Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tīkama atkalredzēšanās

Labi attīstīta sportiskā pašcieņa, pārliecinošs cīņas gars un līderu augstā meistarība - dāmu basketbola valstsvienība trīs nedēļas pirms Eiropas čempionāta finālturnīra pieklusinājusi latviešiem tradicionālo piesardzību, vērtējot savējo izredzes lielajos starptautiskajos forumos. Divas uzvaras pārbaudes mačos pār Lietuvas komandu (74:68 un 78:52) gan nedrīkst pārvērtēt. Taču patīkami, ka ieskrējiens EuroBasket 2009 sākts no iepriekš izcīnītās augstās starta pozīcijas.

Trīs iemesli optimismam

Pirmkārt, labā aizsardzība. Pirmajā mačā tā sagādāja lūzumu, bet otrajā satrieca pretinieču pretestību jau pašā sākumā. Galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš akcentē taktisko ieroču nozīmi, bet tos īpaši asus darīja spēlētāju pašatdeve un taktiskā disciplīna. Tas priecē, jo tieši labā aizsardzība Latvijai sagādājusi svarīgākās uzvaras.

Otrkārt, daudzveidība uzbrukumā. Pirmajā mačā Anetes Jēkabsones-Žogotas precizitāte metienos no spēles (4/15) lika slepus priecāties, ka komandas līdere trāpīgumu nav sasniegusi pāragri (lai atceramies Anetes uguņošanu pārbaudes mačos nedēļu pirms Pekinas spēlēm un daudzos tukšos metienus pirmajās olimpiskajās cīņās!) un arī meklēt citus ieročus lietuviešu aizsardzības pārvarēšanai. Tādi atradās - gan pastiprinot spiedienu uz groza apakšu, gan snaiperu pienākumus uzņemoties citām basketbolistēm. Otrajā mačā Jēkabsone pierādīja, ka divus vakarus pēc kārtas sausā nepaliek, bet partneres labi atbalstīja kapteini. Izskatās, ka līdz ar Zanes Tamanes snieguma stabilizēšanos un Aijas Brumermanes pievienošanos līderu lokam balanss starp ārējās līnijas un centru devumu varētu tuvoties ideālam.

Treškārt, konstruktīvais komandas gars. Pat pirmā mača tumšākajos brīžos uz Latvijas soliņa lietišķība valdīja pār emocijām. Jācer, tāds stils tiks izturēts arī brīžos, kad spriedze vēl pieaugs.

4.numurs: ir varianti

Ievas Kubliņas savainojuma dēļ ar īpašu interesi tika gaidīts Aijas Putniņas un Sabīnes Niedolas sniegums ceturtā numura postenī. Gan statistikā, gan vizuāli pārāka bija debitante Niedola, kuras darbībā bija jūtama cienījama pašpārliecība un laba situācijas izjūta. Turklāt nepiepildījās bažas, ka 18 gadu vecajai liepājniecei lielas problēmas varētu sagādāt A. Zvirgzdiņa taktisko shēmu «augstākā matemātika».

Itin cerīgs izskatījās arī trenera jau sen lolotais variants - Ievas Tāres spēlēšana ceturtā numura pozīcijā vismaz atsevišķās epizodēs. Ņemot vērā Lienes Jansones gaidāmo pievienošanos, puscentra pozīciju, šķiet, tomēr nevajadzēs uzskatīt par neatrisināmi problemātisku.

Vēl divas liekās

Pēc treniņcikla Liepājā ierindā palikušas 14 basketbolistes. Atbrīvotas Edīte Kresa, Ieva Veinberga un Anita Teilāne, kuru iespējas iekļūt divpadsmitniekā šķita simboliskas. Toties divu pēdējo «lieko» nosaukšanai ir varianti.

Pirmais - saspēles vadītājas. Kandidātos palikušas četras. Elīna Babkina Liepājā spēlēja neveiksmīgi, bet Kristīne Kārkliņa tikko izārstējusi pēdas traumu. Abām svarīgi būs mači ar Izraēlu (piektdien un sestdien Rīgā).

Otrais - otrie numuri. Santa Dreimane valstsvienībā atgriezusies ar rezultativitāti uzbrukumā, taču komandai var noderēt arī Liepājā nespēlējušās Ditas Krūmbergas kvalitāte aizsardzībā. Treneru gaumes jautājums.

Treškārt - treneru izvēli var ietekmēt Aijas Putniņas nepārliecinošais sniegums. Ja progresa nebūs, iespējama izšķiršanās par labu plašākām variācijas iespējām ārējā līnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Basketbols

Dāmu valstsvienības kandidātes (vecums, augums, spēles valstsvienībā)
Zane Eglīte 24 170 70
Anda Eibele 25 170 46
Elīna Babkina 20 172 22
Kristīne Kārkliņa 25 175 3
Anete Jēkabsone 25 176 103
Santa Dreimane 23 176 43
Dita Krūmberga 25 183 23
Gunta Baško 29 181 104
Ieva Tāre 35 185 136
Sabīne Niedola 18 182 2
Aija Putniņa 21 192 15
Liene Jansone 27 192 68
Zane Tamane 25 194 68
Aija Brumermane 22 192 58

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?