Savos pirmsākumos viduslaikos tarte tomēr ir bijusi sāļa - pildīta ar gaļu -, tikai vēlāk ir veidojušās jau mūsdienās tik populārās modernās tartes - ar augļiem, šokolādi un krēmiem. Tieši tartes daudzveidība manī raisa simpātijas, jo, piemēram, izmantojot vienu saldo mīklu, var veidot bezgalīgas tartes versijas, tieši tāpat to var darīt no sāļās smilšu mīklas. Tarte var būt dažāda izmēra (piemēram, 23 vai 10 cm), bet man patīk tās formas, kas ir ar viļņaino malu, jo tad gatavā tarte ir arī estētiski skaista.
Lai rosinātu jūs pašas izcept tarti, izklāstīšu savus sestdienas plānus. Tā kā esam četras draudzenes ar dažādām garšas sajūtām, izmantošu astoņas mazās formas, kas man ir, - katrai būs divas tartes vai četras pustartes. Tā kā gala rezultāts būs pietiekami sātīgs, skaita ziņā būs pietiekoši. Gatavojam! Pirmais ir mīkla. Ja pati gatavojat mīklu, protams, var pagatavot gan saldo (vairāk cukura), gan sāļo mīklu (man garšo, ja pievieno svaigu timiānu). Ja jūs apciemojis slinkums, smilšu mīklu var nopirkt teju katrā veikalā. Es mīklu izrullēju tartes formas izmērā apmēram 2-3 mm biezumā, tad uzmanīgi ielieku to formā, veidojot «gultu», vēl izlīdzinot un paceļot malas.
Manos plānos sestdienai ir laša tarte ar auksti un karsti kūpināta laša šķēlītēm un garnelēm. Otra būs siera tarte (uz pamatnes izklāti neregulāras formas dažādi sieri, sevišķi labi der Dor Blue un citi zilie sieri, arī kazas siers), šo tarti varat papildināt ar kaltētiem tomātiem (versija Nr. 1) vai sparģeļiem (versija Nr. 2). Vēl nesen atradu interesantu tartes versiju ar bietēm un sieru - arī šo noteikti izmēģināšu. Visu kopā satur olu un svaigā krējuma masa, kuru nevajag kult, tikai maisīt. Kad tarte izcepta, to, protams, var un vajag rotāt gan ar svaiga bazilika lapām, gan timiāna zariņiem - jebko, kas vislabāk garšo. Parasti pie sāļās tartes es arī pasniedzu svaigus rukolas salātus, ko šoreiz papildināšu ar avokado, bumbieriem un granātābola sēklām, pārliešu ar vieglu eļļas, balzametiķa un medus mērci.
Viena saldā būs ābolu tarte, kuras sagatavošana ir gandrīz tāda pati kā sāļajām - pildījumu cep kopā ar mīklas pamati. Divas citas iepriekš izceptas tartes formas esmu nolēmusi vienkārši pildīt ar krēmu - vienā citronu krēms un otrā - šokolādes krēms. Šogad uz Ziemassvētkiem tik populāri bija gatavot trifeles - lūk, šo pašu trifeļu masu var pildīt arī izceptā tartes pamatnē. Gatavs! Nu jā, var pagaidīt, kamēr sastingst. Pie saldās ābolu tartes var pasniegt saldējumu vai vaniļas mērci. Un, protams, labu karstu kafiju.
Nu tad, draugi, šajā sestdienā cepam tartes! Ceru, ka jums garšos.