Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Svētku vakariņām

Tuvojoties Ziemassvētkiem, žurnāls Dienas Ēdieni rīkoja vīnu degustāciju, kas labi varētu papildināt galdu gan Ziemassvētku vakara maltītē, gan Pirmo un Otro Ziemassvētku pusdienās/vakariņās. Grozies kā gribi - lielākā daļa laika šajās brīvajās, nesteidzīgajās dienās paiet pie galda.

Degustācijā piedalījās vīnziņi Valentīna Grandāne, Einārs Lazdiņš, Rolands Rudāns, kā arī gleznotājs, mākslas un vīna veikala Pedants saimnieks Kaspars Zariņš. Četrus ekspertu labi novērtētus vīnus publicējam šajā slejā. Visu degustēto vīnu vērtējumus meklējiet žurnāla Dienas Ēdieni jaunākajā numurā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aperitīvs pirms vakariņām Citādiem Ziemassvētkie

Schloss Saarstein Riesling, Mosel, 7%, Vācija, 2009. gads. Cena - Ls 8,71, Stockmann

Valentīna Grandāne. Mozeles stila rīslings. Saldums un skābums labā līdzsvarā, pēcgaršā patīkama skābuma nianse. Pussalds, var dzert arī bez ēdiena, vienu pašu. Ja izvēlaties baudīt ar ēdienu, derēs kopā ar Dienvidaustrumāzijas virtuvi, upes zivīm, saldskābu ābolkūku, sorbertiem. Pirms dzeršanas kārtīgi jāatdzesē.

Einārs Lazdiņš. Ziemassvētku vakarā šis varētu būt kā aperitīvs - pirmā vīna glāze pirms vakariņām. Tiem, kam patīk saldi vīni, būs prieks. Taču par šo neapvainosies arī tie, kas izvēlas sausus vīnus.

Rolands Rudāns. Cukurains konču aromāts. Arī garšā saldskāba bārbele.

Kaspars Zariņš. Garšo kā cukurgraudiņš, iemērkts smaržīgā liķierī.

Verus Riesling, 13%, Slovēnija, 2011. gads. Cena - ap Ls 9, XO veikali, Stockmann

Valentīna Grandāne. Šķiet, ļoti pieklājīgs komercklases Sauvignon Blanc - izteikti sauss un kraukšķīgs. Izteiksmīgāks nekā abi iepriekšējie. Ja cena ir ap Ls 5, tad ļoti izdevīgs pirkums. Der arī kā aperitīvs vakariņu sākumam vai ar kazas siera uzkodām, garneļu salātiem.

Einārs Lazdiņš. Aromāts fantastisks - greipfrūti un ērkšķogas. Ļoti sauss vīns ar lielu skābes saturu. Netradicionāliem Ziemassvētkiem - ar kazas siera sacepumu, svaigajiem salātiem.

Rolands Rudāns. Aromātā vasarīga nianse - saulē vēl nesakarsusi jāņoga. Garšā greipfrūts un pomelo. Starta vīns. Viesiem jādzer, kamēr saimniece vēl rosās pa virtuvi. Cilvēkiem, kam patīk sausi vīni. Kārtīgi jāatdzesē.

Kaspars Zariņš. Vissmaržīgākais no degustētajiem. Ja liktu ostīt, šo es smaržotu visilgāk un noreibtu jau no smaržas vien. Iedzerot iedzeļ mēles sānos, bet diezgan garšīgs.

Piccini Memoro, 14%, Itālija. Cena - ap Ls 4,50, Maxima, Cenu klubs, Rimi, Elkor

Valentīna Grandāne. Izskatās labāk, nekā ir patiesībā. Vīns ar diezgan biezu smiņķa kārtu. Dūmakainā augļu garša nāk no ozola, kurā vīns ir turēts. Pats par sevi tas ir visai plāns. Lai šo baudītu pie nopietna cepeša, vīnam ir par maz skābuma. Derēs kopā ar kārtīgi nokūpinātu šķiņķi vai speķīti, kādu reizēm tirgū var nopirkt.

Einārs Lazdiņš. Es gan šo labprāt liktu Ziemassvētku galdā. Augļains aromāts ar eikaliptu pieskaņu. Garšā vīns nav būdīgs, tas ir viegls, ar augļainu garšu. Uzvēdī krustnagliņa. Kaut kas no Ziemassvētkiem tajā ir.

Rolands Rudāns. Neuzbāzīgs, inteliģents aromāts. Ja Ziemassvētku laikā iekursiet kamīnu, jums būs pieklājīgs un saprotams sarunu biedrs.

Kaspars Zariņš. Man šķiet garšīgs, gribas izgaršot vēl un vēl. Paliek patīkama pēcgarša.

Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon, 14,5%, Čīle, 2008. gads. Cena - Ls 8,98, Dylan Decanter, Riga Wine & Spirit Outlet

Valentīna Grandāne. Beidzot Ziemassvētki! Lūk, šis, manuprāt, ir labs svētku vakara vīns. Silts un koncentrēts. Derēs gan pie mežacūkas cepeša, gan pie šokolādes kūkas.

Einārs Lazdiņš. Piesātināta krāsa. Aromātā gatavi ķirši un žāvētas plūmes. Es šo ieteiktu gan ar jēru, gan liellopa steiku. Lielisks svētku vakara noskaņai.

Rolands Rudāns. Kad Ziemassvētku viesi aizbraukuši, bērni nolikti gulēt, šo varētu baudīt divatā ar mīļoto sievieti vai pat vienatnē - pārdomāt, kāds bijis aizvadītais gads un kā viss noticis. Ja Ziemassvētkus nesvinētu mājās, bet ietu ciemos, šo noteikti ņemtu līdzi ciemkukulim.

Kaspars Zariņš. Tā kā man šokolādes kūka negaršo, es šo labprāt izdzertu pie gaļas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?