Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tirgus nakts

Ja rīdziniekam nakts vidū sagribas svaigus dārzeņus, viņš ir glābts. Kad Daugavā grimst saule, uz Centrāltirgus zivju paviljona jumta kores naktsmiegam sēžas kaijas un iedegas balti zilās dzelzceļa tilta gaismiņas, Maskavas ielas spīķeru kvartālā sākas tirgus nakts. Vēl nesen šis desmit gadu vecais tirgus placis bija zināms tikai uzpircējiem, tagad to iecienījuši arī «tūristi» - tā nakts tirgus zemnieki iesaukuši rīdziniekus, kas, krīzes skubināti, nāk iepirkties uz šo tirdziņu, kur svaigi plūktus dārzeņus, augļus, ogas un sēnes pārdod apmēram par puscenu lētāk nekā Centrāltirgū turpat blakus.

Mūsu ierašanos tirgū nodod zibspuldze, ko pavada skaļš izsauciens no kāda branga, ūsaina vīra mutes: «Lats minūtē par filmēšanu! Fotografē? Nu tad 2,50 par fotogrāfiju.» Kad esmu gatava iesaistīties sarunā, skarbais jokdaris, kurš rosās ap mikroautobusiņiem un dārzeņu kastēm un, kā rādās, tirgū pazīst teju visus, jau ir pazudis no redzesloka.

Viena liela ģimene

Aina, kura rosās vienā no kioskiem tirgus plača dziļumā, izrādās runātīgāka. Viņa pastāsta, ka pārdod pašas audzētos sīpolus, dilles, bietes, kartupeļus, ābolus, pipariņus, avenes, kā arī poļu bumbierus. Iepirkties uz nakts tirgu pārsvarā brauc vairumpircēji, un viņiem tiekot piedāvātas zemākās cenas. Vai tā dēvētajiem tūristiem nav tik zemu cenu? «Nu kāpēc ne? Jūs jau ar par to pašu cenu dabūjat,» viņa atbild. «Piemēram, vārīta bietīte - 35 santīmi! Mīļie cilvēki, jums nekas ar to pat nav jādara! Tirgū maksās ap 80 santīmiem. Burkāns uz doto momentu maksā 20 santīmu. Domāju, ka tirgū visu var pareizināt ar divi.» Ievērojusi mūsu interesi par āboliem, Aina vēlas mūs pacienāt. Beigās tomēr pierunājam viņu pieņemt naudu, taču viņa neņem vairāk kā simboliskus desmit santīmus. Vai dārzeņi ir no Rīgas apkārtnes? «Nu kāpēc no Rīgas?,» Aina saka. «No Bauskas, no Jelgavas, no Saldus.» Pienāk kāds aizsmacis pavecāks vīrs un piedāvā nazi par 50 santīmiem. Ainas kolēģis nopērk.

«Peļņa ļoti minimāla, mēs strādājam uz kvantumu. Ja negrib izputēt, jānāk katru dienu. Tāpēc bērniem ir tēvs, lai pieskatītu. Dienu neredzu. Visa dzīve apgriežas otrādi,» Aina stāsta, taču bez mazākās žēluma pieskaņas. «Mēs to vasaras karstumu pat nejūtam. Vakarā sākam septiņos un tad no rīta 11 projām, bet tas laiks uz maiņām tiek dalīts, četri pieci cilvēki mēs esam. Un visi strādā oficiāli - lai cik grūti valstī, ir jādalās arī ar to. Te ir visi lauku cilvēki, visi pazīstami. Klienti mūs zina gadiem. Mēs vārāmies savā sulā kā viena liela ģimene. Neesam tik daudz kopā ar savām ģimenēm kā viens ar otru.»

Dusmīgi uz poļu dārzeņiem

Tirgus stūrī ir intīma, tumša kafejnīciņa, kur cauru diennakti var paēst gan pusdienas, gan milzīgas, mīkstas bulciņas. Jau pa gabalu logā redz sēžam sākumā novēroto brango zemnieku, kuru, izrādās, sauc Gustavs, un viņa augumā vēl iespaidīgāko kolēģi Jāni. Kā paskaidro vīri, viņi nakts tirgū esot mēbeles, pusi dzīves tur pavadot. Domājams, runāšanai arī palīdz glāzīte sīvā, bet vīriem uz sirds ir gana sakrājies: «Te nav - re, smuki sabraukuši zemnieciņi. Es pastāstīšu to sāli. Viņi te vienkārši tirgo lēto poļu preci bez nodokļiem. Samaina tos latiņus eiriķos un ved no šejienes uz Poliju dzīvu naudu. Visa tā problēma, ka zlots devalvēts. Pirms Jaungada tas notika.» «Vai tas lats krīt vai nekrīt, vai tā Latvija krīt, man ir pie d...s. Ja Krievija būtu vaļā, tu mani te neieraudzītu. Vietējo zemnieku te ar poļu cenu spiež ārā,» dusmīgi dārdina Gustavs. «Viņi mamuta sūdu te pārdos, ja būs iespēja,» smejas Jānis. «Ja atdalītu poļus no latviešiem, būtu savādāk. Ļoti vienkārši, es parādīšu ar pirkstu, kurš ir polis. Viņš nedrīkst tirgot ievesto produkciju bez kases aparāta.» Ieraudzījis nākam bāra dāmu, Jānis no manis mirkli novēršas: «Čau, Ivetiņ. Kā labi jūties?» «Sūdīgi,» atbild Ivetiņa. «Ar cik «s»?» Jānis laipni noprasa un pēc tam atkal pievēršas man. «Visa tā sāls ir tur, ka Saeimai nav laika priekš mums.» «Mēs esam vienīgie ražotāji Latvijā uz šo brīdi,» piebalso Gustavs. «Ja jums vajag dzirdēt par dzīvi, par nakts dzīvi tirgū, šajā publiskajā namā - es to saucu par publisko namu bez sievietēm - es jums varu piecas grāmatas uzrakstīt!» - «Bet mēs ar mācāmies, mēs esam daudz efektīgāk iemācījušies strādāt!» Jānis smaida un vairās no fotoaparāta. «Meitenīt, tikai, lūdzu, nefotografē, es neizskatīšos labi.»

Bez mēriņa intensīvajā sarunā piedalīties ilgāk ir grūti. Tāpēc, pieklājīgi atvadījušies, dodamies ārā un vēl apstājamies pie krāšņa, augiem un dārzeņiem bagāta stenda, kur kundze, vārdā Valentīna, mums pastāsta par Tibetas ķirbīšiem un to dziedējošajām īpašībām. Šķiet, pat internetā tik īsā laikā neiegūt tādu informācijas daudzumu kā tirgus laukumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?