Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tālās galaktikas pasaka turpinās

Neticami, Dž. Dž. tas izdevās, labākais kases grāvējs kopš oriģināla, juhū! - tik jūsmīgas atsauksmes pārplūdināja vietni Twitter uzreiz pēc Zvaigžņu kari. Spēks mostas pirmizrādes 14. decembrī. Trešdienas rītā ārzemju medijos parādījās arī ne mazāk slavinošas recenzijas, kas vēsta - septītā kosmosa piedzīvojumu sāgas filma ir kaismīgi mīlētās oriģinālās triloģijas cienīga.

Džordža Lūkasa radītās zinātniskās fantastikas filmu sērijas jaunākā daļa ir šī gada gaidītākais un noslēpumainākais kino notikums. Zvaigžņu kari. Spēks mostas savu pirmizrādi piedzīvo desmit gadu pēc pēdējās kosmosa sāgas filmas Situ atriebība, kas 2005. gadā noslēdza ne īpaši veiksmīgo paša Lūkasa režisēto oriģinālās triloģijas prīkvelu sēriju.

Rekordiem jākrīt

Zvaigžņu karu atdzimšana bija režisora Dž. Dž. Eibramsa rokās. Šī nav viņa pirmā sastapšanās ar popkultūrā mīlētām filmu sērijām (viņš veidojis Neiespējamās misijas un Zvaigžņu ceļa turpinājumus) un nelolo ilūzijas: «Lai ko tu darītu, būs cilvēki, kuriem kaut kas nepatiks.» Spriežot pēc pirmajām atsauksmēm, Eibramss var atviegloti uzelpot - fanu un kritiķu vēlmes izdevies apmierināt, tagad atliek vien vērot, kā augs filmas ienākumi.

Disneja studija, kas 2012. gadā no Lūkasa par četriem miljardiem dolāru iegādājās leģendāro filmu franšīzi, no Zvaigžņu kariem sagaida prāvu peļņu (eksperti prognozē, ka tā varētu sasniegt 2,7 miljardus dolāru). Līdz Spēks mostas pasaules pirmizrādei 18. decembrī biļešu iepriekšpārdošanā jau nopelnīti vairāk nekā 50 miljoni dolāru. Industrija gaida - varbūt izdosies pārspēt līdz šim pelnošākās filmas Avatars sasniegumus.

Lūkasa impērijas tapšana

Pirmā Zvaigžņu karu daļa uz kinoekrāniem nonāca 1977. gadā un kļuva par tolaik pelnošāko filmu, apsteidzot Stīvena Spīlberga populāro trilleri Žokļi. Kosmosa sāgas tēva Džordža Lūkasa veikumu atzinīgi novērtēja ne tikai skatītāji, bet arī ASV Kinoakadēmijas biedri, izvirzot kinolenti 10 Oskara nominācijām, to skaitā - labākā filma un režija. Tomēr Zvaigžņu karu franšīze triumfu vienmēr piedzīvojusi tieši «tehniskajās» kategorijās. 1978. gadā tā tika apbalvota par labāko montāžu, skaņu un muzikālo noformējumu, vizuālajiem efektiem, kostīmiem un dizainu. Pirmās filmas grandiozie panākumi rosināja uzņemt vēl divas oriģinālās Zvaigžņu karu triloģijas daļas - Impērija dod atbildes triecienu un Džedaju atgriešanās -, kuras tapa pēc Lūkasa radītā stāsta, bet ne vairs viņa režijā.

Lūkasa radītā pasaka, kas sākas ar vārdiem «Sensenos laikos tāltālā galaktikā...», ar savu vērienu atbilst zinātniskās fantastikas kosmiskās operas žanram. Tam gan nav tiešas saistības ar muzikāli dramatiskajiem sacerējumiem, bet raksturīgs ievērojams mērogs - ceļojumi starp planētām un galaktikām, grandiozas cīņas - un nereti arī sentimentāla noskaņa. Zvaigžņu karu sāgas vidē ceļojumi starp planētām savijušies ar pieaugšanas stāstu motīviem. Pirmās trīs filmas, kuras vēlāk pēc prīkvelu iznākšanas numurētas kā IV, V un VI, ļauj sekot līdzi jauna varoņa Lūka Skaivokera ceļojumiem pa Zvaigžņu karu galaktiku. Savu piedzīvojumu laikā viņš kļūst par džedaju (ko līdzīgu bruņiniekam) un palīdz dumpiniekiem cīņā ar ļaunuma impēriju. Savukārt vēlāk tapušās daļas (Ļaunumu vēstošā ilūzija, Klonu uzbrukums un Situ atriebība) pievēršas stāstam par sāgas galvenā varoņa Lūka tēvu.

Pilnīgā slepenībā

Spēks mostas darbība noris 30 gadu pēc oriģinālās filmu sērijas noslēguma. Tas, kas pa šo laiku noticis tāltālajā galaktikā, līdz jaunās daļas pirmizrādei bija visstingrāk glabātais noslēpums. Disneja studija pat algojusi īpašu komandu, kas rūpējusies, lai informācija par topošo filmu netiek publiskota. Kinolentes pabeigtā versija pirms pirmizrādes medijiem netika izrādīta.

Dž. Dž. Eibramss, veidojot Spēks mostas, vēlējies pietuvoties oriģinālās triloģijas darbiem. Filma uzņemta uz 35 mm kinolentes, un tās skaņu celiņu veidojis Džons Vilijams, Holivudas kinomūzikas klasiķis. Režisors centies jauno filmu nepārvērst par izskaistinātu specefektu parādi, tā vietā maksimāli izmantojot un atjaunojot vecajās filmās redzamās dekorācijas un rekvizītus.

Septītās filmas centrālajiem varoņiem, kurus attēlo jaunie aktieri Deizija Ridlija, Džons Bojega, Ādams Draivers, pievienojas arī klasiķi Marks Hemils (Lūks Skaivokers), Kerija Fišere (princese Leja) un Harisons Fords (Hans Solo).

Pašlaik jau sākusies astotās Zvaigžņu karu daļas uzņemšana, plānots, ka tai līdz 2019. gadam pievienosies vēl viena filma, noslēdzot trešo triloģiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?