Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tas nav ugunsdzēsēju orķestris

Atklājot jauno koncertsezonu, profesionālais pūtēju orķestris Rīga diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā Lielajā ģildē 21. septembrī muzicēs kopā ar publikas iemīļoto, pasaulē plaši pieprasīto latviešu pianistu Vestardu Šimku, atskaņojot amerikāņu XX gs. mūzikas klasiķa Džordža Gēršvina Rapsodiju blūza stilā. Viņam tā būs pirmā radošā satikšanās ar pūtēju orķestri.

«Cilvēki mēdz domāt, ka pūtēju orķestris ir tāds ugunsdzēsēju orķestris. Rīga skan tik smalki, niansēti un krāsaini kā īsts simfoniskais orķestris,» priecājas Vestards Šimkus. Kopspēli viņš gaida ar lielu nepacietību, jo līdz šim Rapsodiju blūza stilā spēlējis tikai ārkārtīgi sarežģītajā un virtuozajā, paša Gēršvina veidotajā klavieru solo versijā. Orķestris Rīga un Vestards Šimkus Gēršvina blūzu rapsodiju atskaņos arī Latvijas mūzikas dienās Pēterburgas konservatorijas Lielajā zālē.

Kaut kas neparasts: neraugoties uz aizņemtību, Vestards līdz Ziemassvētkiem atradis iespēju četras reizes uzstāties Rīgā, Lielajā ģildē. Tieši pēc mēneša, 21. oktobrī, viņš kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un savu vismīļāko diriģentu Karelu Marku Šišonu spēlēs Bēthovena 4. Klavierkoncertu, ar kuru savulaik uzvarēja Marijas Kanalsas konkursā Barselonā un kuru sauc par «sev mīļākā komponista vismīļāko klavierkoncertu». Atskaņot to kopā ar Šišonu esot sapņu projekts. Pianists priecājas, ka 12. novembrī ar Liepājas simfonisko orķestri viņš Rīgā atskaņos Andra Dzenīša klavierkoncertu, ko pavasarī pirmatskaņoja Liepājā. Savukārt koncertā 9. decembrī viņš prezentēs savu jauno, Vācijā kompānijas Ars izdoto Bēthovena sonāšu albumu, kurā skanēs arī viņa slavenās Eiropas Savienības variācijas par Bēthovena 9. simfonijas tēmu.

Latvijā Vestards muzicēs starp solokoncertiem Hamburgas Mūzikas akadēmijas zālē (26.X), Maskavas Mūzikas namā (novembrī) un Granadā, kur šomēnes noslēgs pavasarī iesākto koncertturneju ar dažādiem Spānijas orķestriem. «Visu mūžu atcerēšos pagājušo sezonu, kad mēneša laikā bija pusotru reizi jāapbrauc apkārt pasaulei un katru vakaru bija koncerts citā kontinentā. Es ceru, ka tas vairs neatkārtosies, jo tobrīd mans vienīgais uzdevums bija izdzīvot,» - tā Vestards, priecādamies, ka šosezon pārsvarā ceļos pa Eiropu un Krieviju. «Aizvadījis dzīvē visaizņemtāko vasaru un pabeidzis koncertsērijas Spānijā un Francijā, es paņēmu trīs brīvdienas, kuras vienkārši nogulēju Vidusjūras krastā. Viļņu šļaksti un visapkārt tikai zila debess un jūra... Atbraucu melns, melns.» Vestards atklāj, ka arī šomēnes Granadā «nočiepšot» vienu dienu. Viņš to sauc par laimes zagšanu.

Kā viņš vērtē vēlēšanu rezultātus? «Mani uzjautrina tas, ka ar politiku un ekonomiku nesaistītiem cilvēkiem uzdod šādus jautājumus. Lai analizētu procesus, tajos ir jāiedziļinās, un vissliktākais ir kādu slavenu cilvēku populistiski saukļi, uz kuriem mediji cer, ka «pavilksies» sabiedrība.. Personiskā sajūta ir neatkarīga no vēlēšanu rezultāta, jo es uzskatu - latvieši ir dimbā! Kopš mums ir starptautiskais aizdevums, Latvija vairs nav neatkarīga un mēs vēl ilgi nedzīvosim normālā, turīgā zemē. Dzirdēt, ka cilvēki, kuri saņem fantastiskus atalgojumus ar šo valsti saistītās iestādēs, saka, ka krīze ir pārvarēta un viss ir labi, man gribas drusku iebilst, jo milzīgs sabiedrības daudzums dzīvo arvien sliktāk un tāpēc galu galā pamet valsti. Tas ir vislielākais noziegums pret Latvijas tautu, ka radīti apstākļi, lai tā notiktu. Runāt par augšupeju šādā kontekstā ir vairāk nekā bezkaunīgi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?