Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tērējam daudz, bet neefektīvi

Latvija no valsts pamatbudžeta procentuāli izglītībai tērē vairāk līdzekļu nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) valstīs. 2013. gadā Latvija no budžeta izglītībai tērēja 15,7%, bet vidēji ES tie ir 10,3%. 2016. gadā plānots, ka izglītībai tiks tērēti 13,8% no budžeta. Papildus tam saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža Andra Jaunsleiņa teikto pašvaldības izglītības iestāžu infrastruktūras uzturēšanai tērē apmēram pusi no sava budžeta.

Tas liek uzdot jautājumu, kāpēc ar samērā tik lielu budžeta finansējumu izglītībai naudas tomēr trūkst, vai tas neliek domāt par neefektīviem tēriņiem.

Ēku noslodze tikai 50%

Dienai atzīst izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile: «Ja skolu tīklu būtu iespējams optimizēt un padarīt efektīvāku vienas dienas laikā, varētu teikt, ka vispārējai izglītībai līdzekļi patiešām ir pietiekami.» Taču skolu tīkla optimizāciju ir plānots īstenot vēl četrus gadus un pabeigt tikai 2020. gadā. Par šo tēmu jau 2001. gadā, tātad pirms četrpadsmit gadiem, izglītības eksperts, pašreizējais Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks rakstīja: «Latvijas izglītības problēmas saistās, pirmkārt, ar neefektīvu resursu izmantošanu. Latvijā ir saglabājies tradicionāli blīvs skolu tīkls ar novecojušu infrastruktūru, lieliem energoizdevumiem un relatīvi zemu klašu piepildījumu, kas neatbilst šodienas iedzīvotāju blīvumam un kvalitātes prasībām. Latvijā ir viena no pasaulē augstākajām skolēnu - skolotāju skaita attiecībām, aptuveni viens skolotājs uz desmit audzēkņiem, ko veicina un nosaka gan lielais skolu skaits, gan šaurā pedagogu kvalifikācija.»

Kā redzams, situācija pēc četrpadsmit gadiem ir mainījusies ļoti minimāli. Pašlaik lauvas tiesa no izglītībai atvēlētajiem līdzekļiem ir mērķdotācijas pašvaldībām skolotāju algu nodrošināšanai. Jāteic, ka mazo skolu un mazo klašu lielā skaita dēļ Latvijā ir ievērojami mazāks skolēnu skaits uz vienu skolotāju nekā citviet ES. M. Seile stāsta, ka saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pētījumu vidējā izglītības iestāžu ēku noslodze ir tikai 50% no to kapacitātes. Tajā pašā laikā M. Seile uzsver, ka pamatskolas, kurās mācās bērni no pirmās līdz sestajai klasei, tāpat kā līdz šim paliks iespējami tuvu bērnu dzīvesvietai. Savukārt vidusskolu tīkla optimizācijas nolūkos plānots noteikt limitu, cik skolēnu nepieciešams, lai vidusskolā varētu atvērt 10. klasi.

Naudas pietiek

Arī bijušais izglītības un zinātnes ministrs un pašreizējais Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs Roberts Ķīlis uzsver, ka runa ir nevis par līdzekļu nepietiekamību, bet efektīvu izlietojumu. «Manā skatījumā naudu izglītības sistēmai vairāk dot nav nepieciešams, to nevar prasīt no nodokļu maksātājiem, jo atvēlētā summa jau pašlaik ir ievērojama. Ir jādomā, kā to efektīvāk izlietot, pašlaik lauvas tiesa izglītībai atvēlēto līdzekļu ir pedagogu atalgojums. Noteikti ir nepieciešama skolu tīkla reforma, taču tam ir vajadzīgs, lai iesaistītos pašvaldības, kuras līdz šim tam ir pretojušās. Protams, pašvaldībai ir izdevīgi, ka tās teritorijā ir iestāde ar darbvietām, kuras finansē valsts. Tā ir gan nodarbinātība, gan ienākumi pašvaldības budžetā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Taču šāda pieeja nav tālredzīga un valstij dārgi izmaksā. Jāteic, ka arī augstskolas pretojas reformām un labprāt turas pie pašreizējās kārtības, lai gan ir skaidrs, ka studentu skaits ar katru gadu saruks. Pietrūkst stratēģiskā redzējuma, ka līdzekļi, kas tiek izmantoti pārāk daudzu skolu un augstskolu uzturēšanai, varētu tikt izmantoti daudz gudrāk,» norāda R. Ķīlis.

Cits bijušais izglītības un zinātnes ministrs, pašreizējais Domnīcas Certus dibinātājs Vjačeslavs Dombrovskis uzsver, ka Eiropas mērogā Latvija ir unikāla ar savu zemo iedzīvotāju blīvumu, respektīvi, cilvēki dzīvo ļoti izkliedēti, un tas būtiski sadārdzina infrastruktūras, tostarp skolu, uzturēšanas izmaksas. Tomēr V. Dombrovskis nepiekrīt, ka izglītībai nevajadzētu vairāk naudas. «Izglītībā ir nepieciešamas strukturālās reformas, taču to ieviešanai vajadzīgi papildu līdzekļi. Skaidrs, ka, samazinot skolu skaitu, būs jāatlaiž skolotāji. Valstij kā darba devējam ir pienākums parūpēties par to, kas ar šiem cilvēkiem notiks. Vai tā būs priekšlaicīga pensionēšanās vai k āds cits risinājums, taču tam būs nepieciešami līdzekļi,» norāda V. Dombrovskis.

Ietaupījumiem jāpaliek nozarē

Daudz piesardzīgāks attiecībā uz skolu slēgšanu ir LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, kurš uzsver: «Neesam pret vidusskolu tīkla apvienošanu, taču nepieciešama individuāla pieeja katrai pašvaldībai. Nevar centralizēti no Rīgas noteikt vienādus normatīvus visām teritorijām, jo atšķiras iedzīvotāju blīvums. LPS uzskata, ka centralizēti noteikt limitu, cik jābūt skolēniem, lai varētu atvērt 10. klasi, nedrīkst un ir jāļauj katrai pašvaldībai, kas ir attiecīgās izglītības iestādes dibinātāja, izlemt, vai saglabāt vidusskolu, ja skolēnu skaits ir mazāks, nekā ministrija iecerējusi noteikt. Jādomā, lai vidusskolas būtu pieejamas arī mazturīgām ģimenēm. Es saprotu, ka pie vidusskolām var būt dienesta viesnīcas, taču pašlaik tādu nav. Līdz ar to mēs daudzviet vidusskolu slēgšanai neesam gatavi. Turklāt līdztekus vidusskolu skaita samazināšanai būtu jādomā par ceļu uzturēšanu normālā stāvoklī, tam būtu jāiet roku rokā,» pauž A. Jaunsleinis.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsver, ka arodbiedrība atbalsta vidusskolu tīkla sakārtošanu, ja pamatskolas paliek iespējami tuvu dzīvesvietai. Taču, kā uzsver I. Vanaga, tādējādi ietaupītajai naudai būtu jāpaliek izglītības nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Plānotie valsts pamatbudžeta izdevumi izglītībai 2

Pavisam - 668 miljoni 684 tūkstoši 213 eiro jeb 13,8% no kopējiem budžeta izdevumiem (kopā ar ES struktūrfondu līdzfinansējumu)
No tiem: 337 miljoni 774 tūkstoši eiro mērķdotācijas pašvaldībām
256 miljoni 688 tūkstoši 643 eiro Izglītības un zinātnes ministrijai
7 miljoni 725 tūkstoši 256 eiro Zemkopības ministrijai
459 tūkstoši 880 eiro Ministru kabinetam
40 tūkstoši 674 323 eiro Kultūras ministrijai
25 tūkstoši 362 108 eiro Veselības ministrijai
Avots: Finanšu ministrija

Bez nosaukuma

Pavisam - 668 miljoni 684 tūkstoši 213 eiro jeb 13,8% no kopējiem budžeta izdevumiem (kopā ar ES struktūrfondu līdzfinansējumu)
No tiem: 337 miljoni 774 tūkstoši eiro mērķdotācijas pašvaldībām
256 miljoni 688 tūkstoši 643 eiro Izglītības un zinātnes ministrijai
7 miljoni 725 tūkstoši 256 eiro Zemkopības ministrijai
459 tūkstoši 880 eiro Ministru kabinetam
40 tūkstoši 674 323 eiro Kultūras ministrijai
25 tūkstoši 362 108 eiro Veselības ministrijai
Avots: Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?