Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Toreiz, kad sieviete izgāja no mājas

Aiva Kalve

Pavasarī, kad viss mostas, kad dažādos kontekstos piemin arī sievietes lomu sabiedrībā, ir tapusi zīmīga izstāde Jaunā sievišķība, kas veltīta modernās sievietes tēlam XX gs. 20. gadu mākslā. Tas ir laiks, kad mākslā darbojās arī Romans Suta un Aleksandra Beļcova, kuru muzeja telpās notiek izstāde. Muzejs ir neliels, mājīgs dzīvoklis Rīgas centrā, un plašām izstādēm tur nemaz nav vietas. Bet ne vienmēr plašumam ir nozīme, ja tēma ir būtiska. Par A. Beļcovas daiļradi var teikt, ka viņas darbos ir arī zināma feminisma līnija. Toreiz tas bija tikai iedīglī, bet šodien sievietes veiksmīgi darbojas augstos amatos, biznesā.

Izstādes kuratore mākslas vēsturniece Baiba Vanaga par šo jautājumu runā ļoti aizrautīgi, jo viņas disertācijas tēma ir ciešā saistībā ar izstādi - par sievietēm māksliniecēm Latvijā no XIX gs. vidus līdz 1940. gadam. Izstādē apkopotie darbi ir kā fons. «Nav iespējams izstāstīt par sievietēm māksliniecēm, nesaprotot, kas notika ar sievietēm sabiedrībā kopumā.» Laiks bija dinamisks, jo tieši tad sieviešu modē parādījās bikses, sievietes vairs neveidoja frizūras, bet lepojās ir ļoti īsu matu griezumu - zēngalviņu, korsetes tika atraisītas. Bet ne jau tas ir galvenais. «Sievietes izgāja no mājas un iegāja darba tirgū. Viņas ieguva vienādas politiskās un juridiskās tiesības ar vīriešiem, dibināja dažādas organizācijas, veidoja specializētus sieviešu žurnālus, kuros gan izglītoja savas laikabiedres par sabiedriski tiesiskiem jautājumiem, gan sniedza padomus skaistumkopšanā un mājturībā,» skaidro B. Vanaga. Starp citu, pirmajās Saeimās nebija nevienas sievietes. Tagad esam uzvarējušas? «Runa jau nav par uzvaru, bet par to, ko spējam un varam. Arī agrāk karikatūrās sprieda par Aspazijas frizūru un Apolonijas Lavrinovičas krūtažu. Ar to vēl tagad neesam tikuši galā!» salīdzina B. Vanaga.

XX gs. 20. gadi ir laiks, kad 3K (Kinder, Kűche, Kirche - bērni, virtuve, baznīca) tiek nomainīts jau ar citu saukli. «Perifēriski laikmetiskai sievietei vēl der šī 3K formula, tikai mazliet pārveidotā veidā: kleita, kosmētika, kavalieri. Būtiski laikmetiskās sievietes galvenais kultūras darbs ietverams 3M formulā: māja, miers un māte,» tā esejā Sievišķības ideāls pagātnē un tagadnē savas laikabiedres raksturojusi literatūrfilozofe Zenta Mauriņa.

Izstādē Jaunā sievišķība, kas skatāma līdz 6. septembrim, eksponētas gleznas, grafikas, arī pastkartes, fotogrāfijas un izdevumi, kas raksturo XX gs. 20. gadu moderno sievieti, no vairāku muzeju un privātajām kolekcijām. Muzejā plānoti arī vairāki pasākumi par šo tēmu. Tuvākais - 27. martā plkst. 17.30: kinozinātnieka Viktora Freiberga lekcija par XX gs. pirmās puses kino un stila ikonām Grētu Garbo, Marlēni Dītrihu un citām kinodīvām, kas ietekmējušas estētiskos priekšstatus par sievieti tā laika sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?