Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tautas partija ies savu ceļu

Tautas partija ir nolēmusi iet pati savu ceļu, un tās vadība nekad arī neesot solījusi apvienoties ar LPP/LC, ar kuru kopā uz 10. Saeimas vēlēšanām izveidoja apvienību Par labu Latviju!. Kopīgais starts vēlēšanās ar uzņēmēju karogu nedeva cerēto veiksmi - astoņas vietas Saeimā, no kurām puse ir Tautas partijai, ir zemākais punkts, kādā TP jebkad pēc vēlēšanām ir atradusies. Tautas partijas (TP) līderis Andris Šķēle Dienai pieļāva, ka būs vajadzīgi četri vai pat astoņi gadi, lai TP atgūtu ietekmi Latvijas politikā, kurā tā vairākkārt ir bijusi līdere.

«Nav runa par vēlēšanu kļūdām. Tautas partijai tā mugursoma ir pilna ar netīkamu bagāžu - TP bija ieguvusi augstprātīgas partijas tēlu, personāliju kļūdas strauji grāva uzticību par kompetenci,» pirms sestdien paredzētā TP kongresa Dienai atzina A. Šķēle un pieminēja vēl nepabeigto tiesvedību jautājumā par iespējamajiem pārkāpumiem 9. Saeimas vēlēšanu kampaņā. Tā var beigties ar ievērojamas summas atmaksāšanu Valsts kasē. A. Šķēle gan vēl cer, ka partijas argumenti pārliecināšot Augstāko tiesu. Kad A. Šķēle esot atsaukts atpakaļ un uzņēmies partijas vadību, TP «atradās uz tādām kā lejupslīdošām eskalatora kāpnēm, mugursoma bija gana pilna un nevarēja tā viegli apgriezties un uzskriet pa tām kāpnēm augšā».

Zaudē cīņā ar ZZS

Tautas partijā joprojām ir ap 1200 biedru. Saeimā TP pārstāv četri deputāti - A. Šķēle, Edgars Zalāns, Māris Kučinskis un Imants Jānis Bekešs. Gada laikā no TP esot izstājušies 47 biedri. Partijai jeb drīzāk no tās sarakstiem ievēlētajiem cilvēkiem joprojām vēl ir pietiekama ietekme pašvaldībās, bet - ne vairs tik liela, cik pēc 2009. gada pašvaldību vēlēšanām. No TP izstājās Saldus novada domes priekšsēde Indra Rassa, kam īstos iemeslus tā arī neviens nav pateicis. TP valdes pārstāvji toreiz sacīja, ka tas noticis Zaļo un Zemnieku savienības spiediena dēļ. Par TP nopietnāko politisko konkurentu ilgus gadus bija pamats uzskatīt Zaļo un Zemnieku savienību, jo tās abas bija reģionos spēcīgākās partijas, kas savstarpēji cīnījās par vēlētāju ārpus Rīgas. ZZS šajā cīņā ir ne tikai uzvarējusi, bet arī cenšas vājināt TP resursus novados. Lūgts to komentēt, viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis tikai atsmēja, ka nekas tāds nenotiekot. TP aiziešanu no Valda Dombrovska (JL) pirmās valdības var uzskatīt par nopietnu kļūdu tieši šo abu politisko spēku sāncensības kontekstā, jo tā deva iespēju ZZS atsperties un palielināt ietekmi.

No TP ir izstājies arī bijušais Saeimas un Limbažu novada domes deputāts Ziedonis Rubezis. Neoficiāla informācija bija, ka viņš tā rīkojies, lai varētu startēt konkursā uz kādu pašvaldības iestādes vadītāja amatu. Limbažu novadu vada ZZS. Z. Rubezis Dienai sacīja, ka tā nav tiesa - viņš strādājot Rīgā, bet dzīvojot Vidrižos, ceļā esot jāpavada daudz laika, un neesot, kad nodarboties ar politisko darbību. Tas neskan pārliecinoši no vietējā politiķa mutes, kuram savā pašvaldībā būtu jāpārstāv partija, no kuras viņš ievēlēts. Atšķirībā no LPP/LC, kuru masveidā atstāja pat veselas nodaļas, TP situācija nav tik kritiska. Arī Liepājas domes priekšsēža vietniece Silva Golde Dienai stāstīja, ka viņa uzticas TP vadībai, apzinoties, ka partija tagad «nav procesa virzītāja», bet labējās konservatīvās ideoloģijas nišā ir vieta un ar profesionālu piedāvājumu ir iespēja tajā nostiprināties. S. Golde atzīst, ka daudziem TP biedriem pašvaldībās tagad ir nopietns pārdomu laiks.

Daudz ko var izšķirt šis kongress, jo partijā ir cilvēki, kas nogaida. Viņu vidū ir arī Alūksnes novada vadītājs Aivars Fomins, kuram būšot svarīgi, vai kongress pietiekami skaidri atbildēs uz jautājumiem par TP tālāko darbību. Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters, kura novada slimnīcu un izglītības iestādes šajā nedēļā apmeklēja ZZS pārstāvji, ir nogaidošās pozīcijās. Taču viņa sacītais, ka vietējiem deputātiem lielās politikas problēmas nav tik aktuālas un vairāk interesē reģionālā attīstība, liecināja par gatavību drīzāk pievienoties reģionālo partiju veidotājiem. Arī M. Kučinskis domā - ja arī TP atstās tās vietējie līderi, viņi «nesasēdīsies pa Vienotības un ZZS laivām». Visticamāk, viņi uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā veidos reģionālās partijas.

Brīnumu nesola

No sarunas ar A. Šķēli kļuva skaidrs, ka nekādu brīnumainu piedāvājumu, ko partijas biedri varētu gaidīt kongresā, priekšsēdis piedāvāt nevarēs. PLL ir Saeimas opozīcijā, un vienīgais, ko tā var apsolīt, - īstenot saprātīgu un sabiedrībai saprotamu politiku, kā arī panākt, lai koalīcija tajā ieklausās. Bieži tā arī notiekot un valdības priekšlikumos TP saredzot savas idejas. Tie tagad ir agrākās varas partijas mazie politiskie prieciņi. Kopīgu startu ar LPP/LC vēlēšanās TP priekšsēdis par kļūdu neuzskata, jo šīs esot bijušas apvienību vēlēšanas - 10. Saeimā iekļuva tikai tie spēki, kuri startēja no apvienību sarakstiem.

Parasti TP savu kongresu rīkoja gada nogalē, bet šoreiz tas ticis trīs reizes pārcelts, lai dažādos forumos izvērtētu notikušo un lai «nosēstos emocijas». Kongresa laika pārlikšanas dēļ tajā nepiedalīsies partijas otrais priekšsēdis Atis Slakteris, kurš sen ieplānojis šajā dienā braucienu pie meitas uz Londonu. Interesi par TP viņš zaudējis nav un nāk arī uz TP valdes sēdēm. Cita TP kādreizējā vadītāja un ekspremjera Aigara Kalvīša gan kongresā nebūšot, jo viņš vairs neesot aktīvajā politikā. No bijušajiem līderiem uz kongresu plānojis ierasties tikai Mareks Segliņš, kurš arī vairs neesot aktīvs politikā, bet joprojām atbalsta konservatīvos uzskatus un tos politiskos spēkus, kas ir draudzīgi uzņēmējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tautas partija

1997. gada 18. decembrī - Andris Šķēle paziņo par nodomu veidot jaunu partiju
1998. gada 20. aprīlī - 206 sabiedrībā pazīstami cilvēki nāk klajā ar Tautas partijas manifestu Mēs mīlam šo valsti
1998. gada 2. maijā - notiek Tautas partijas dibināšanas kongress
7. Saeimas vēlēšanās 1998. gadā TP iegūst 24 mandātus
8. Saeimas vēlēšanās 2002. gadā TP iegūst 20 mandātu
9. Saeimas vēlēšanās 2006. gadā TP iegūst 23 mandātus
10. Saeimas vēlēšanās TP un LPP/LC veidotā apvienība Par labu Latviju! iegūst 8 vietas
Latvijas faktu aptaujā 2011. gada februārī Tautas partiju atbalsta 1,4% pilsoņu
TP ir strādājusi Andra Šķēles (TP), Andra Bērziņa (LC), Induļa Emša (ZZS), divās Aigara Kalvīša (TP), Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībās, kā arī pirmajā Valda Dombrovska (JL) valdībā, no kuras aizgāja
Partijas bijušie priekšsēdētāji Andris Šķēle, Atis Slakteris, Aigars Kalvītis, Mareks Segliņš
Kopš 2009. gada nogales TP atkal vada Andris Šķēle

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?