Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Taksometrs vai izklaide

Noteikumi, kas reglamentē pasažieru velosipēdu jeb tautā tā saukto velorikšu izmantošanu Rīgas teritorijā, darbojas jau gandrīz divus gadus, bet to ievērošana ne vienmēr norit gludi, par to liecina iedzīvotāju sūdzības. Pēc Rīgas pašvaldības policijas (RPP) datiem, līdz šā gada 1. jūlijam konstatēti 64 pārkāpumi. Jautājumu par velorikšu darbību Rīgā izskatīs Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja Daiņa Turlā (GKR) vadībā, un nolemts apkopot priekšlikumus, ko iesniegt Transporta un satiksmes komitejai, lai tā savukārt varētu izstrādāt grozījumus saistošajos noteikumos.

Nav strīda par to, ka velorikšas kā pakalpojuma veids Rīgā ir pieprasītas. Tas, par ko jāizšķiras domniekiem, - vai uzskatīt rikšas par tūristu vizināšanās transportu konkrētā maršrutā vai par taksometra paveidu, kas nogādā klientu no viena punkta uz otru. «Šobrīd noteikumi to nenosaka, tāpēc rodas pārpratumi pašiem uzņēmējiem, pasažieriem un iedzīvotājiem,» Dienai norāda D. Turlais.

RPP šogad fiksējusi 14 pārkāpumu, kad velorikša braukusi bez izsniegtas maršruta atļaujas vai ārpus atļautā maršruta, 14 gadījumu, kad rikšai nav bijis vajadzīgais aprīkojums, bet 18 gadījumos rikšai nav bijusi redzamā vietā piestiprināta pakalpojuma sniedzēja vizītkarte, informācija par komercpakalpojumu maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumi latviešu un vismaz divās svešvalodās. Deviņu rikšu vadītāji nav varējuši policistiem uzrādīt vadītāja apliecību vai maršruta karti, bet divos gadījumos pārsniegts atļautais pasažieru skaits.

Policija domniekiem sagatavojusi arī vairāku problēmu uzskaitījumu un piedāvājusi iespējamos risinājumus. Konstatēts, ka klientiem informācija par pakalpojumu cenu ir norādīta slikti redzamā vietā un to aprēķina pasažieru velosipēda vadītājs pēc nobrauktā laika. Ne vienmēr klients uzņem nobraukuma laiku, un bieži pasažieru velosipēda vadītāji to ļaunprātīgi izmanto, pierēķinot papildu laiku un pieprasot lielāku samaksu.

Policija iesaka noteikt kārtību, ka klients ar velorikšas vadītāju aizpilda pirmčeku, kamēr brauciens nav sākts, jau iepriekš vienojoties par laiku un samaksu. Pēc brauciena norēķināšanās notiktu atbilstoši šim pirmčekam. Tāpat kā problēma norādīti ļoti mazi burti un cipari, ar kādiem minēta maksa par braucienu. Policija arī vēlētos ieviest stingrākus apstāšanās un stāvēšanas noteikumus pasažieru velosipēdu vadītājiem - atļaut to apstāšanos tikai vienā rindā, paralēli ceļa, brauktuves, laukumu, gājēju ceļu, ietvju malām, netraucējot brīvu citu satiksmes dalībnieku (tai skaitā gājēju) kustības plūsmu un neradot apdraudējumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tiesa, gandrīz tieši tā formulēts punkts ir jau pastāvošajos noteikumos.

Daudz iedzīvotāju sūdzību ir par skaļas mūzikas atskaņošanu, tostarp nakts stundās. Šogad par to sastādīti protokoli 14 rikšām, informēja RPP pārstāvis Mārtiņš Dzērve. Ir paredzēts sagatavot grozījumus noteikumos, kas aizliedz mūzikas atskaņošanu vispār.

Šādu priekšlikumu izteicis pašu velorikšu pārstāvis - SIA CR Limited valdes priekšsēdētājs Zigmārs Kaprānovs, kura baltās rikšas Rīgā atpazīstamas kā Glow Taxi. Viņaprāt, gandrīz divus gadus spēkā esošie noteikumi nav garantējuši kārtību, bet pamatā tikai ierobežojuši biznesu, nosakot maršrutus. «Domes vīzija bija, ka mēs būsim kaut kas līdzīgs tūristu vilcieniņam, kas apmet vienu līkumu pa Vecrīgu. Nekur pasaulē tā nenotiek. Ar velorikšu brauc cilvēks, kurš reizē grib gan piedzīvojumu, gan nonākt savā viesnīcā. Šobrīd nav iespējams klientu aizvest uz viesnīcu, nepārkāpjot noteikumus,» uzsver Z. Kaprānovs.

Viņš arī skeptiski izturas pret noteikumu prasību lietot drošības jostas - tas ir izpildīts, taču rikšu īpašniekam ir pārliecība, ka avarējot jostas nedos nekādu efektu. Vaicāts, kāda sajūta palika pēc komitejas sēdes, Z. Kaprānovs saka, ka radies iespaids - kaut kas tiks mainīts, taču nevar zināt, vai šīs izmaiņas uzlabos situāciju rikšām.

Viena ideja, kas varētu īstenoties jau drīzumā, ir informēt iedzīvotājus par teritoriju, kurā rikšu darbība ir atļauta. Saistošajos noteikumos šī teritorija ir nosaukta, taču pilsētā informācijas par to nav, norādīja D. Turlais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?