Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Topošie studenti neizvērtē darba tirgu

Gan pēc Ekonomikas ministrijas (EM), gan karjeras konsultantu prognozēm turpmākajos gados pieaugs pieprasījums pēc informāciju tehnoloģijas (IT) speciālistiem. Jau patlaban darba tirgū ir šo speciālistu trūkums. Tomēr topošie studenti ne vienmēr izvērtē potenciālās darba iespējas pēc studijām. Visbiežāk viņu izvēli ietekmē personīgās intereses, panākumi konkrētos mācību priekšmetos skolā un, kā norāda karjeras konsultanti, valdošie stereotipi.

Joprojām populārākās profesijas ir ekonomists, jurists un uzņēmuma vadītājs, jo skolēni tiecas pēc labi atalgota darba. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, 15,5% no reģistrētajiem bezdarbniekiem ar augstāko izglītību ir ekonomisti, 8,9% uzņēmuma vadītāji, bet 4,9% juristi.

Studē to, kas interesē

Lai arī šobrīd publiskajā telpā aktīvi tiek runāts par profesijām, kuras varētu būt pieprasītas tuvākajos gados un uzņēmēji konkrēti norāda uz speciālistiem, kuru trūkums jau tagad ir manāms, Dienas aptaujātie topošie studenti visbiežāk nākotnes profesiju izvēlas pēc savām interesēm. Varakļānu vidusskolas 12. klases skolniece Elīna Strode, kura vēlas studēt žurnālistiku, izteicās, ka ir jāriskē un jādara tas, kas patīk, kaut gan māc bailes par darba iespējām. Līdzīgi domā arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks Edgars Pundurs, kurš studēs ekonomiku. Viņa vecāki vienmēr esot teikuši, ka jāizvēlas mācīties tas, kas patīk, nevis tas, kas tajā brīdī ir noderīgs, pieprasīts darba tirgū vai šķietami labi pelnošs. Savukārt Jānis Ozoliņš, Ikšķiles vidusskolas 12. klases skolēns, pastāstīja, ka pirms studiju programmas izvēles ir iepazinies ar informāciju par profesijas pieprasījumu un atalgojumu visā pasaulē, jo neuzskata, ka ir vērts mācīties tajās studiju programmās, kurās valda liela pārprodukcija. Kā savu nākotnes profesiju viņš ir izvēlējies aviācijas inženieriju.

Kā pastāstīja Jauniešu un vecāku karjeras informācijas un konsultēšanas centra vadītāja Inta Lemešonoka, topošie studenti dalāmi divās daļās - vieni priekšplānā izvirza materiālās vērtības, izvēloties prestižu profesiju un lielu iespējamo darba samaksu, bet citi vērtē savas intereses un piemērotību izvēlētajai jomai. I. Lemešonoka gan norādīja, ka izvēli bieži ietekmē dažādi stereotipi un profesiju nepārzināšana. Arī Latvijas Universitātes Karjeras centra konsultante un psiholoģe Viktorija Gaina Dienai norādīja, ka visbiežāk topošie studenti nosauc populārākās profesijas tiesību, ekonomikas un komunikācijas jomā, tomēr konsultāciju laikā tiek meklēta skolēna spējām piemērotākā nozare.

Veicinās interesi par IT

EM prognozē, ka tuvākajos gados pieaugs pieprasījums pēc speciālistiem apstrādes rūpniecībā un komercpakalpojumu nozarē, tajā skaitā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Jau šobrīd, pēc NVA datiem, programmētājs ir aktuālākā vakance ar augstāko izglītību. Tāpat topā parādās arī citas ar IT jomu saistītas vakances. Lai gan pēdējos gados nedaudz pieaug studējošo skaits inženierzinātnēs un IT jomā, liela daļa studentu mācības nepabeidz, Dienai norādīja EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Jānis Salmiņš. Ņemot vērā šo faktu un salīdzinoši zemo skolēnu interesi par nozari, darba tirgū konkrēto speciālistu trūkst. Kā norādīja Accenture Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs, pat desmit tūkstošiem IT jomas speciālistu atrastos labs darbs.

Topošie studenti ļoti maz izvēlas IT studiju programmas, jo jaunieši uzskata, ka viņu zināšanas informātikā ir pietiekamas. Konkrēto jomu izvēlas tikai entuziasti, kuri, piemēram, paši vēlas izstrādāt savas video spēles un programmas, Dienai norādīja I. Lemešonoka. Lai gan darba iespējas nozarē ir plašas un vidējais atalgojums ap 1500 latiem, studenti, domājot par labi atalgotu darbu, automātiski izvēlas uzņēmējdarbību un juridisko jomu. Tomēr, lai veicinātu informātikas priekšmeta popularitāti un nākotnē palielinātos labu IT speciālistu skaits, no septembra vispārizglītojošajās skolās tiks īstenots projekts Start IT. Saistībā ar to tiks pasniegti fakultatīvie programmēšanas kursi skolās. Šādu iniciatīvu atbalsta arī nozares speciālisti un karjeras konsultanti, jo jauniešiem nereti nav izpratnes, ko, piemēram, programmētājs dara. Darbs saistās tikai ar sēdēšanu pie datora un sarežģītām formulām, tāpēc projekts izpratni veicinātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?