Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

TM cer savaldīt interneta rupekļus

Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātie likumu grozījumi neatrisinās visas ar interneta komentēšanas kultūru saistītās problēmas, bet ir nepieciešami kā pirmais solis pareizajā virzienā - to atzīst gan pati ministrija, gan Dienas aptaujātie tiesību eksperti. Grozījumu mērķis ir novērst situāciju, kad cilvēks, kura gods un cieņa aizskarta anonīmā komentārā internetā, nevar panākt apvainotāja sodīšanu, jo interneta vietne atsakās tiesai izsniegt vainīgā IP adresi.

Ar to gan ne vienmēr pietiek vainīgā atrašanai, bet cilvēktiesību eksperts Artūrs Kučs norāda - ja grozījumus pieņems, «cilvēki varētu beidzot saprast, ka par to, ko viņi saka publiski, ir jāatbild, vienalga, vai to dari laikrakstā vai interneta vidē».

TM pārstāve Laura Pakalne Dienai skaidroja, ka Civilprocesa likums jau tagad nodrošina to, ka tiesa var no to turētājiem izprasīt pierādījumus, bet problēmas radot Elektronisko sakaru likums, kurā noteikts, ka informāciju var izprasīt krimināllietās, bet ne civillietās, tādēļ reizēm, atsaucoties uz to, ir bijuši atteikumi izsniegt tiesai informāciju. Parasti vienīgā informācija, kas interneta vietņu turētājiem pieejama par komentāru autoriem, ir viņu IP adrese. Noskaidrojot, no kādas IP adreses rakstīts aizskarošais komentārs, arī būs iespējams noteikt personu, kurai tā piešķirta. «Protams, ministrija apzinās riskus, ka internetā var komentēt arī no Wi-fi punktiem vai interneta kafejnīcām, un, pieņemot šos grozījumus, netiks atrisinātas visas problēmas, taču svarīgi ir noteikt kārtību, kā persona sevi var aizstāvēt, un tad jau turpināt darbu pie iesāktā,» atzina TM pārstāve. Vienu un to pašu IP adresi, kas piešķirta privātpersonai, var izmantot dažādi cilvēki. L. Pakalne atzina, ka «pilnīgi nodrošināt aizskarto tiesību aizsardzību nebūs iespējams». Ar likuma grozījumiem nupat iepazinusies arī valdība, kura lēmusi, ka satiksmes ministram tie jāiesniedz Saeimā. L. Pakalne norāda, ka šie likuma grozījumi nepieciešami saskaņā ar Eiropas Komisijas direktīvu, kurai strauji tuvojas ieviešanas termiņš - šā gada 25. maijs -, tāpēc grozījumi būtu jāpieņem pēc iespējas drīzāk.

Apspriežot grozījumus valdībā, kā ziņo BNS, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) izteicis bažas, vai tādējādi nepalielināsies jau tā augstā tiesu noslodze. TM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis gan viņu mierinājis, ka sūdzību skaits nebūs mērāms tūkstošos, jo prasības iesniedzējiem būs jāmaksā nodeva. Līdzīgi domā cilvēktiesību eksperts A. Kučs: «Vairāk lietu droši vien būs, bet nedomāju, ka tas pārslogos tiesas.» Viņš arī piebilst - rupji un aizskaroši izteikumi var būt samērīgi, ja pats aizskartais cilvēks ir šādu vērtējumu pret sevi izsaucis. Tas būtu jāvērtē tiesai, bet valstij ir jānodrošina, ka tiesa to var izdarīt: «Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) savulaik bija lieta pret Somiju. Uz kāda nepilngadīgā interneta adresi bija sūtīti neķītri izteikumi, bet tiesa atteicās viņa prasību izskatīt, jo nevarēja identificēt aizskārējus. ECT toreiz pateica, ka nevar būt tā, ka internetā persona paliek pilnībā bez aizsardzības.»

Savukārt tiesību zinātņu doktore Kristīne Dupate atgādina, ka dažādām sabiedrības grupām pieļaujamais aizskāruma līmenis atšķiras: «ECT ir teikusi, ka politiķi var nosaukt par idiotu, jo politiķa kritizēšanas robežas ir krietni plašākas nekā citām personām. Protams, to nedrīkst darīt nepamatoti -tajā konkrētajā gadījumā politiķis tika nosaukts par idiotu viņa nepareizo izteikumu par vēsturi dēļ.» Viņa norāda, ka kritizēt var cilvēka profesionālo darbību, bet bieži vien internetā kritika kļūst personiska. «Sabiedrības ieguvums noteikti būs lielāks nekā indivīda tiesību ierobežojums. Protams, ne visu dzīvē var paredzēt, problēmas izkristalizēsies tad, kad šo regulējumu sāks piemērot praksē,» viņa prāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ja internetā nosauc par cūku

Tiesā jāiesniedz pieteikums par pierādījumu nodrošināšanu un informācija par apvainotāju - pseidonīms, interneta vietnes adrese, kurā publicēts apvainojums, un, ja tas pieejams, ekrānšāviņš, kurā tas redzams.
Ja tiesa konstatēs, ka noticis tiesību aizskārums, no vietnes uzturētāja pieprasīs apvainotāja IP adresi, pēc kuras noskaidros personību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?