Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tā vairs nav mana darīšana

«Sen senos laikos pēkšņi tapa zināms, ka viens cilvēks nevar visu, tāpēc produktivitātes un ērtības labad tika nolemts atsevišķas lietas uzticēt citiem. Tā radās darba dalīšana, bet diemžēl tā radās ne tikai darba dalīšana, tā radās arī - tā vairs nav mana darīšana. Un, pateicoties tam, radās politika,» tiek pieteikta humorista Jāņa Skuteļa jaunā stāvkomēdija Politika, kuras pirmizrāde notiks šo ceturtdien, 12. novembrī, plkst. 19 kino Splendid Palace Lielajā zālē.

Neiebraukt auzās

«Es veltu daudz vairāk laika, izvēloties ēdienu kafejnīcā, nekā partijas sarakstu, par ko balsot vēlēšanās,» atzīst Jānis Skutelis, kurš savā stāvkomēdijā centīsies izšķetināt, kas ir politika gan teorijā, gan arī praksē. «Es sapratu, ka tas ir veselas izrādes vērts, cik ļoti mani un cilvēkus vispār maz satrauc politika, jo mēs jūtamies vīlušies tajā un līdz ar to pārstājam interesēties par to, bet tas nav pats labākais risinājums - roka uz pulsa jātur,» uzskata humorists.

Šajā darbā Jānis Skutelis mēģinās saprast procesu kā tādu un pievērsties atsevišķiem tajā iesaistītajiem cilvēkiem un viņu rīcībai - politikas definīcijas var atrast grāmatās, bet realitāte vienmēr ievieš savas korekcijas. «Personāži šajā «ludziņā» darbojas tādi, kādi darbojas, un, pievēršoties viņiem, mēs varam secināt, kas tas ir - kas ir jādara, kas nav jādara, ko mēs gaidām, ko mēs negaidām,» paskaidro humorists, kurš to uztver kā ļoti izaicinoša lietu.

Lai neiebrauktu ne auzās, ne rudzos, ne kādā citā labībā par šo kutelīgo tēmu, izrādes tapšanas laikā Jānis Skutelis sadarbojās ar vairākiem konsultantiem. «Es padauzījos,» atklāj humorists, kuram talkā ir nācis žurnālists Jānis Domburs, politologs Ivars Ījabs, antropologs un bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Vai Jāņa Skuteļa priekšstati par politiku būtiski atšķīrušies no diskusijas dalībnieku teiktā? «Es esmu kā patērētājs, viņi - kā ražotāji, kuri parasti drusku labāk zina, kas ir kāda produkta sastāvā,» viņš salīdzina.

Ķēpīga lieta

«Visur citur pasaulē politika ir viena no smieklīgajām lietām,» stāsta Jānis Skutelis, kurš īpaši izceļ britu televīzijas raidījumus, kas kļūst arvien drosmīgāki un drosmīgāki. Savukārt pie mums politika esot nepelnīti izkritusi ārā no tēmu loka, par kurām joko visbiežāk. «Es to gribētu mainīt,» apņēmības pilns ir humorists, kurš vēlas, lai cilvēkiem būtu iespēja pasmieties par to. «Un pie reizes parunāt par to,» akcentē Jānis Skutelis, kurš izrādes plakātā atgādina ASV prezidentu Baraku Obamu.

«Jokot par politiku Latvijā ir ķēpīga lieta, jo mums trūkst gan kopēju zināšanu par to, gan arī politiskās satīras tradīcijas kā tādas,» teic humorists un piebilst, ka jokot par sieviešu un vīriešu attiecībām ir daudz vienkāršāk, jo šajā tēmā mēs visi esam eksperti, esam gatavi uztvert un dalīties. Tas pats attiecas uz Saeimas deputātiem. «Ja runā par sarežģītākām tēmām, tad ļoti maz ir tādu, kuri «dedzinātu» tribīnē un paustu savu viedokli,» viņš skaidro.

Politikas tēmai humorists ik pa laikam pievēršas arī savā Pusnakts šovā septiņos ar Jāni Skuteli, kurš tiek izrādīts mūzikas namā Daile un pēc tam ierakstā ievietots internetā (nākamais pasākums - 22. novembrī plkst. 19). Šī paša šova interjerā viņš piedāvāja arī eksperimentālu projektu, kurā pievērsās tikumības tēmai. «Analītisks raidījums, kurā galvenais analīzes instruments ir humors,» raksturo Jānis Skutelis un atklāj, ka nākamajā gadā šāda veida raidījums varētu parādīties televīzijā.

Tuvākās Politikas izrādes - 12., 13., 14., 15., 18., 19., 20., 27., 28. un 29. XI kino Splendid Palace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?