Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tiesā grieķu cīnītāju par taisnību

Grieķu žurnālists Kosts Vaksevans ceturtdien stājās tiesas priekšā par to, ka atklāja vairāk nekā 2000 tautiešu, kuri glabā naudu kādā Šveices bankā. Policija uzskata, ka viņš ir pārkāpis šo cilvēku privātumu. Notiesāšanas gadījumā žurnālists var saņemt līdz trim gadiem cietumā. K. Vaksevans ir pārliecināts, ka rīkojies Grieķijas sabiedrības interesēs, un pārmet grieķu politiķiem un tiesībsargājošajām iestādēm nevēlēšanos pārbaudīt, vai sarakstā esošās personas un uzņēmumi nav izvairījušies no nodokļu nomaksas.

Lagardas saraksts

Pagājušajā sestdienā iznāca K. Vaksevana izdotā analītiskā žurnāla Hot Doc speciālizdevums, kurā bija atrodams saraksts ar 2059 Grieķijas pilsoņiem un uzņēmumiem, kuriem ir konti britu bankas HSBC Šveices filiālēs. Sarakstā minēto vidū ir ietekmīgi uzņēmēji, žurnālisti, pazīstami mākslinieki, ārsti, arhitekti un arī divi politiķi. Uz žurnāla vāka bija attēlota Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarda, bet liels uzraksts vēstīja Visi Lagardas saraksta vārdi.

K. Lagardas vārdā saraksts nosaukts tāpēc, ka 2010. gadā viņa, vēl būdama Francijas finanšu ministre, to nodeva Grieķijai, lai tā var izmeklēt šo personu iespējamo izvairīšanos no nodokļiem. Grieķu amatpersonas apgalvo, ka šo informāciju Francijas amatpersonām savulaik nodevis kāds bijušais HSBC darbinieks. Šis pats cilvēks līdzīgus sarakstus noplūdinājis arī citām Eiropas valstīm, kuru nodokļu inspekcijas šos datus esot izmantojušas izmeklēšanās par nodokļu nemaksāšanu. Turpretim Grieķijā divu gadu laikā nekādas pārbaudes nav sāktas.

K. Vaksevans pēc saraksta publicēšanas tika aizturēts uz diennakti, un viņam uzrādīta apsūdzība par privātpersonu datu publiskošanu. «Viņš bez atļaujas publicēja cilvēku vārdus. Nav nekādu pierādījumu, ka sarakstā iekļautās personas un uzņēmumi būtu pārkāpuši likumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai naudas atmazgāšanu,» teikts policijas paziņojumā.

Pats žurnālists uzskata, ka neko nav pārkāpis un viņa vietā uz apsūdzēto sola vajadzētu sēdēt politiķiem, kuri esot slēpuši sarakstu no sabiedrības un nenodeva to likumsargājošajām iestādēm. «Darījumi ar bankām tiek veikti publiski, nevis slepenībā. Tādēļ bankas konta eksistence nav privāta informācija,» K. Vaksevans pauda rakstā, kas šonedēļ tika publicēts Lielbritānijas laikrakstā The Guardian.

Uzpurnis presei

K. Vaksevans uzskata, ka pie varas esošie nav rīkojušies, jo sarakstā ir iekļauti bijušo un esošo ministru draugi - bagāti uzņēmēji, kuri ziedo prāvas naudas politiskajām partijām, un ietekmīgi preses izdevēji, kuri var noteikt, kāda informācija par politiķiem tiek publicēta tiem piederošajos laikrakstos un žurnālos.

Viņš jo īpaši dusmojas uz Grieķijas medijiem, kuri esot maksimāli izvairījušies pieminēt Hot Doc publicētā saraksta esamību, lai gan reti kurš par to nezināja. «Grieķijas presei ir uzlikts uzpurnis,» viņš sacīja intervijā britu raidsabiedrībai BBC. «Grieķijā pastāv slēgta varas sistēma, ko vada politiskā elite, uzņēmēji un žurnālisti.»

Vienīgais izņēmums bija valstī viens no populārākajiem laikrakstiem Ta Nea. Tas pārpublicēja sarakstu, atvēlot tam desmit lappušu, un lēsa, ka šajos kontos līdz 2007. gadam bijuši noguldīti kopumā ap diviem miljardiem eiro (1,4 miljardi latu).

Tomēr notikušais ir izpelnījies uzmanību ārpus Grieķijas. Britu laikraksts The Independent K. Vaksevanu nosauca par Grieķijas mūsdienu varoni, kurš ir atmaskojis valstī joprojām plaši piekopto izvairīšanos no nodokļiem. Bet Eiropas Drošības un sadarbības organizācija viņu aizstāvēja, paziņojot, ka «mediju kā demokrātijas sargsuņu atbildība ir atklāt informāciju, kas ir sabiedrībai saistoša, pat ja tā kādam šķiet sensitīva».

«Ja man būs jāiet cietumā, es to darīšu. Ne tāpēc, ka esmu varonis, bet lai atklātu Grieķijā pastāvošo netaisnību,» K. Vaksevans sacīja BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?