Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Svazilenda - laimīgo govju zeme

Kad izstāstīju par savu nākamo kulināro galamērķi - Svazilendu, saņēmu satīriskus komentārus par Āfrikas mazās valsts karaļa izšķērdīgo dzīvesveidu un daudzsievību. Karaliste ar to noteikti ir slavenāka nekā ar gastronomijas tradīcijām, kas aizgūtas no kaimiņiem. Iespiesta starp Dienvidāfriku un Mozambiku, bez piekļuves okeānam - varētu šķist, ka sastapšu tipisku nabadzīgāko valstu ēdienu - cāli ar rīsiem. Vienīgās vistas, ko manīju, bija pērļu vistiņas, kas veikli kašņājās krūmos aiz nacionālā parka žoga, bet iztramdītas nozuda biezoknī.

Man Svazilenda atmiņā paliks kā laimīgo govju zeme. Patiesībā tās nav nekādas piena govis, bet brangi gaļas liellopi. Šķērsojot robežu, biju apņēmusies neapstāties līdz pat galvaspilsētai, taču drīz iekļuvu pirmajā sastrēgumā, ko izraisījusi stūrgalvīga govs, kas līkločiem pastaigājās pa glīti asfaltēto ceļu. Diemžēl bez fiziskas bikstīšanas tā atteicās doties uz leknajām ganībām, kur lepni un netraucēti ganījās citas govis. Brauciens ievilkās, ļaujot vērot savvaļas dzīvniekus, kas pienākuši līdz pat nacionālā parka žogam, un noraudzīties uz laiskajām govīm, kam ganības ierīkotas starp lielceļu un parku. Autovadītāji ir iecietīgi, kad, šķērsojot lielceļu, govis kārtējo reizi dodas pārbaudīt, vai zāle ir zaļāka pretējās puses ganībās.

Kad ieraugu pirmo daudzmaz solīdo celtni, izrādās, tas ir gaļas veikals. Jau pēc mirkļa otrā lielceļa pusē pamanīju vēl vienu gaļas veikalu. Lēnā pārvietošanās ļāva man uzmanīgi skaitīt gaļas veikalus abās lielceļa malās. Pie trīsdesmitā nolēmu piestāt. Pārliecinos, ka gaļu šeit var nopirkt patiešām labu un svazi noteikti ir bīfīteri jeb liellopa ēdāji ar gatavošanas tradīcijām.

Viena no tradīcijām ir gaļas cepšana uz karstām oglēm. To sauc nevis par bārbekjū, bet brai (braai) - vārdā, kas aizgūts no būru valodas. Lai arī gaļu uz karstām oglēm cep teju visā pasaulē, Āfrikas dienvidos to līdz perfekcijai izkopuši dienvidafrikāņi. Tā izplatījusies kaimiņvalstīs un vieno visu krāsu iedzīvotājus. Brai ir tradīcija, kas apvieno dalīšanos, priecāšanos un sulīgas gaļas paēšanu, kad kopā pulcējas ģimene un draugi.

Otra, ne mazāk svarīga tradīcija ir neapēsto gaļas pārpalikumu iekonservēšana. Karstam klimatam ir gan labās, gan sliktās puses - jēla gaļa ātri bojājas, taču tā ātri arī izžūst. Senatnē medījumus vītināja tiešā ugunskura tuvumā, mūsdienās vītināšana ir izkoptāka, tai izmanto liellopa vai strausa gaļu. Liess, viena muskuļa gaļas gabals pa šķiedru tiek sagriezts pāris centimetru biezās strēmelēs, tās no ārpuses apstrādā ar baktērijas nogalinošu šķidrumu - etiķi, viskiju vai čili mērci un ierīvē ar sāli un garšvielu maisījumu, kura sastāvā noteikti ir melnie pipari un koriandra sēklas, bet pārējie vietējie garšaugi ir meistara noslēpums. Pēc tam tās sakar kaltējamā kastē, kurā ir sauss un karsts gaiss, un gaļu vītina, līdz tā kļūst tumša un blīva. Tā top vītinājums, kuru dēvē holandiešu vārdā par biltongu (biltong).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?