Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tops kā vajadzību spogulis

Maijs, jūnijs un jūlijs skolu beidzējiem ir visai drudžains laiks - ir jāizlemj, ko un kur mācīties tālāk, un liela daļa pie tā ķeras pēdējā brīdī, nejaušību, draugu vai «meinstrīma» izvēles iespaidā. Tomēr pat tiem, kuri labi zina, kādu specialitāti vēlas apgūt, nenākas viegli saprast, kurā skolā to darīt un vai izvēlētā profesija darba devējiem vispār ir vajadzīga.

Lai palīdzētu jauniešiem, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar karjeras portālu Prakse.lv un ar Statoil Fuel & Retail atbalstu jau ceturto gadu veido darba devēju visbiežāk ieteikto izglītības iestāžu un mācību programmu topu. Šonedēļ tika paziņoti topa šīgada rezultāti, un nu tie detaļās izpētāmi Prakse.lv.

Kas interesē jauniešus

Latvijas uzņēmumi, topā norādot, kuru skolu un izglītības programmu absolventus viņi labprāt ņemtu praksē vai darbā, šogad bijuši ļoti atsaucīgi - viedokli izteikuši pavisam 2046 darba devēji, kas ir 12 reižu vairāk nekā pirmajā topa tapšanas gadā. Portāla Prakse.lv vadītājs Jānis Logins stāsta, ka pirms četriem gadiem ideja par šādu topu radusies, reaģējot uz jauniešu interesi. «Prakse.lv ikdienā regulāri atbild uz jauniešu jautājumiem, tāpat katru gadu ar semināriem viesojas ap 200 skolās. Un nereti puse šo semināru paiet, runājot par konkrētu uzņēmumu vajadzībām pēc darbiniekiem, - jauniešiem ir svarīgs to viedoklis,» J. Logins saka.

Topa veidošanā iesaistījušies gan lieli, gan mazi uzņēmumi no visām nozarēm un visā Latvijā. Šogad tā rezultāti gan pārsteigumus nav atnesuši - līderi, līdzīgi kā pērn, ir programmētāji. Darba devēji visbiežāk minējuši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares specialitātes, kā arī dažādas uzņēmuma darbības atbalsta profesijas (mārketings, finanses, grāmatvedība). Pirmajā visbiežāk ieteikto profesiju divdesmitniekā iekļuvušas un lielu kāpumu piedzīvojušas tūrisma speciālista, pārtikas un dzērienu tehnologa un būvinženiera specialitātes.

Arī runājot par visbiežāk ieteiktajām skolām, līderis šogad nav mainījies - tā ir Rīgas Tehniskā universitāte. «Tops parāda uzņēmumu ieinteresētību un arī to, ka RTU ieguldījumi attīstībā nes augļus. Uzņēmumi arī arvien aktīvāk iesaistās ikdienas studiju procesā,» saka RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis. Viņš stāsta, ka biežākās kļūdas, ko pieļauj jaunieši, izvēloties studiju jomu, ir nejauša izvēle bez zināšanām par to, kas viņus sagaida konkrētajā profesijā, kā arī vadīšanās pēc sabiedrībā valdošajiem stereotipiem par prestižajām profesijām. Tomēr, neskatoties uz to, studēt gribētāji pēdējos gados aizvien vairāk piesakās tieši eksakto jomu studijām. IT jomas popularitāti, pēc U. Sukovska domām, veicina arī tas, ka tehnoloģijas - tas jauniešu vidē ir moderni, un tas, ka šajā nozarē ir augsts atalgojuma līmenis.

Savukārt J. Logins spriež, ka jauniešu skata pavēršanai tieši eksakto specialitāšu virzienā savi nopelni ir arī topam. «RTU un LU visvairāk reflektantu pieteikumu pērn saņēma tieši tajās jomās, kas topā ir līderes. Datorzinātnes rezultātā pieteikumi skaita ziņā ir apsteigušas komunikācijas zinātnes. Redzam, ka jauniešu viedoklis mainās,» J. Logins komentē.

Būtiska mācību kvalitāte

Komunikācijas zinātnes, tāpat kā vadībzinātnes, gan ir jomas, kuras darba devēju visvairāk ieteikto studiju topā ieņem visai augstas vietas, lai arī jau kuro gadu darba tirgus prognozes liecina, ka šādu speciālistu Latvijā nākotnē būs par daudz. Kāpēc šāda nesakritība? J. Logins skaidro: «Arī šie speciālisti ir vajadzīgi. Viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumi iesaka šīs profesijas apgūt, ir tas, ka ne vienmēr pieejamie speciālisti, kuru ir daudz, ir arī kvalitatīvi.»

Uz mācību kvalitātes būtiskumu norāda arī Statoil Fuel & Retail Latvia izpilddirektore Ilze Siliņa. «Mūsu ieteikums skolām - sekot līdzi topā visbiežāk ieteiktajiem virzieniem, kā arī rūpīgi strādāt pie studiju kvalitātes. Savukārt ieteikums jauniešiem - ir svarīgi ne vien izvēlēties pareizo studiju virzienu, bet papildus iegūt arī tiešām labas valodu zināšanas,» viņa saka un piebilst, ka topā dominējošās datorzinātņu, uzņēmējdarbības un finanšu specialitātes saskan ar Statoil Fuel & Retail Latvia plāniem turpmākā gada laikā aizpildīt vismaz 100 brīvu vakanču.

Arī profesionālā izglītība

Šīgada topā iezīmējusies vēl kāda jauna tendence - darba devēji šogad daudz aktīvāk nekā iepriekš ieteikuši mācības profesionālās izglītības iestādēs. Visvairāk - Rīgas Tehniskajā koledžā, Rīgas Valsts tehnikumā, Celtniecības koledžā, Latvijas Kultūras koledžā, Alberta koledžā. «Darba devēji novērtē pēdējo gadu pārmaiņas šajā jomā,» saka LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Profesionālajā izglītībā daudz tiek darīts, lai padarītu pievilcīgāku mācību vidi šajās skolās, kā arī lai veidotu ciešāku saikni starp izglītību un darba tirgu. «Agrāk profesionālā izglītība bija vērsta uz procesu, tagad - uz rezultātu, un tas ir liels panākums,» atzīst arī Artūrs Graudiņš, holdinga kompānijas GRF personāla vadītājs.

Viņš stāsta, ka būvniecības jomā iegūtām zināšanām un prasmēm vienmēr būs pielietojums («darbs būs, strādājot gan kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, gan kā darba devējam»), bet ir svarīgi, lai topošo speciālistu mācību procesā tiktu iekļautas jaunās būvniecības normas un sabiedrības augušās prasības pret šo nozari, tāpat būtu jāsakārto būvniecības profesiju standarti. A. Graudiņš jauniešiem iesaka nebaidīties apgūt arī vienkāršas būvniecības profesijas - tādas kā betonētājs vai dzelzs konstrukciju tehniķis. Sarežģītais sākas no vienkāršā, arī vienkāršu specialitāšu pārstāvji saņem labas algas, turklāt inženierzinātņu jomā tieši amats ir tālākas izaugsmes pamats. Būvniecības jomas uzņēmumi ļoti iestājas par darba vidē balstītām mācībām, kādas daudzās specialitātēs jauniešiem tiek piedāvātas arī programmas Jauniešu garantija ietvaros, tomēr A. Graudiņš neslēpj bažas, vai izdosies nokomplektēt grupas, lai apmācītu tos pašus betonētājus. Tāpēc aizspriedumu un mītu kliedēšanai par profesionālo izglītību jāturpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Visbiežāk ieteiktās studiju programmas

1. Datorsistēmas (profesionālā studiju programma) Rīgas Tehniskajā universitātē
2. Datorzinātnes (bakalaura studiju programma) Latvijas Universitātē
3. Finanses Banku augstskolā
4. BSc in Economics and Business Rīgas Ekonomikas augstskolā
5. Uzņēmējdarbības vadīšana Banku augstskolā
6. Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība Biznesa augstskolā Turība
7. Būvniecība Rīgas Tehniskajā universitātē
8. Vadības zinības (bakalaura studiju programma) Latvijas Universitātē
9. Komunikācijas zinātne (bakalaura studiju programma) Latvijas Universitātē
10. Uzņēmējdarbības vadība Biznesa augstskolā Turība

Avots: Darba devēju ieteiktāko izglītības iestāžu un mācību programmu tops 2015.

Visbiežāk ieteiktās izglītības iestādes

1. Rīgas Tehniskā universitāte
2. Latvijas Universitāte
3. Latvijas Lauksaimniecības universitāte
4. Biznesa augstskola Turība
5. Banku augstskola
6. Rīgas Stradiņa universitāte
7. Augstskola RISEBA
8. Rīgas Ekonomikas augstskola
9. Vidzemes Augstskola
10. Rīgas Tehniskā koledža
Avots: Darba devēju ieteiktāko izglītības iestāžu un mācību programmu tops 2015.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?