām jau ir ar likumu noteiktas, bet, ņemot vērā, ka LVM mežu apsaimniekošana ir sertificēta atbilstoši starptautiskiem mežu apsaimniekošanas standartiem, jāievēro vēl papildu prasības,» skaidro L. Šica. Jāpiebilst, kopš 2011. gada LVM būtiski papildinājis savu vides komandu.

Ietekmes uz vidi vērtējums objektu līmenī tiek veikts ne tikai plānotajām cirsmu vietām, bet arī meža infrastruktūras būvniecības, rekonstrukcijas un ikdienas uzturēšanas darbībām, apmežošanas un atmežošanas gadījumiem, tajā skaitā karjeru un kūdras purvu izmantošanai. «LVM gana bieži jāatsakās no ceļiem un cirsmām, kur ir bijis iecerēts veikt saimniecisko darbību, jo tur ir konstatētas aizsargājamu sugu atradnes, biotopi,» stāsta L. Šica.

Atrod ligzdas

Ik gadu tiek atrasts ap 150-200 jaunu lielo putnu ligzdu (ligzdas, kuru diametrs ir lielāks par 50 cm), ne visas ir aizsargājamo sugu putniem, taču LVM darbību ietekmē. Ap sešiem līdz astoņiem tūkstošiem ha no jauna konstatētos biotopos katru gadu papildina uzņēmuma saimniecību. Pēdējos piecos gados nācis klāt ap 50-60 000 ha to platību, kas pilnībā atvēlētas tikai dabas aizsardzībai, atklāj L. Šica.

Veic monitoringu

Lai vēl kvalitatīvāk saskaņotu vides aizsardzību ar vērtīgas koksne audzēšanu, ogļskābās gāzes piesaistes palielināšanu, kultūrvēsturisko un vides vērtību kvalitātes saglabāšanu, ikdienā katrā apsaimniekošanas solī integrējot dabas aizsardzības principus, LVM pilnveido ainavu ekoloģisko plānošanu. «Nodalīt kādu teritoriju un tajā nedarīt neko ir vienkārši, bet, tā kā LVM ir mežsaimniecības uzņēmums, mums vairāki aspekti jāintegrē. Svarīgi ir ne tikai tas, cik daudz, bet arī kur un kādus meža apsaimniekošanas pasākumus mēs plānojam,» skaidro LVM vides plānošanas vadītāja. Vēl viens nozīmīgs aspekts līdzās plānošanai ir monitoringa veikšana. Lai novērtētu realizētās meža apsaimniekošanas ietekmi uz LVM teritorijā sastopamajām dabas un vides vērtībām, LVM ik gadu veic vides monitoringu, pētot, kas notiek dabas teritorijās, kurām līdzās veikta saimnieciskā darbība, kādas ir ligzdošanas sekmes mežos sastopamajiem aizsargājamajiem putniem, kāda ir aizsargājamo augu atradņu vitalitāte un tamlīdzīgi. Vairāku gadu gaitā iegūtie pētījumu rezultāti parāda attīstības un pārmaiņu tendenci un sniedz priekšstatu par mežos esošo sugu un biotopu daudzveidību un kvalitāti. Informācija, kura katru gadu papildina LVM vides datubāzi, ir būtisks pienesums, kas turpmāk atvieglo saimnieciskās darbības plānošanu.

«Pērles - ar dabas vērtībām īpaši bagātas teritorijas - atrast un saglabāt ir mūsu pienākums, bet nākamais solis ir plānot to izvietojumu teritorijā tā, lai tur sastopamās sugas varētu izplatīties no viena meža masīva uz otru, nepaliekot izolētas kādā vienā apgabalā. Mežu apsaimniekošanas izaicinājums ir starp šīm ļoti vērtīgajām teritorijām saplānot saliņas, zaļos koridorus, kas būtu funkcionāli savienojamas, lai sugas no vienas vērtīgas saliņas varētu pārvietoties uz otru. Šādu funkciju nodrošina veci meži. Tāpēc LVM īpašu uzmanību pievērš mežu, kas vecāki par 70 gadiem, izplatībai. Katrā mežu masīvā koku ciršanu plānojam tā, lai veco mežu īpatsvars būtu vismaz 30% no kopējās mežu platības. Papildus tam saglabājot ekoloģiskos kokus, vecu mežu pudurus, atsevišķus biotopus, varam nodrošināt, ka saimniecība kopumā funkcionē veiksmīgi,» uzskata L. Šica, kā piemēru minot medņu riesta teritoriju apsaimniekošanu.

Pēta medņus

Mednis ir uzskatāms par vienu no boreālo mežu «lietussargu sugām», kas nozīmē - ja kādā teritorijā labi jūtas mednis, dzīvotne ir gana kvalitatīva un tur sastopams gana daudz citu šiem mežiem raksturīgo sugu - gan aizsargājamu, gan bieži izplatītu. LVM apseko medņu izplatības reģionus, nosaka riesta vietas, riestojošo gaiļu skaitu, pēta riesta dzīvotņu kvalitāti un to, kur atrodas viena, kur nākamā riesta vieta, cik liels attālums starp šīm teritorijām, kāda tipa meži atrodas starp tām, vai tie mednim ir dzīvošanai un riestam piemēroti vai tomēr pārrāvums ir liels, un ko darīt, lai ar apsaimniekošanas palīdzību mežus padarītu medņu riestošanai un dzīvošanai piemērotākus.

Pilnībā dabisku mežu, kurus cilvēks ar savu darbību nekad un nekā nebūtu ietekmējis, Latvijā nav. Mums ir dažādi, sugām bagāti meži, bet tie nav tā dēvētie dabiskie meži, tādēļ, lai nodrošinātu konstatēto aizsargājamo sugu dzīvotņu un biotopu saglabāšanu ilgtermiņā, LVM ik gadu veic aizsargājamo sugu dzīvotņu un biotopu kopšanas un atjaunošanas darbus.

Jāuzsver, ka «70 gadi ir vecums, kad mežos sastopamā bioloģiskā daudzveidība sasniedz slieksni, kad tos var uzskatīt par bioloģiski vērtīgiem», teic L. Šica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Remtes parks

Brocēnu novada Remtes pagastā blakus ezeram atrodas vecā, 1800. gadā celtā Remtes muižas pils. Tās parkā iespējams apvienot pastaigu ar iespēju iegūt jaunas zināšanas par mazās arhitektūras elementiem un svešzemju koku un krūmu stādiem. Parka teritorijā ir bijušais Remtes muižas centrs, restaurētais Medību tornis un lapene, plaši zivju dīķi un alejas, bet Remtes parka vecāko un lielāko koku - Mīlestības ozolu - iecienījuši jaunlaulātie.

Upursala Cirīša ezerā

Aglonas novada Cirīšu ezeram piešķirts dabas parka statuss, bet uz lielākās ezera salas - Upursalas - izveidota dabas taka. Biologi uz salas atklājuši 264 paparžaugu un ziedaugu sugas, no kurām četras ir īpaši aizsargājamas. Upursalu iecienījuši arī putni, īpaši dzeņu dzimtas pārstāvji - melnā dzilna, vidējais dzenis un baltmugurdzenis.

Priedaines skatu tornis

32 metrus augstais Priedaines koka skatu tornis uzcelts vietā, kur skats paveras uz dabas parku Daugavas loki. Lai saglabātu unikālo Daugavas senlejas ainavu, tās vērtīgos dabas kompleksus, augu un sugu bioloģisko daudzveidību, kā arī kultūrvēsturiskos pieminekļus, 1990. gadā no Krāslavas līdz Naujenei Augšdaugavas aizsargājamo ainavu apvidū tika izveidots dabas parks. No augšas var lūkoties uz raksturīgo Daugavas loku īpatnību - desmit lieliem Daugavas līkumiem (meandriem), kur katra loka garums, atrodoties taisnā līnijā tikai 2-3 kilometru attālumā, sasniedz 4-6 kilometrus.

Ančupānu skatu tornis

Rēzeknes novada Vērēmu pagastā 2012. gadā tika atklāts 28,5 metru augstais koka Ančupānu skatu tornis, no kura paveras skats uz Rēzekni, Jermolu un Odumovas mežiem. Skatu tornis uzstādīts visaugstākajā Ančupānu meža kalnā - 186 metrus virs jūras līmeņa. Ceļā uz torni var apsēsties uz soliņiem un vērot apkārt esošo sakopto mežu, bet Ančupānu karjerā vasarā var peldēties.

Ložmetējkalns

Ložmetējkalns Tīreļpurvā ir viens no vislabāk saglabātajiem Pirmā pasaules kara kaujas laukiem Eiropā, izveidots par valsts nozīmes vēstures pieminekli un kļuvis par latviešu strēlnieku varonības simbolu. Ziemassvētku kauju piemiņas saglabāšanai 2005. gadā tika uzstādīts jauns 27 metrus augsts skatu tornis, no kura pārredzamas vēsturiskās kauju vietas.

Planču purva taka

Planču purva taka Alojas novadā apmēram puskilometra garumā ieguvusi jaunu dēļu segumu, kurā turklāt iestrādāts pretslīdēšanas siets, kas īpaši noderīgs mitrā laikā. Jaunie informācijas stendi un plāksnes pie takas sniedz izsmeļošu informāciju par purva ekosistēmu, tajā visbiežāk sastopamajiem dzīvniekiem, putniem un augiem. Turklāt šī informācija Braila rakstā pieejama arī vājredzīgiem cilvēkiem.

Tīrumnieku purva taka

Rēzeknes novada Nagļu pagastā starp Lubānu un Orenīšu dīķiem atrodas Tīrumnieku purvs ar tīro Tīrumnieku ezeriņu vidū. Ļaujoties pastaigai pa 800 metru garo dēļu laipu, rudenī var nogaršot dzērvenes un apskatīt indīgo velnarutku. Te aug arī ārstniecības augi - purva vārnkāja un andromeda.

Čužu purva taka

Trīs kilometru garumā Kurzemes pusē vijas Čužu purva taka, kurā 700 metrus veido koka laipa. Dabas liegums Čužu purvs ietilpst īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskajā teritorijā Abavas ieleja, kas iekļauts Pasaules pieminekļu fonda 100 apdraudētāko pieminekļu sarakstā. Dabas liegums izveidots 1999. gadā, bet valsts aizsardzībā tas ir jau kopš 1924. gada, jo ir vienīgā vieta Latvijā, kur zied pēcledus laikmeta augs krūma čuža - Baltijā izzūdošs rožu dzimtas krūms.
Avots: a/s Latvijas valsts meži

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?