Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tehnoloģijas ienāk katrā mājā

Jau esam pieraduši, ka ikdienā katram kabatā ir mobilais telefons, kas patlaban pilda ievērojami vairāk funkciju, nekā tas bija ierasts vēl pirms dažiem gadiem, un faktiski šodien šī ierīce ir kabatas izmēra daudzfunkcionāla iekārta.

Līdzīgi ir arī elektroenerģijas nozarē, kurā vecos elektrības skaitītājus aizstāj moderni - viedie elektrības skaitītāji, kas ļauj ne tikai katra mēneša pēdējā dienā sarēķināt patērētās elektrības apjomu, kā tas galvenokārt bija līdz šim, bet arī sekot saviem elektrības lietošanas paradumiem, vērtēt elektrības lietošanas struktūru un precīzi analizēt katras elektroierīces reālo enerģijas patēriņa apjomu.

Turklāt to iespējams veikt ne tikai mājās, bet ar interneta starpniecību no jebkuras vietas, kur vien pieejams internets. Piemēram, ja šāds skaitītājs uzstādīts klienta lauku mājā, elektrības patēriņam viņš var regulāri sekot, atrodoties savā dzīvoklī Rīgā. Arī elektrības piegādātājiem paveras daudz lielākas iespējas. Viens no svarīgākajiem ieguvumiem ir aktuālo elektroenerģijas patēriņa datu pieejamība un attālinātas skaitītāja vadības iespējas, kas ļauj būtiski mainīt ierasto kārtību, kādā tiek iegūti dati, veikti norēķini un organizētas skaitītāju pārbaudes.

AS Sadales tīkls (ST) komunikācijas speciāliste Tatjana Smirnova Dienai vēsta, ka līdz šā gada 1. janvārim viedie elektroenerģijas skaitītāji visā Latvijā uzstādīti jau vairāk nekā 130 tūkstošos mājsaimniecību un juridisko personu objektos. Savukārt šā gada laikā paredzēts uzstādīt vēl 150 tūkstošus viedo skaitītāju. Kopumā 2016. gadā ST viedo skaitītāju uzstādīšanā plāno investēt 13 miljonus eiro.

T. Smirnova stāsta, ka patlaban pārsvarā viedie skaitītāji uzstādīti tiem klientiem, kuru vidējais gada elektroenerģijas patēriņš pārsniedz 2500 kilovatstundu, un šādu klientu vairāk ir pilsētās, īpaši Rīgas reģionā, nevis laukos.

«Katru gadu verifikācijas termiņa un dažādu tehnisku iemeslu dēļ jānomaina aptuveni 100 tūkstoši skaitītāju, tādēļ mums šobrīd ekonomiski izdevīgāk ir tos nomainīt ar viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem. Viedie skaitītāji ļauj attālināti un operatīvi iegūt informāciju par elektroenerģijas patēriņu un rādījumiem, kā arī nodrošina mūsu uzņēmumam informāciju par elektroapgādes traucējumiem un samazina skaitītāju apkalpošanas izmaksas,» akcentē T. Smirnova.

ST pārstāve arī uzsver, ka viedais skaitītājs sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām, tādēļ elektroenerģijas tirgotāji var piedāvāt ne tikai nakts un dienas elektroenerģijas tarifus, bet arī iespēju veikt norēķinus pēc dinamiskas elektroenerģijas cenas, kas piesaistīta elektroenerģijas cenai biržā. Savukārt elektrības patēriņa datu pieejamība ļauj tirgotājam sagatavot rēķinus atbilstoši klienta faktiskajam patēriņam. Tāpat detalizētas patēriņa informācijas pieejamība ļauj klientiem izmantot elektroenerģiju daudz efektīvāk, samazinot savu elektroenerģijas patēriņu.

Skaidrojot, vai līdz ar viedā skaitītāja uzstādīšanu samazinās konkrētā klienta patērētās elektroenerģijas apjoms, T. Smirnova norāda, ka jau patlaban ikviens klients, izvērtējot savus elektroenerģijas lietošanas paradumus, var efektīvi izmantot elektroenerģiju un vienlaikus samazināt tās patēriņu un tas nav atkarīgs no elektroenerģijas skaitītāja veida.

Atbilstoši ST noteiktajam plānam Latvijā esošos elektroenerģijas skaitītājus pilnībā nomainīt pret viedajiem skaitītājiem paredzēts līdz 2024. gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?