Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Tikai dažas stundas, lai nebūtu par vēlu glābt

Latvijā ir divarpus reižu augstāka mirstība no insulta nekā vidēji Eiropas Savienībā un katru dienu ar šo slimību mirst apmēram septiņi cilvēki. Tomēr iedzīvotājiem joprojām trūkst informācijas par insulta riskiem un simptomiem, tāpēc ārstēšanās nereti ir novēlota. Veselības ministrija (VM) gan sola lielāku uzmanību pievērst profilaktiskiem pasākumiem, tomēr par konkrētiem risinājumiem pagaidām neviens nerunā.

Dažas stundas

Četrarpus stundu ir laiks, lai cilvēks, kuram sācies insults, izbēgtu no paralīzes. Tas nozīmē, ka šajā laikā ir jāpaspēj nokļūt slimnīcā, kur sniedz akūto palīdzību insulta slimniekiem, jāveic visi izmeklējumi un jāpaspēj injicēt zāles. Tomēr, piemēram, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā dažādu iemeslu dēļ tikai 10% pacientu, kurus ir piemeklējis insults, saņem akūto ārstēšanu, izšķīdinot trombu asinsvadā. Kā Dienai paskaidroja Latvijas Insulta biedrības valdes priekšsēdētāja Evija Miglāne, visbiežāk cilvēki vienkārši nokavē, laikus neizsaucot ātro palīdzību. Piemēram, cer, ka pašsajūta uzlabosies, ka simptomi pāries paši, kaut svarīgi ir rīkoties pēc iespējas ātrāk.

Tieši tāpēc ir svarīgi zināt insulta galvenās pazīmes. Pirmkārt, ir jānovērtē, vai sejas vienā pusē acs vai mutes kaktiņš nav noslīdējis uz leju. To var izdarīt, lūdzot cilvēku pasmaidīt. Otrkārt, jāpārbauda, vai cilvēks spēj vienlaikus pacelt un patstāvīgi noturēt abas rokas, jo insulta gadījumā var iestāties vienpusējs vājums vai kustību zudums. Jāpārbauda arī, vai cilvēks spēj runāt un pateikt vienkāršus teikumus. Tas savā ziņā ir ātrais tests, lai saprastu, vai nepieciešams izsaukt medicīnisko palīdzību.

Svarīga atrašanās vieta

Taču arī cilvēka atrašanās vieta ir nozīmīgs faktors, jo jāņem vērā, ka akūto palīdzību cilvēkam, kuru ir piemeklējis insults, var sniegt tikai slimnīcās, kurās ir tā sauktās insulta vienības. Šādas vienības ir divās Rīgas slimnīcās, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Rēzeknē un Daugavpilī. Statistika liecina, ka tikai puse cilvēku nonāk īstajās ārstniecības iestādēs.

E. Miglāne nedomā, ka tas būtu sistēmas vai medicīnas personāla neizdarības dēļ. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādei ir konkrēti kritēriji, pēc kuriem izvērtēt, uz kuru slimnīcu pacients jānogādā. Ja ātrā palīdzība ir izsaukta laikus un pacientu ir iespējams nogādāt insulta vienībā četrarpus stundu laikā, lai vēl paspētu veikt visas procedūras, tas arī tiekot darīts. Bet, ja laika vairs nav, pacients tiek nogādāts tuvākajā medicīnas iestādē.

Lai insulta vienības varētu izveidot katrā slimnīcā, trūkst resursu. Proti, tādā gadījumā 24 stundas diennaktī ir jānodrošina pieejamība datortomogrāfijai, neirologam, radiologam un citiem speciālistiem. Ir jābūt arī apmācītam personālam, bet daudzprofilu slimnīcās bieži vien speciālistu trūkst. Tomēr E. Miglāne neuzskata, ka šāda vienība būtu nepieciešama katrā slimnīcā. Viņa uzsver - galvenais, ir jānodrošina, lai no visām Latvijas vietām pacientu var laikus nogādāt insulta vienībā, tāpēc, iespējams, būtu jāpārskata to atrašanās vietas.

Ārsts visu nevar

Vairāki cilvēki, kas pārcietuši insultu, Dienai atzina, ka ir sarūgtināti par ārstu nevērīgo attieksmi. Kāds vīrietis pat sacīja, ka uz īpašajām pārbaudēm, kurās izrādījies, ka vēl tikai daži mēneši varētu būt viņam liktenīgi, nosūtījumu izdevies dabūt tikai pēc vairākkārtēja lūguma, jo ārsts īpašus riskus nav saskatījis. Rīgas Stradiņa universitātes Ģimenes medicīnas katedras docente un ģimenes ārste Sandra Gintere, uz to atbildot, gan pauda pārliecību, ka ģimenes ārsts spēj izvērtēt riska faktorus, kas liecina par iespējamu insultu, tomēr daudz esot atkarīgs no pacienta. Piemēram, īpašie papildu izmeklējumi ne vienmēr nenotiek rindu vai līdzmaksājumu dēļ. Bieži vien tas ir atkarīgs arī no cilvēku attieksmes pret savu veselību. Viņasprāt, speciāla programma, kurā, piemēram, visiem cilvēkiem ar riska faktoriem konkrētā vecumā būtu jāpārbauda asinsvadu stāvoklis, nepalīdzētu.

Pretējās domās gan ir E. Miglāne, kura šādu programmu uzskata par lietderīgu. Tomēr viņa atzīst, ka tam nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi un pētījumi, kas apstiprinātu efektivitāti.

Lai uzlabotu situāciju, patlaban tiek izstrādātas arī speciālas vadlīnijas insulta pacientu ārstēšanai, tomēr tās vēl nav apstiprinātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saslimstība ar insultu

Latvijā ik dienas ar insultu mirst apmēram 7 cilvēki.
Pasaulē katru gadu insultu pārcieš 15 miljonu cilvēku, trešdaļa no tiem kļūst kopjami, 5 miljoni nomirst.
Insulta gada izmaksas Latvijā ir 69,6 miljoni eiro, viena insulta slimnieka gada izmaksas ir 6800 eiro.
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības ekonomikas asociācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?