Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Tirgotājs mainīts 1,3% klientu objektu

Līdz ar elektrības tirgus atvēršanu no šā gada 1. janvāra elektrības lietotāji varēja izvēlēties kādu no četriem elektrības tirgotājiem, no kuriem iepirkt elektrību. Tie ir a/s Latvenergo, SIA Baltcom TV, SIA 220 enerģija un SIA Win Baltic.

Līdz 15. janvārim lēmumu par tirgotāja maiņu ir pieņēmuši 14 197 objektu īpašnieki, kas kopumā līdz 1,3% palielina to objektu skaitu, kuri jau ir nomainījuši tirgotāju decembrī un janvārī. A/s Sadales tīkls kopumā piegādā elektroenerģiju 1,1 miljonam klientu objektu, to vidū ir gan mājsaimniecības, gan juridiskās personas.

Seši piedāvājumi

Visvairāk klientu kā savu elektroenerģijas tirgotāju izvēlējušies tieši a/s Latvenergo. Jāpiebilst, ka šogad atbalstu elektrības maksājumam, kas tiek piešķirts trūcīgām un mazturīgām personām, kā arī daudzbērnu ģimenēm, iespējams saņemt, tikai iegādājoties elektrību no Latvenergo.

Kā stāsta uzņēmuma pārstāve Sandra Vējiņa, kopumā Latvenergo klientiem izstrādājis sešus piedāvājumus, kas balstīti uz mēneša vidējo patēriņu. Vispopulārākais piedāvājums klientu vidū ir Elektrum Universālais, kas domāts tiem lietotājiem, kuru mēneša vidējais elektrības patēriņš ir līdz 200 kilovatstundām. Uzņēmums piedāvā arī mainīgas cenas produktu - Elektrum Dinamiskais, kura cena piesaistīta Nord Pool Spot elektroenerģijas biržai. Šo produktu janvārī bija izvēlējušās 6000 mājsaimniecības.

Uzņēmums klientiem piedāvā divas norēķinu metodes - izlīdzināto maksājumu vai rēķinu. Pēdējais norēķinu veids paredz, ka klients katru mēnesi iesniedz skaitītāja rādītājus. Savukārt izlīdzinātā maksājuma izvēles gadījumā skaitītāja rādījumi nav jānodod. Šādu ērtību klientiem piedāvā tikai a/s Latvenergo. Jāpiebilst, ka katram no piedāvājumiem ir savi nosacījumi attiecībā uz līguma laušanu, tie variējas, sākot no 40 eiro piedāvājumā Elektrum 600+ līdz bezmaksas līguma laušanai piedāvājumā Elektrum Universālais.

Piedāvā zaļo enerģiju

Elektrības tirgotājs SIA Baltcom TV pašlaik ir viens fiksētas cenas piedāvājums, kur gan tarifs nedaudz atšķiras portālā www.mansbaltcom.lv reģistrētiem un nereģistrētiem lietotājiem. Tāpat uzņēmums piedāvā elektrību kopā ar telekomunikāciju pakalpojumiem. Uzņēmuma pārstāve Inese Tauriņa stāsta, ka no 2015. gada 1. februāra Baltcom TV tirgoto elektrību saņems kopumā 3596 klienti. «Pieteikumu skaits līdz 15. decembrim bija par trešdaļu lielāks nekā pieteikumu skaits līdz 15. janvārim. Tomēr jāuzsver, ka pirmie Baltcom TV elektroenerģijas klienti ir jau no 2013. gada 1. oktobra. Lielākais pieteikumu skaits tika saņemts līdz 31. decembrim, jo tad spēkā bija klientiem ļoti izdevīgais elektroenerģijas komplektu piedāvājums kopā ar citiem telekomunikāciju pakalpojumiem (internets, televīzija, telefons). Daļa no šiem klientiem elektroenerģiju saņem jau no 1. janvāra, ja pieteicās līdz 15. decembrim, daļa - no 1. februāra. Nepilni 93% ir izvēlējušies elektroenerģiju komplektos ar citiem telekomunikāciju pakalpojumiem, jo šis piedāvājums bija finansiāli ļoti izdevīgs. Nepilni 10% klientu no tiem, kuri pērk elektrību kā atsevišķu pakalpojumu, ir izvēlējušies EKOenerģiju un tādējādi atbalsta zaļās elektrības ražotājus. Jāpiebilst, ka Baltcom TV šobrīd ir vienīgais uzņēmums Baltijā, kas Latvijas iedzīvotājiem piedāvā sertificētu EKOenerģiju,» izklāsta I. Tauriņa.

SIA Baltcom TV pārstāve arī atzīst, uzņēmums prognozē, ka iedzīvotāju aktivitāte būs liela vēl februārī, pēc pirmo rēķinu saņemšanas, taču tā vairs nebūs tik liela kā decembrī un janvārī. «Kopumā jāatzīst, ka iedzīvotāji bijuši piesardzīgi tieši tirgotāja izvēlē. Baltcom TV elektroenerģijas klienti ir no visas Latvijas - gan no pilsētām, kurās pieejami citi Baltcom TV pakalpojumi, gan no pilsētām un attālākiem lauku rajoniem, kur pieejama tikai Baltcom TV standarta elektrība vai EKOenerģijaBaltcom TV līgums tiek slēgts uz 12 mēnešiem, un sods par tā laušanu ir 10 eiro.

Tikai internetā

Elektrības tirgotāja SIA 220 enerģija pārstāve Madara Jurgelāne stāsta, ka šī uzņēmuma klientu skaits ir aptuveni 2000 mājsaimniecību. Uzņēmums saviem klientiem sagatavojis trīs piedāvājumus, to skaitā arī biržas cenas piedāvājumu, kuru izvēlējušies ap 40% klientu. Attiecībā uz biržas cenām klienti var izvēlēties vairākus produktus, arī ar priekšapmaksu, kur cena ir vēl zemāka. Īpašs biržas cenas piedāvājums ir tiem klientiem, kuri elektrību izmanto arī apkurei.

«Mūsu klienti ir cilvēki, kas brīvi jūtas elektroniskajā vidē, kas izmanto interneta sniegtās mobilās iespējas, parakstot līgumus on-line, saņemot elektroniskos rēķinus un veicot visas nepieciešamās darbības internetā. Mūsu galvenā priekšrocība ir maksimāls izmaksu ietaupījums, kā rezultātā varam piedāvāt viszemāko elektroenerģijas cenu,» izklāsta M. Jurgelāne. Jāuzsver, ka līgumu ar uzņēmumu iespējams noslēgt tikai elektroniski, tādā veidā tiek arī saņemti rēķini. Uzņēmumam nav klientu apkalpošanas centru, kur notiktu klātienes komunikācija, un šis uzņēmums neprasa soda naudu par līguma laušanu.

Elektrības tirgotājs SIA Win Baltic izstrādājis trīs piedāvājumus klientiem, tajā skaitā arī ar biržas cenu. Pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā, tieši biržas tarifu izvēlējušies 90% klientu. Diemžēl kopēju klientu skaitu uzņēmums atklāt nav gatavs. Līguma laušana ir bez maksas, tā jāizdara līdz kalendārā mēneša 15. datumam. Jāpiebilst, ka līguma slēgšana ar WIN Baltic notiek tikai elektroniski.

Sadales tīkls atgādina, ka visi elektrības tirgotāji izmanto valsts elektrotīklu, tāpēc neatkarīgi no iedzīvotāju dzīvesvietas un tirgotāja izvēles jauni vadi un kabeļi mājokļos nav jāvelk. Arī savu elektrotīklu neviens no tirgotājiem nebūvēs.

«Lai nodrošinātu iespēju tirgū ienākt jauniem elektrības tirgotājiem un operatīvi uzsākt klientu apkalpošanu, Sadales tīkls ir izstrādājis platformu e-st.lv, kas ļauj tirgotājiem apkopot informāciju par viņu klientu elektrības patēriņu attiecīgajā mēnesī, kā arī sagatavot ikmēneša rēķinus, izmantojot šos patēriņa datus. Tādā veidā tirgotājiem nav nepieciešams investēt šādas klientu apkalpošanas platformas izveidē un uzturēšanā, kas prasītu papildu izmaksas. Piemēram, šobrīd 220 enerģija un Win Baltic klienti skaitītāju rādītājus nodod tieši Sadales tīklam, izmantojot e-st.lv. Savukārt Baltcom TV un Latvenergo ir savi klientu apkalpošanas portāli,» norāda uzņēmums.

Attiecībā uz elektrības bojājumu novēršanu - katrs tirgotājs noteicis savu kārtību, kādā tā klienti piesaka elektrības bojājumu novēršanu - vai nu paziņo par to savam tirgotājam, vai arī uzreiz Sadales tīkla bojājumu pieteikšanas daļai. Jebkurā gadījumā bojājumu novēršanu veiks Sadales tīkls.

Jāpiebilst, ka izvēlēto elektrības tirgotāju var mainīt katru mēnesi, vienīgi jāpārliecinās par esošā līguma nosacījumiem attiecībā uz tā laušanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Elektrības tirgotāji

Mājsaimniecībām elektrību piedāvā četri uzņēmumi
Latvenergo koncerns
gada apgrozījums: 1 099 893 eiro
peļņa pēc nodokļiem: 46 149 000 eiro
darbinieku skaits: 4 512
SIA Baltcom TV
gada apgrozījums: 15 362 380 eiro
peļņa pēc nodokļiem: 1 082 636 eiro
darbinieku skaits: 246
SIA Win Baltic
gada apgrozījums: 2397 eiro
zaudējumi pēc nodokļiem: 1727 eiro,
darbinieku skaits: 2
SIA 220 enerģija: reģistrēts tikai 26.02.2014.gadā
SIA BCG RIGA un SIA STARFIT ENERGY pieļauj iespēju elektrību mājsaimniecībām nākotnē tirgot, liecina informācija a/s Sadales tīkls mājaslapā.
Avoti: Latvenergo, Lursoft, dati par 2013. gadu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?