Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Svētku galdam

Ja gribat, lai vīns un ēdiens patiešām papildina viens otru, tad ņemiet vērā, ka tik universāla vīna, kas viens pats derētu pie visiem deviņiem Ziemassvētku ēdieniem, kas svētku vakarā jāceļ galdā, nav. Tādēļ žurnālā Dienas Ēdieni rīkojām degustāciju, kurā vīnziņi vērtēja vīnus, kas Ziemassvētku vakarā papildinās sautētu kāpostu garšu, kas saderēs ar cūkas cepeti, speķa pīrāgiem, piparkūkām.

Savukārt Dienas Ēdienu jaunākajā - 18. decembra - numurā lasiet vīnziņu vērtējumu par dzirkstošajiem Prosecco un Cava, ar kuriem uzsaukt tostu 2014. gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gan pie putniem, gan zivīm Elegants Ziemassvētku

Anselmann Riesling Classic, 13%, Vācija, 2012. gads. Cena - Ls 5,90, X.O veikali
Einars Zalcmanis. Aromāts tikko nojaušams - kā dziesma kaimiņu dzīvoklī. Garša lieliska. Šo var dzert pie skābiem kāpostiem, taču nevis pie mūsu divas dienas štovētajiem, bet pie tiem vācu - knapi apmuļļātajiem.

Valentīna Grandāne. Šis gan ir īsts Ziemassvētku vīns. Savākts, kompakts, ar krāšņu garšu un labu skābumu nobeigumā - šim ir tas, ko sauc par garšīgo skābumu. Aromāts liek domāt par labu Grᅢᄐner Veltliner vai Pinot Gris, bet pēcgaršā Riesling sajūta. Manuprāt, vīns audzis kaut kur Centrāleiropā: Austrijā, Vācijā vai Elzasā. Saderēs ar putniem, zivīm, krējuma mērcēm.
Mārtiņš Jerums. Patīk ābolainais, svaigais aromāts. Laba struktūra, diezgan augsts skābuma līmenis. Sader ar ļoti plašu ēdienu gammu.
Einārs Lazdiņš. Pievienojos iepriekš teiktajam. Vienīgais, kā pietrūkst - nobeiguma. Bet aromāts - jā! Garša arī - jā! Lai būtu Ziemassvētkiem!

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore, 14%, Itālija, 2011. gads. Cena - Ls 9, Rimi hipermārketi, X.O veikali
Einars Zalcmanis. Smaržo pēc ķiršiem šokolādē. Garšā ir savs saldums, taču arī savs skābumiņš, kas sabalansē saldumu, ir pietiekami tanīni. Švunka varbūt varētu būt lielāka, taču tik un tā ar šo vīnu var apēst ļoti daudz cūkas cepeša.
Valentīna Grandāne. Piekrītu par ķiršiem šokolādē. Elegants. Vīns ar stabilu nervu sistēmu. Harmoniska personība, maigs un labsirdīgs. Nav lielīgs, bet pašpietiekams. Labs kompromiss Ziemassvētku galdā - garšos gan tādiem, kas ar vīniem nav pārāk tuvās attiecībās, gan arī pazinējiem. Saderēs ar jaunlopa fileju, savā sulā gatavotu, varbūt pat ar jēru.
Mārtiņš Jerums. Aromātā garšvielainas ogas un žāvēti augļi. Pat garšā jūtami liķierīgi ķirši. Laba struktūra un garšas balanss. Gaumīgs saldums. Pagaidām no sarkanvīniem mans favorīts.
Einārs Lazdiņš. Ļoti intensīvs aromāts: sarkanie ķirši, paprika, piparu pikantums. Arī garša izteiksmīga un pilnasinīga. Vīns gatavs baudīšanai. Īsts Ziemassvētku vīns. Es ieteiktu pie truša vai zaķa, gatavota garšvielās.
Calvet Reserve Merlot Cabernet Sauvignon, 13%, Bordo, Francija, 2010. gads. Cena - Ls 5,99, Latvijas bazama veikali, Elvi
Einars Zalcmanis. Godīgs sava darba darītājs. Mūžīgi otrais, latvietis parastais. Krietns un pieklājīgs vīns bez ambīcijām. Vakariņu vīns. Ar cūkas kāju.

Valentīna Grandāne. Jūtu franču garšu. Vīns tiem, kas mīl Eiropas klasiku. Nav nekā, kas uzreiz ļoti lec acīs. Vīns ar pauzi. Mazliet jānogaida, lai tas atveras. Vīns ar savu domu. Es šo dzertu pie liellopa un jēra, bet ne sutināta - tāda, kam viducī vēl sarkana suliņa.

Mārtiņš Jerums. Sākumā šķita skābens, vēlāk aromāti mainījās, parādījās ogas un garšvielas. Garšā dominē skābums un sausums. Ar vīnu viss ir kārtībā, bet svētkus es ar šo nesvinēšu, jo pie Ziemassvētku galda nebūšu viens.

Einārs Lazdiņš. Šis ir mans vīns! Fascinē fantastiskais aromāts un garša. Ļoti patīk. Pie šī ieteiktu sarkano gaļu, medījumus, piemēram, stirnu.

Verus Late Harvest, 12%, Slovēnija, 2008. gads. Cena - Ls 8, X.O veikali
Einars Zalcmanis. Sākums bija daudzsološs, pirmais aromāta vilnis devīgs, taču izošņājās divās minūtēs. Garša ir ļoti, ļoti laba. Late Harvest (vēlās ražas vīns, kas tiek darīts no pirmo salnu skartajām vīnogām - red.) ar sabalansētu skābuma rumpi. Deserta vīns pie smalkajām uzkodām. Un, kolēgi, ko jūs tagad teiktu par vācu kāpostiem?

Valentīna Grandāne. Šis nav tradicionāls deserta vīns, jo ir pussalds. Līdz ar to foršs Ziemassvētku vīns, ar kuru jebkurš normāls latvietis sajustu svētku garšu. Vienkārši garšīgs. Klasiski šāds ir ideāla kombinācija ar aknu pastēti, jo aknām līdzās vajag saldumu, un zilajiem sieriem.

Mārtiņš Jerums. Aromātā medaini liepziedi. Garša salda, bet sabalansēta ar svarīgo skābumu, kas šo vīnu nepadara lipīgu. Labs deserta vīna paraugs. Var baudīt arī pie pirkstiņuzkodām un vieglas cūkgaļas, kas gatavota ar saldajiem sīpoliem.

Einārs Lazdiņš. Fantastisks aromāts - medus kāre un salda melone. Garšā ne miņas no vulgaritātes. Vērts baudīt pie aknu pastētes, karbonādes un štovētiem kāpostiem, kas karamelizēti ar cukuru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?