Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Telegrammās ziņots - pat cik tuvu prezidenti sēdējuši

No satraukuma par mobilo telefonu lietošanu pie stūres un ebreju īpašumu atdošanas kavēšanu līdz prezidenta vizīšu aprakstiem un politiķu raksturojumiem - tik dažāds ir WikiLeaks noplūdināto telegrammu saturs, ko ASV vēstniecība Latvijā sūtījusi Vašingtonai. ASV valdība joprojām norobežojas no jebkāda šo vairāk nekā divsimt tūkstošu telegrammu satura komentēšanas, norādot, ka šī materiāla noplūdināšana ir noziegums un tā ir paveikta nelikumīgā ceļā.

Telegrammas atklāj, ka ar ASV vēstniecības cilvēkiem sazinājušās visdažādākā ranga amatpersonas - ministri, ministriju darbinieki, lielu uzņēmumu vadītāji, tiek pieminētas sarunas ar žurnālistiem un politikas komentētājiem, uzrunāti dažādos jautājumos bijuši deputāti, Drošības policijas un citu tiesībsargājošo struktūru darbinieki, arī Eiroparlamenta deputāti. Valsts kontroliere Inguna Sudraba, par kuras it kā izteikto vēlmi veidot jaunu politisko spēku ziņojusi vēstniecība, telegrammas saturu noliedz un norāda - kāpēc bijušas šādas interpretācijas, viņa tikai paudusi sarunās savu viedokli par nepieciešamo varas centralizāciju, kas nepieciešama, lai panāktu mērķtiecīgu valdības darbību. Viņa arī norāda - valsts amatpersonas bieži tiekas ar dažādu valstu vēstniecību pārstāvjiem, tas nav nekas neparasts un ļauj paust savu viedokli attiecīgo valstu valdībām tieši, nevis pastarpināti caur medijiem.

Politiskās aizkulises aprakstītas desmitiem telegrammu - bijusī vēstniece Toda Beilija ziņojusi, kā bijušais Tautas partijas līderis Andris Šķēle vienpersoniski esot «iebīdījis» prezidenta krēslā Valdi Zatleru, un paudusi bažas par demokrātiskas sabiedrības turpmāko likteni, taču jau gadu vēlāk vēstnieks Čārlzs Larsons Vašingtonai ziņoja, ka V. Zatlers atzīst korupciju kā problēmu un ir gatavs mainīt sabiedrību. Vēstniecība informējusi arī par V. Zatlera tikšanās reizēm ar citu valstu prezidentiem - gan ar Gruzijas prezidentu Mihaelu Saakašvili, kas aprakstīta sīkās detaļās, pat tiktāl - cik tuvu prezidenti viens otram sēdējuši, gan ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vizītei uz Maskavu pievērsta īpaša uzmanība, sākot no tās organizēšanas brīža, īsajai tikšanās reizei Helsinkos «siltā atmosfērā» un ielūguma uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā pieņemšanai. Pēc noplūdināto telegrammu satura arī var spriest, ka ASV bija svarīgi, lai Latvija nogludinātu attiecības ar Krieviju, arī sakārtotu robežlīgumu un vienotos par enerģētikas jautājumiem, par ko īpašā tikšanās reizē ar augsta līmeņa ASV amatpersonu, valsts sekretāra palīgu Eiropas un Eirāzijas jautājumos Denu Frīdu, 2007. gadā apspriedušies gan Ministru kabineta locekļi, gan Valsts prezidents V. Zatlers.

Visas noplūdinātās telegrammas joprojām atrodamas globālā tīmekļa dzīlēs, un vismaz pagaidām nešķiet, ka tās jebkādā veidā varētu tikt izdzēstas, kā rezultātā varētu parādīties arvien jauna informācija par it kā ASV diplomātu sūtīto informāciju. Šī gada februārī oficiāli izvirzītas apsūdzības bijušajam ASV armijas izlūkdienesta analītiķim Bredlijam Meningam, kurš tiek vainots par informācijas nodošanu WikiLeaks, savukārt lielu troksni sacēlušā neatkarīgā «patiesības rupora» dibinātājs Džūljens Asānžs gaida tiesas spriedumu Lielbritānijas tiesā un jau paziņojis, ka grasās startēt savas dzimtās Austrālijas Senāta vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?