Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

«Todien visi mums atteica pieskatīt bērnus»

Nelaimīga sagadīšanās, ļoti nelaimīga - klusām saka tētis Andris. Trešdienas rītā viņš strādāja gaterī turpat Jaunsātu pagastā, taču bija domājis mājās braukt agri - uzreiz pēc pulksten 11.30 - pie bērniem. Torīt dzīvesbiedrei Inesei bija jāaizbrauc uz Tukumu. «Ziniet, tie sociālie «bezdarbniekos» jau nenormāli skatās datumus, un bija tieši vienpadsmitais,» bilst Andris.

Nevēloties atstāt nepilnus trīs gadus veco dēlu un piecgadīgo meitu vienus mājās, Inese bija apzvanījusi gan draugus, gan radiniekus, bet visi atteica nākt pieskatīt. Bērni vieni bija īsāku laiku par stundu, varbūt pusstundu, taču tas bija liktenīgi. Iekļuvuši karstajā degošajā istabā, ugunsdzēsēji bērnus atrada gultiņā - nedzīvus.

Kas trešdien ap pulksten 11.30 izraisīja ugunsnelaimi nelielajā koka mājā Tukuma novada Jaunsātu pagastā, patlaban nav skaidri zināms. To skaidro Valsts policija (VP), norīkota gan tiesu medicīniskā ekspertīze, lai noteiktu bērnu nāves cēloni, gan arī ekspertīze aizdegšanās iemesla noskaidrošanai. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kandavas posteņa komandieris Gatis Celms, kurš piedalījās dzēšanos darbos, saka - viena no versijām ir īssavienojums elektroinstalācijās. Tāpēc ekspertīzei paņemti elektrības vadi. Visticamāk, ugunsgrēks izcēlās ēkas otrā galā, kur neatradās bērni. «Taču nezinām jau, vai bērni gulēja vai arī rotaļājās. Trīsgadīgs bērns diez vai spēlētos ar sērkociņiem, bet piecgadīgs... Var arī ko iebāzt kontaktā,» viņš stāsta. Ugunsgrēka laikā bērni mājās bija kā slazdā - pirms došanās uz Tukumu mamma bija aizslēgusi durvis.

Sagaidīja un pavadīja

Vienstāva koka māja, kurā pēdējos gados ģimene dzīvoja, atrodas dzīvīgā ainavā, līdzās plešas liels ābeļdārzs, dīķī kurkst zaļās vardes, iztālēm kūko dzeguzes. Ugunsgrēka pēdas atgādina sprādzienu, mājokļa vietā palikušas melnas sienas vien, ārpusē «izsprāgusi» iedzīve - bļodas un kastroļi, ledusskapis, drēbju gabali. Šī bija liela piecu bērnu ģimene. Bez bojāgājušajiem diviem bērniem Inesei un Andrim ir arī deviņgadīgs un sešgadīgs dēls, kā arī gadu veca meitenīte. Inese pašlaik gaida bērniņu. Pagastā ģimene ievākusies apmēram pirms trim gadiem, iepriekš dzīvoja citā pagastā Tukuma novadā. Mājokli īrēja. Tukuma novada Jaunsātu pagasta Sociālā dienesta pārstāve Vija Semenova saka - vēl pavisam nesen ģimene iegādājās jaunas mēbeles mājoklim: bērniem gultiņas, skapīšus. Nams bija apdrošināts.

Bāriņtiesas vadītāja Maira Jomerte stāsta - ģimene par bērniem patiešām rūpējās, ģimene nebija sociāli nelabvēlīga. Bērnus vienus vecāki parasti neesot atstājuši. Reizēm pat tēvs darbu «nobastojis», ja Inese nevarējusi būt mājās, dažreiz pie mazajiem palicis deviņgadīgais dēls. Viņš mācās Tukuma internātskolā. Sociālā dienesta pārstāve klāsta: «Mamma bērnu katru pirmdienu pavadīja uz autobusu, piektdienās savukārt gaidīja pieturā atgriežamies.»

Liktenīgajā dienā abi lielākie puikas atradās izglītības iestādēs, mazo meitiņu māte bija paņēmusi līdzi uz Tukumu. Viņa devās reģistrēties bezdarbniekos, tā kā mazajai meitai palika gadiņš. M. Jomertei un V. Semenovai Inese stāstījusi, ka trešdien viņa apzvanījusi četrus cilvēkus, lūgusi nākt pieskatīt mazos bērnus, taču visi atteikuši. Māsa un tante, kuras strādā «simtlatniekos» pašvaldībā, baidījušās, ka var atbraukt priekšniece, tāpēc teikušas, ka nevarēs. «Vecāki izmainījās. Bija sarunāts, ka tētis brauks pieskatīt bērnus jau pirms pulksten 12,» saka bāriņtiesas vadītāja. Inese atstājusi ieslēgtu televizoru, lai bērni skatās, aizslēgusi durvis un devusies ārā no mājām.

Elektrība iepriekš raustījās

Uguns mājoklī, visticamāk, izplatījās teju zibenīgā ātrumā. Linda, kuras vīra darbnīca atrodas kaimiņos degušajai mājai, pēc pulksten 11 braukusi pakaļ vīram uz darbu. «Tobrīd nebija ne dūma. No ceļa, pa kuru braucām, māja ir labi redzama. Vīrs ieskrēja veikalā uz piecām minūtēm, un braucām atpakaļ. Tad jau no kaimiņu mājas vēlās lieli balti dūmi, kas ātri kļuva melni. Liesmoja virs ābeļdārza,» viņa atceras. Zvanījusi ugunsdzēsējiem, taču izrādījās - brigāde jau bija ceļā. Otrs kaimiņš pasteidzies priekšā. Brigāde izsaukumu saņēma 11.35, pēc 13 minūtēm bija klāt.

Pēc nelaimes Inese atminējusies, ka jau iepriekš nereti mājoklī elektrība raustījusies, brīžiem pazudusi, atceras pašvaldības darbinieces. Lai arī dzīvoklī bija malkas apkure, ģimene krāsni neesot kurinājusi, jo tā ļoti dūmojusi. Lielākas maltītes gatavojusi pagalmā uz plītiņas. Tagad ģimenei pašvaldība iedalījusi pašvaldības dzīvokli. Pēc tam kad medijos izskanējušas ziņas par lielo nelaimi, ļoti daudz cilvēku atsaukušies, saziedojuši drēbes, mēbeles. Ja kādam ir iespējas palīdzēt ģimenei, arī tagad var vērsties pašvaldībā.

VP Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Ieva Sietniece Dienai vēstīja - sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu. Policija arī izvērtēšot vecāku atbildību kriminālprocesa ietvaros, tiesa, viņiem kriminālatbildība nedraud, jo Krimināllikumā nav atbilstoša panta. Taču viņus var sodīt pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa par bērnu atstāšanu bez uzraudzības ar brīdinājumu vai naudas sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?