Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tiesībsargu varētu virzīt ZZS

Kaut arī kuluāros jau izskanējuši iespējamo kandidātu vārdi uz tiesībsarga amatu, oficiāli neviena kandidatūra nav izvirzīta, un politiķi atzīst, ka būtu lietderīgi vispirms vienoties koalīcijas līmenī. Tiesībsarga Romāna Apsīša (1939) pilnvaras beidzas 28. februārī. Pirms četriem gadiem viņu izvirzīja kā kompromisa figūru pēc tam, kad Saeima bija noraidījusi Rasmas Kārkliņas un Ringolda Baloža kandidatūru. Tiesībsarga darbība vērtēta kritiski, tāpēc jaunā kandidāta izvērtēšana raisa jaunas diskusijas, ko īsti sabiedrība no viņa gaida.

Gaida uz ZZS

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka būtu koleģiāli vispirms apspriest šo jautājumu koalīcijā ar Vienotību un tikai pēc tam nosaukt uzvārdus, nevis vispirms paziņot kandidātu un tad mēģināt iegūt atbalstu. Iepriekš viņš aģentūrai LETA izteicās, ka Vienotība esot izsmēlusi savu augstāko amatpersonu limitu. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (Vienotība) atzīst, ka arī viņai patiktu, ja koalīcija varētu vienoties, bet patlaban oficiāla kandidāta nav. «Tie Vienotības kandidāti, kas jau neoficiāli ir nosaukti, nebūs pieņemami ZZS. Jāpagaida, ko piedāvās ZZS, un tad mēs varētu vērtēt no savas puses.» Viņa arī piebilda, ka līdz šim vienīgā skaidrā ziņa ir tā, ka R. Apsītis uz otro amata termiņu nekandidēs. «Būtu labi, ja varētu vienoties par kandidātu, kam ir profesionālas iemaņas un laba reputācija. Tiesībsarga institūcija ir zaudējusi tēlu tieši izpildījuma dēļ, to diskreditēja iekšējās nesaskaņas Tiesībsarga birojā un nepārdomāti lēmumi. Tiesībsarga tēlam ir jābūt tādam, lai viņā ieklausītos, kad viņš kāpj Saeimas tribīnē un saka - es redzu, ka šajā likumā nav ievēroti labas pārvaldības principi.» R. Apsīša reputāciju iedragāja konflikts viņa birojā 2009. gadā, kad 26 no 45 biroja darbiniekiem pieprasīja tiesībsarga atkāpšanos, pārmetot viņam pakļaušanos kādu personu prasībām. R. Apsītis atzina, ka nožēlo to, ka piekritis stāties šajā amatā.

Čepāne nav uzrunāta

Kuluāros jau parādījušās versijas, ka Vienotības kandidāte būs Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatore Jautrīte Briede. Tomēr I. Circene domā, ka ZZS šo kandidatūru noraidītu, ja tā parādītos oficiāli. Izskanējis arī Saeimas deputātes Ilmas Čepānes (Vienotība) vārds, bet pati deputāte to sauc par «preses pīli» - ar viņu neviens neesot runājis, un, visticamāk, viņas kandidatūra negūtu Saeimas vairākuma atbalstu, jo viņa neesot mīļa ZZS un arī daļai pašas Vienotības deputātu.

«Ir parādījies apgalvojums, ka es esot atteikusies naudas dēļ, bet tiesībsarga alga ir par trešdaļu vai ceturtdaļu lielāka nekā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas alga,» izteicās I. Čepāne. Viņa uzskata, ka tiesībsargam jābūt ar labu akadēmisko izglītību, dzīves pieredzi un labu reputāciju.

«R. Apsītis ir ļoti mierīgs un ļoti, ļoti akadēmisks. Es runātu vairāk publiski, jo, ja klusi kaut ko dara, sabiedrība domā, ka neko nedara, bet pērn Tiesībsarga birojs izskatījis vairāk nekā 3000 sūdzību. Ombuda viedokli nav gatava ņemt vērā ne Saeima, ne Ministru kabinets. Tas ir sūdzību birojs, kas sniedz iedzīvotājiem juridiskas konsultācijas, taču ombuda galvenais uzdevums būtu strādāt, lai novērstu iespējamo likumu neatbilstību Satversmei,» uzskata I. Čepāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?